• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.1°C / 41.8°C
  2 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.3°C / 41.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.5°C / 42.0°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 38.6°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 40.0°C
  2 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.4°C / 36.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.6°C / 39.6°C
  3 BF
  10%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 37.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 38.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 36.4°C
  3 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  29%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.5°C / 38.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 39.4°C
  2 BF
  8%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.8°C / 35.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.3°C / 42.0°C
  2 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.3°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 41.1°C
  4 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  5 BF
  8%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ρεπορτάζ από τον καταυλισμό μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα L' Echo, το οποίο υπογράφει ο Βενσεν Γκεορί. «Το hotspot υπό κατασκευή που θυμίζει φυλακή, συμβολίζει την αποτυχία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Στην αποστολή του, ο Γκεορί διαπίστωσε ότι το κέντρο υποδοχής στο Μαυροβούνι ετοιμάστηκε με βιασύνη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια πέρσι τον Σεπτέμβριο. Τα hotspots είναι η λύση της Ευρώπης για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων στις πύλες εισόδου της. Τα κέντρα αυτά κατέληξαν, ωστόσο, να είναι υπαίθρια φυλακή για πολύ κόσμο από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία ή Κονγκό. 

«Στη Λέσβο, μέσα στη λάσπη και τη δυστυχία, σβήνουν οι υποσχέσεις της Ευρώπης. Δηλώσεις ανθρωπισμού και διαβεβαιώσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες συντρίβονται, όταν συναντούν την πραγματικότητα. Σε τέντες και κοντέινερ διαμένουν 5.500 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.700 παιδιά. Πίσω από συρματοπλέγματα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία και μόνο με τρεις ώρες εξόδου ανά εβδομάδα, οι μετανάστες αυτοί έχουν μετατραπεί σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Οι ΜΚΟ αποκαλούν το κέντρο στο Μαυροβούνι ως "Μόρια 2.0".», καταγράφει.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θέλουν να μιλήσουν και να περιγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Πέρα από τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα και τις σημαντικές ελλείψεις, μέλος ΜΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας. «Οι πρόσφυγες καταφτάνουν εδώ έχοντας ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Η διαβίωση σε ένα κέντρο που περιορίζει τις ελευθερίες, επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση», λένε τα μέλη των ΜΚΟ.

Η μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη στηρίζεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι το βάρος του ασύλου το φέρει η χώρα πρώτης εισόδου. Οι χώρες στα νότια σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν όλο το φορτίο της μετανάστευσης. Το προτεινόμενο από την Επιτροπή Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, είναι στην πράξη μπλοκαρισμένο από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δε θέλουν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης περιορίζεται στην καλύτερη οργάνωση της προστασίας των συνόρων. Για το δε γεγονός ότι οι συνθήκες ζωής είναι καλύτερες στον ευρωπαϊκό Βορρά, οι χώρες που βρίσκονται εκεί αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των δευτερογενών ροών από αιτούντες άσυλο. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ενδοευρωπαϊκοί τριγμοί, καθώς οι υποψήφιοι πρόσφυγες μετακινούνται στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικό έγγραφο διάρκειας 90 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων, η Αστρίντ Καστελέν, επικεφαλής του Γραφείoυ του UNHCR στην Ελλάδα, δηλώνει: «Έχουμε δει επαναπροωθήσεις, να σταματούν μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κατευθύνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα». Η ίδια προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα. Όταν ερωτήθηκε για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απάντησε ότι το Τουρκικό Λιμενικό κατευθύνει βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμπληρώνοντας ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν να χρησιμοποιεί το φαινόμενο της μετανάστευσης για να εκβιάζει.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Μαυροβούνι ετοιμάζονται για άλλον έναν χειμώνα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η Αστρίντ Καστελέν είναι βέβαιη πως το το νέο ΚΥΤ δε θα είναι έτοιμο πριν τον χειμώνα: «Θα έρθουν νέα κοντέινερ, αλλά δε θα φτάσουν για όλους». Η ίδια αναγνωρίζει πάντως ότι στο Μαυροβούνι το θέμα της ασφάλειας είναι βελτιωμένο σε σχέση με ό,τι ίσχυε στη Μόρια.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, από τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται επιστροφές ατόμων, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά.

"Το Βέλγιο θέλει να βοηθήσει, όπως αποφασίστηκε μετά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών και του Υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης στη Λέσβο και στην Αθήνα, υποδεχόμενο επιπλέον αιτούντες άσυλο. Οι δύο Βέλγοι αξιωματούχοι ζητούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις επί του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να αυτό να υιοθετηθεί, έστω και σε δόσεις. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά θα παραμένουν κρατούμενοι στο πουθενά. Αλλά ακόμη κι αν υιοθετηθεί το προτεινόμενο Σύμφωνο, όλα θα εξαρτώνται από την καλή διάθεση των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την αρχή της αλληλεγγύης", καταλήγει η ανταπόκριση.

ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάμικτα τα αισθήματα στον βελγικό Τύπο από την επίσκεψη Βιλμές στη Λέσβο
Στην Αθήνα, η Βιλμές συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανάμικτα τα αισθήματα στον βελγικό Τύπο από την επίσκεψη Βιλμές στη Λέσβο
ΕΥΡΩΠΗ
Το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Οι αριθμοί στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου - από την Τουρκία προς την Ελλάδα - μειώθηκαν δραματικά, σε 5.400, δηλαδή στο μισό του περσινού αριθμού. Γιατί; Επειδή προς το παρόν, η ακτοφυλακή της Τουρκίας...
Το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν δώσαμε εμείς λεφτά για τα κανόνια ήχου στον Έβρο, τονίζει η Κομισιόν
Η Ε.Ε. δεν χρηματοδότησε τα «κανόνια ήχου» στον Έβρο, μέσα από κανένα κοινό χρηματοδοτικό μέσο και ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη χρήση τους, επισήμανε εκ νέου σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της...
Δεν δώσαμε εμείς λεφτά για τα κανόνια ήχου στον Έβρο, τονίζει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μεσόγειος ξεβράζει πνιγμένα παιδιά
Το αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής-αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. μπορεί αυτές τις μέρες να το δει κανείς στην πιο αποτρόπαιη, τρομακτική μορφή του: στα πτώματα που βγαίνουν στις ακτές της Λιβύης και...
Η Μεσόγειος ξεβράζει πνιγμένα παιδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας