Μελέτη με αντικείμενο τον χωροταξικό σχεδιασμό του συστήματος μαρινών στην Ελλάδα θα συντάξει ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό των καθηγητών Θ. Πάλλη (Πανεπιστήμιο Πειραιά) και Γ. Βαγγέλα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για λογαριασμό της διαΝΕΟσις. Η πρωτοβουλία και η χρηματοδότηση ανήκει στην Ενωση Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου Τουρισμού.
Η μελέτη που θα εκπονηθεί στοχεύει στη χαρτογράφηση προτεινόμενων περιοχών της Ελλάδας για την ανάπτυξη νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών, με σκοπό την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δικτύου μαρινών στην Ελλάδα.
Η ΕΜΑΕ αποτελείται σήμερα από 24 τουριστικούς λιμένες/μαρίνες με συνολικά 8.500 θέσεις ελλιμενισμού για πλοία αναψυχής και εκπροσωπεί το 77%, περίπου, των οργανωμένων θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την εκπροσώπηση των τουριστικών λιμένων της ελληνικής επικράτειας, την αναβάθμιση, ανάπτυξη και προβολή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία των τουριστικών λιμένων.
