Στα 21,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, έναντι 18,7 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι και 21,2 δισ. τον Σεπτέμβριο. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στα 119,5 δισ. (+1,9%), έναντι 98 δισ. των εισαγωγών (-0,6%).
Με βάση αυτό το στοιχείο, στο δεκάμηνο του έτους, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 190,1 δισ. ευρώ, ελαφρά χαμηλότερα από τα 194,5 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Κατά τα φαινόμενα, η αναπτυξιακή στασιμότητα στη Γερμανία δεν φαίνεται να επηρεάζει την εξαγωγική της υπεροχή.
Τζεντιλόνι υπέρ αναθεώρησης
Η Ε.Ε. πρέπει να χαλαρώσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς της κανόνες και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκαλούν η κλιματική αλλαγή και η ασθενική ανάπτυξη, είπε ο νέος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και νυν επίτροπος υποστήριξε τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ «ανάγονται στον προηγούμενο αιώνα».
Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θέλει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, ώστε να εξεταστούν τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των δημοσιονομικών κανόνων, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις επανεξέτασής τους το δεύτερο μισό του 2020.
Επαγγελματική στέγη

Σε συνεχή άνοδο βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων και ειδικά της επαγγελματικής στέγης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ εξάμηνο του έτους. Οι τιμές των χώρων γραφείου σημείωσαν αύξηση 2,2% και των καταστημάτων 4,2%.
Το 2018, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,2%.
Στην Αθήνα, η αύξηση ήταν 9%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα 5,4%. Το πρώτο εξάμηνο, φέτος, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, ενώ τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 1,1%.
ΓΣΕΒΕΕ για τον προϋπολογισμό
Θετικά αξιολογεί η ΓΣΕΒΕΕ τον προϋπολογισμό 2020, σε κείμενο θέσεων προς τα κόμματα και τους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για «απόπειρα εφαρμογής ενός ισορροπημένου μίγματος μείωσης συντελεστών φόρων και δαπανών, που στηρίζεται στην παραδοχή επιτάχυνσης της μεγέθυνσης για το 2020, σε ποσοστά άνω του 2,5%».
Ωστόσο, επισημαίνει η συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών, «δομικά συστατικά της ελληνικής κρίσης, όπως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς και η παγιωμένη χαμηλή σχέση επένδυσης-κατανάλωσης δεν μπορεί να εξαλειφθούν, παρά μόνο να αμβλυνθούν μεσοπρόθεσμα».
