Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25%, όμως οι ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ακόμη ζωντανές.
Οπως είχε εξαγγελθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, τα αμερικανικά τελωνεία επιβάλλουν από χθες τα μεσάνυχτα τον νέο υψηλότερο δασμό σε περισσότερες από 5.700 κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα.
Ο νέος δασμός ισχύει για προϊόντα τα οποία έφυγαν και φεύγουν από τα λιμάνια της Κίνας μετά τα μεσάνυχτα χθες.
Αντίθετα, τα αγαθά που είχαν φύγει νωρίτερα δεν πρόκειται να δασμολογηθούν με τον νέο συντελεστή, υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσουν στα αμερικανικά λιμάνια πριν από την 1η Ιουνίου.
Τα φορτία αυτά θα δασμολογηθούν με τον παλιό συντελεστή 10%. Αυτή η περίοδος χάριτος -περίπου τριών εβδομάδων- δεν είχε εφαρμοστεί στους τρεις προηγούμενους γύρους επιβολής δασμών στα κινεζικά αγαθά και κάνει αρκετούς να αισιοδοξούν.
Δημιουργεί επί της ουσίας ένα ανεπίσημο «παραθυράκι», στη διάρκεια του οποίου ΗΠΑ και Κίνα μπορούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, τονίζει σε χθεσινό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προσθέτοντας ακόμη πως το ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται αποτελεί κατά κάποιο τρόπο θετικό σημείο.
Παρά την επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών άλλωστε, οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών συνέχισαν και χθες τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε από το αγαπημένο του Twitter ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα συνεχιστούν, με την ελπίδα ότι δεν θα προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν ξανά τη συμφωνία».νΔιεμήνυσε ακόμη ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως βιασύνη».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αντίδραση των αγορών. Παρά την επιβολή των νέων δασμών το ξεπούλημα μετοχών που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες πάτησε φρένο χθες.
Οι αγορές της Κίνας όπως και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν με άνοδο όπως άνοδο σημείωναν στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής τους συνεδρίασης και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Η ανάκαμψη αυτή αντικατοπτρίζει ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την αύξηση των αμερικανικών δασμών, κυρίως όμως την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν πριν από την εφαρμογή τους στην πράξη.
