Διψήφιο ποσοστό για το 1ο τρίμηνο του 2025 προβλέπει η Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, παρά τη μείωση των προθέσεων προσλήψεων από 19% σε 12%. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα κατατάσσεται 19η όσον αφορά τις προσδοκίες της για την απασχόληση, 13 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Βάσει της έρευνας, το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπει μείωση, το 48% δεν προβλέπει καμία αλλαγή, ενώ το 3% δεν είναι βέβαιοι.
Αύξηση των στελεχικών θέσεων αναμένεται σε 7 από τους 9 κλάδους ενώ οι εργοδότες σε 2 κλάδους αναμένουν μείωση.
Ως ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα εμφανίζονται οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, με δείκτη 35%. Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στον κλάδο αποδυναμώθηκαν κατά 15 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες.
Ακολουθεί ο κλάδος της Βιομηχανίας και των Κατασκευών (21%), ο οποίος αυξήθηκε κατά 7 μονάδες έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Επεται ο κλάδος Χρηματοοικονομικά και Real Estate με 18%, μειωμένος κατά 12 μονάδες έναντι του 4ου τριμήνου του 2024 (30%) και αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024.
«Η στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης δυσχεραίνει τους οργανισμούς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα οι προοπτικές απασχόλησης υποχωρούν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά διατηρούν το ισχυρό διψήφιο ποσοστό τους. Ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας παρουσιάζει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, εφόσον όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στη βελτίωση της ψηφιακής τους παρουσίας. Εξίσου δυναμικός είναι και ο κλάδος της Βιομηχανίας και των Κατασκευών λόγω των επενδύσεων σε υποδομές και βιομηχανικές μονάδες και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών και του Real Estate με επενδύσεις σε ακίνητα και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Ολα αυτά δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης», επισήμανε σχολιάζοντας τα ευρήματα της Ερευνας Προοπτικών Απασχόλησης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης.
Στην έρευνα για το 1ο τρίμηνο του 2025, στην οποία συμμετείχαν 40.413 εργοδότες σε 42 χώρες, οι παγκόσμιες προοπτικές απασχόλησης παραμένουν σταθερές στο 25%, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αντανακλώντας μόνο μείωση κατά 1 μονάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 41% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 16% προβλέπει μείωση, το 40% δεν προβλέπει καμία αλλαγή ενώ το 3% δεν είναι βέβαιοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ινδία ηγείται με τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης για το επόμενο τρίμηνο, φτάνοντας στο 40%, σημειώνοντας βελτίωση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Βόρεια Αμερική αναφέρει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, παραμένοντας σταθερή στις 32 μονάδες. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ακολουθεί με προοπτικές απασχόλησης 27, επίσης αμετάβλητες από το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), οι προοπτικές απασχόλησης βλέπουν πτώση 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο σε 19%.
