Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Έπειτα από μια εξαντλητική συζήτηση στη Γερουσία, εγκρίθηκε ο ιταλικός προϋπολογισμός που έλαβε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Επόμενο βήμα, η έγκρισή του και από την Κάτω Βουλή μέχρι το τέλος τους έτους, ώστε να αποφύγει η Ρώμη τη επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν.

Ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει τις αλλαγές που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, εγκρίθηκε με 167 ψήφους υπέρ, 78 κατά και τρεις αποχές.

Καθώς αυτές οι αλλαγές έφτασαν στην Γερουσία με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά και παραβίαση του Συντάγματος, καθώς δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να συζητηθούν στη Βουλή.

«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, τον νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί από την Κάτω Βουλή το αργότερο στις 28 Δεκεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή των μέτρων από την Ε.Ε.

Ο νέος ιταλικός προϋπολογισμός ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, η οποία επήλθε έπειτα από μήνες κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή «αποδυναμώνει» την Επιτροπή στην προσπάθειά της να πιέζει τα κράτη-μέλη να τηρούν τους χρηματοοικονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.