Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη χώρα μετά τη στυγνή δολοφονία του προέδρου, με τις ΗΠΑ να αρνούνται να συνδράμουν στρατιωτικά ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.
Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ από ξένους μισθοφόρους, την περασμένη Τετάρτη, μέσα στο σπίτι του στο Πορτ ω Πρένς έριξε τη χώρα σε ακόμη πιο βαθιά πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από την πείνα, την βία του οργανωμένου εγκλήματος και το ξέσπασμα του κορονοϊού.
Η Αϊτή έχει υποβάλει αίτημα για βοήθεια στις ΗΠΑ τόσο στις έρευνες για τους δολοφόνους του προέδρου όσο και με στρατιώτες ώστε να επιβληθεί η τάξη στη χώρα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει πως δεν πρόκειται η Ουάσινγκτον να δώσει στρατιωτική βοήθεια αυτή τη στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζόζεφ σε επιστολή του προς την αμερικανική πρεσβεία την Τετάρτη ζήτησε την αποστολή στρατιωτών για να στηρίξουν την αστυνομία για την επαναφορά της τάξης και για την προστασία βασικών υποδομών της ώρας.
Μια παρόμοια επιστολή εστάλη και στον ΟΗΕ, με τα Ηνωμένα Έθνη να απαντούν ότι το αίτημα της χώρας είναι υπό εξέταση.
Οι ΗΠΑ και η Κολομβία έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν πράκτορες ώστε να βοηθήσουν την Αϊτή στις έρευνες, καθώς οι συλληφθέντες είναι πολίτες των κρατών αυτών.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας την δολοφονία πραγματοποίησε ομάδα 28 κομάντο, 26 από την Κολομβία και 2 Αμερικανοαϊτινοί.
Δεκαεπτά έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους οι 2 Αμερικανοί, Τζέιμς Σολάζ και Ζοζέφ Βενσάν, με καταγωγή από τη Φλόριντα. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν, ενώ οκτώ διαφεύγουν και ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται και οι εγκέφαλοι της επιχείρησης.
Σύμφωνα με δικαστή που συμμετέχει στις έρευνες, ο Μοΐζ βρέθηκε ανάσκελα στο πάτωμα της κρεβατοκάμαράς του, η εξώπορτα είχε διαλυθεί, ενώ και άλλα δωμάτια ήταν διαλυμένα.
«Το σώμα του ήταν γεμάτο σφαίρες. Υπήρχε πολύ αίμα στο σημείο όπου βρέθηκε, αλλά και στις σκάλες» σημείωσε.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αρχές της χώρας δεν έχουν ρίξει φως στα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, ούτε έχουν εξηγήσει πως οι δολοφόνοι πέρασαν από την φρουρά ασφαλείας του προέδρου, ο οποίος είχε βρεθεί αντιμέτωπος πολλές φορές με μαζικές διαδηλώσεις από το 2017 που κυβερνούσε, κυρίως εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν την εύθραυστη οικονομία της χώρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας