Τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές κινούνται γύρω από τον κορονοϊό. Μετά την πανωλεθρία που καταγράφηκε στα ταμπλό όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου το προηγούμενο δεκαήμερο, με το ελληνικό μάλλον να διεκδικεί τα σκήπτρα σε απώλειες, οι αγορές δοκιμάζουν ξανά από σήμερα τα όρια αντοχής τους, προσβλέποντας ωστόσο στους από μηχανής θεούς.
Δηλαδή, στις «σωστικές» παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Τα ορόσημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, είναι η προσεχής Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η επόμενη Δευτέρα (16/3), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.
Η ΕΚΤ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσει σε άμεση αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων –σήμερα 20 δισ. ευρώ–, στο πλαίσιο του νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης, και ενδεχομένως σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 10 μονάδες βάσης.
Ωστόσο οι αγορές περιμένουν κάτι περισσότερο από αυτό, με δεδομένο ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προεξοφλούν το πέρασμα της ευρωζώνης σε ύφεση, αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενέστερα σενάρια για τις επιπτώσεις της επιδημίας.
Το Eurogroup, από την άλλη πλευρά, έχει στην ατζέντα του εισηγήσεις για μεγιστοποίηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και απόκλισης από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ιδιαίτερα για να υποστηριχτούν τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τη στήριξη των κλάδων των αερομεταφορών, των ταξιδιών και του τουρισμού, όπου ήδη διαφαίνονται και ενδεχόμενα μεγάλων «κανονιών».
Ειδικής βαρύτητας για τις αγορές είναι τα στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, τα τελικά στοιχεία ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά και της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο του 2019 καθώς και για τον πληθωρισμό στην Κίνα.
Από την Κίνα, πάντως, ήρθε χθες η πιο απτή απόδειξη για την καταστροφική επίδραση της επιδημίας στο «εργοστάσιο του κόσμου»: στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κατέγραψε ένα σωρευτικό εμπορικό έλλειμμα πάνω από 7 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για πλεόνασμα 24,6 δισ. στο εμπορικό της ισοζύγιο (βλέπε γράφημα).
Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018 που η Κίνα εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα και σε αυτό αποτυπώνεται το πάγωμα της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας και η τρομακτική μείωση της ζήτησης. Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ περιορίστηκε σε 25,3 δισ. δολάρια, από 42 δισ. έναν χρόνο πριν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας