Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ένα ταμείο για «δύσκολους καιρούς» στην ευρωζώνη προτείνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ έγιναν από το Βερολίνο, απ’ όπου χαιρέτισε μεν μια «βιώσιμη και διευρυμένη ανοδική πορεία» στην παγκόσμια οικονομία, σημείωσε δε ότι «υπάρχουν άλλες, ισχυρές αντιξοότητες που απειλούν. Σκεφθείτε την άνοδο του λαϊκισμού και την κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού».

Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, η Λαγκάρντ κάλεσε τα μέλη της να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ξεκινώντας με μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησύχαζε τους επενδυτές, είπε.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λαγκάρντ, για ένα τέτοιο ταμείο οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν περιουσιακά στοιχεία σε καλές εποχές. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν χρήματα κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, εξήγησε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ συνέστησε επίσης οι χώρες να καταβάλουν αυξημένα ποσά (premium) σε καλές εποχές ανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζουν σε δύσκολους καιρούς.