Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ, που αναμένεται να αντικαταστήσει τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ;

Πρόκειται για έναν ωμό και στυγνό τεχνοκράτη που ως δεξί χέρι του, άλλου Ολλανδού, απερχόμενου προέδρου της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ένας από τους «νεκροθάφτες» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Ή ένας αποτελεσματικός και ιδιαίτερα συμπαθής στους συναδέλφους του τεχνοκράτης, που μετράει τα λόγια του και του αρέσουν οι πρακτικές λύσεις και να παίζει τον ρόλο του γεφυροποιού;

Η μία εικόνα δεν αποκλείει την άλλη, ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρέτησε και θα υπηρετήσει ο συμπατριώτης του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ενα είναι σίγουρο: η Ολλανδία έκανε τα πάντα για τον διορισμό του εν λόγω τεχνοκράτη στη θέση-κλειδί του επικεφαλής της ευρωομάδας.

«Ηρεμη δύναμη των Βρυξελλών» χαρακτηρίζει τον Χ. Βίλμπριφ ο ολλανδικός Τύπος και του αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. 

Ο προκάτοχός του στη θέση του προέδρου της ευρωομάδας, Τ. Βίζερ, που προτίμησε τη συνταξιοδότηση από τα ξενύχτια της ευρωζώνης, του πλέκει το εγκώμιο: «Εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει μια πολύ καλή φήμη ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις, διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του», δήλωσε ο Αυστριακός σε ολλανδική εφημερίδα.

Ο Τ. Βίζερ θεωρεί πολύτιμη τη συμβολή του Χ. Βίλμπριφ στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι μαζί με άλλους Ολλανδούς τεχνοκράτες είχε αναλάβει το καθήκον να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Αντιμαχόμενες πλευρές θεωρούνται φυσικά οι 18 με επικεφαλής τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είχαν απέναντί τους το υπό διαρκή τιμωρία πειραματόζωο με το όνομα Ελλάδα… 

Και για τα όσα κακά ακούγονται γύρω από τη θητεία του Χ. Βίλμπριφ, από πολλούς Ευρωπαίους που έχουν συνεργαστεί μαζί του;

Οτι επέδειξε «ωμή» και «ανάλγητη» συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδίως απέναντι στην Ελλάδα;

«Ανοησίες» απαντά ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρωζώνης, για τον οποίον «αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο…».

«Και εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης», δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που παίζει τώρα το «θύμα». 

Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι η ολλανδική κυβέρνηση μεθόδευσε προσεκτικά την επιλογή του Χ. Βίλμπριφ στο πόστο του επικεφαλής της ευρωομάδας χρησιμοποιώντας τα δίκτυα επιρροής που διαθέτει, ιδίως στο Βερολίνο.

Επίσης, η Χάγη έσπευσε να «θυσιάσει» τον Γ. Ντάισελμπλουμ, εγκαταλείποντας το αίτημα του Ολλανδού να δοθεί παράταση 6 μηνών στη θητεία του.

Και αυτό, διότι έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να κατέχουν Ολλανδοί και τα δύο αυτά πόστα ταυτόχρονα. Προνοητικοί οι Ολλανδοί.