• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 27.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 27.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Ρεπορτάζ από τον καταυλισμό μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα L' Echo, το οποίο υπογράφει ο Βενσεν Γκεορί. «Το hotspot υπό κατασκευή που θυμίζει φυλακή, συμβολίζει την αποτυχία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Στην αποστολή του, ο Γκεορί διαπίστωσε ότι το κέντρο υποδοχής στο Μαυροβούνι ετοιμάστηκε με βιασύνη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια πέρσι τον Σεπτέμβριο. Τα hotspots είναι η λύση της Ευρώπης για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων στις πύλες εισόδου της. Τα κέντρα αυτά κατέληξαν, ωστόσο, να είναι υπαίθρια φυλακή για πολύ κόσμο από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία ή Κονγκό. 

«Στη Λέσβο, μέσα στη λάσπη και τη δυστυχία, σβήνουν οι υποσχέσεις της Ευρώπης. Δηλώσεις ανθρωπισμού και διαβεβαιώσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες συντρίβονται, όταν συναντούν την πραγματικότητα. Σε τέντες και κοντέινερ διαμένουν 5.500 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.700 παιδιά. Πίσω από συρματοπλέγματα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία και μόνο με τρεις ώρες εξόδου ανά εβδομάδα, οι μετανάστες αυτοί έχουν μετατραπεί σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Οι ΜΚΟ αποκαλούν το κέντρο στο Μαυροβούνι ως "Μόρια 2.0".», καταγράφει.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θέλουν να μιλήσουν και να περιγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Πέρα από τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα και τις σημαντικές ελλείψεις, μέλος ΜΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας. «Οι πρόσφυγες καταφτάνουν εδώ έχοντας ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Η διαβίωση σε ένα κέντρο που περιορίζει τις ελευθερίες, επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση», λένε τα μέλη των ΜΚΟ.

Η μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη στηρίζεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι το βάρος του ασύλου το φέρει η χώρα πρώτης εισόδου. Οι χώρες στα νότια σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν όλο το φορτίο της μετανάστευσης. Το προτεινόμενο από την Επιτροπή Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, είναι στην πράξη μπλοκαρισμένο από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δε θέλουν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης περιορίζεται στην καλύτερη οργάνωση της προστασίας των συνόρων. Για το δε γεγονός ότι οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες στον ευρωπαϊκό Βορρά, οι χώρες που βρίσκονται εκεί αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των δευτερογενών ροών από αιτούντες άσυλο. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ενδοευρωπαϊκοί τριγμοί, καθώς οι υποψήφιοι πρόσφυγες μετακινούνται στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικό έγγραφο διάρκειας 90 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων, η Αστρίντ Καστελέν, επικεφαλής του Γραφείoυ του UNHCR στην Ελλάδα, δηλώνει: «Έχουμε δει επαναπροωθήσεις, να σταματούν μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κατευθύνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα». Η ίδια προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα. Όταν ερωτήθηκε για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απάντησε ότι το Τουρκικό Λιμενικό κατευθύνει βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμπληρώνοντας ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν να χρησιμοποιεί το φαινόμενο της μετανάστευσης για να εκβιάζει.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Μαυροβούνι ετοιμάζονται για άλλον έναν χειμώνα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η Αστρίντ Καστελέν είναι βέβαιη πως το το νέο ΚΥΤ δε θα είναι έτοιμο πριν τον χειμώνα: «Θα έρθουν νέα κοντέινερ, αλλά δε θα φτάσουν για όλους». Η ίδια αναγνωρίζει πάντως ότι στο Μαυροβούνι το θέμα της ασφάλειας είναι βελτιωμένο σε σχέση με ό,τι ίσχυε στη Μόρια.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, από τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται επιστροφές ατόμων, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά.

"Το Βέλγιο θέλει να βοηθήσει, όπως αποφασίστηκε μετά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών και του Υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης στη Λέσβο και στην Αθήνα, υποδεχόμενο επιπλέον αιτούντες άσυλο. Οι δύο Βέλγοι αξιωματούχοι ζητούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις επί του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να αυτό να υιοθετηθεί, έστω και σε δόσεις. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά θα παραμένουν κρατούμενοι στο πουθενά. Αλλά ακόμη κι αν υιοθετηθεί το προτεινόμενο Σύμφωνο, όλα θα εξαρτώνται από την καλή διάθεση των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την αρχή της αλληλεγγύης", καταλήγει η ανταπόκριση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη συμφωνία των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΣ. για το μεταναστευτικό
Σε μια πρώτη συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με...
Πρώτη συμφωνία των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΣ. για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
Μέτρα κατά του Μινσκ για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. «Εχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
Λιγότερο από το 40% όσων έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. γυρίζουν πράγματι στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα ● Προβληματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιστροφές.
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων
Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής νομικών συμβουλών, της...
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας