• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  6 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 32.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  4 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  1 BF
  21%
Για δυσλειτουργία του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας μιλά το ΜέΡΑ25

Για δυσλειτουργία του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας μιλά το ΜέΡΑ25

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη σκιά του νέου θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος στην Αταλάντη –όπου ένας 48χρονος χειριστής μηχανήματος έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο–, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάνοντας λόγο για «Πολυεπίπεδη δυσλειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)».

Όπως σημειώνει η βουλευτής, το ΕΛΙΝΥΑΕ –που είναι το μοναδικό επιστημονικό Ινστιτούτο στη χώρα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ασχολείται με τα ζητήματα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων– μετατρέπεται πλειοψηφικά σε εργοδοτικό. Τονίζει επίσης ότι η νέα διοίκηση άλλαξε το οργανόγραμμα του Ινστιτούτου ριζικά, καταργώντας βασικές καταστατικές και λειτουργικές δομές. 

Η ερώτηση

Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Πολυεπίπεδη δυσλειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)».


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι το μοναδικό επιστημονικό Ινστιτούτο στη χώρα μας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ασχολείται με τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Είναι δημιούργημα των Κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) το 1993. Χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και έχει συμβάλλει ως σύμβουλος των Κοινωνικών εταίρων, αλλά και της Πολιτείας στην διαχείριση των ζητημάτων της υγείας και ασφάλειας, στην εκπόνηση σχετικών επιστημονικών μελετών, στην εκπαίδευση των συντελεστών της υγείας και ασφάλειας (εργαζομένων, εργοδοτών, επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, τεχνικών ασφαλείας, γιατρών εργασίας)  και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και επεξεργασία κανονισμών και σχετικής νομοθεσίας.

Η σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου ήταν καταστατικά ισορροπημένη, με τέσσερις (4) εκπροσώπους της εργατικής πλευράς (ΓΣΕΕ), τέσσερις (4) εκπροσώπους της εργοδοτικής πλευράς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και έναν (1) Πρόεδρο κοινής αποδοχής και αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους στα ειδικευμένα ζητήματα αυτά. Ο καταστατικός μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του και η σύνθεση αυτή, διασφάλιζε την ισορροπία και την εγγύηση της αντικειμενικής και επιστημονικής λειτουργίας του, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι δεν προέβαιναν σε καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο ευρύτερων παρεμβάσεων, το Ινστιτούτο πλέον μετατρέπεται πλειοψηφικά σε εργοδοτικό. Ορίσθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους νέο ΔΣ «τεχνοκρατών», όπως ονομάστηκε, ώστε να προχωρήσει στη λύση των χρόνιων προβλημάτων του, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής σε όλους τους «τεχνοκράτες» λύσης των απολύσεων εργαζόμενων, της κατάργησης δομών και της πώλησηw των κτιρίων. Επιπροσθέτως, η νέα Διοίκηση άλλαξε το οργανόγραμμα του Ινστιτούτου ριζικά, καταργώντας αφενός βασικές καταστατικές δομές του, όπως το μοναδικό στη χώρα Κέντρο Υγείας, απολύοντας τον Διευθυντή γιατρό εργασίας, και αφετέρου, λειτουργικές δομές όπως το λογιστήριο, απομακρύνοντας τον Διευθυντή του με εθελούσια έξοδο-απόλυση. Τέλος ερωτηματικά εγείρονται, αναφορικά με το αν συνεχίζεται να υφίσταται ως άμισθη η θέση του Προέδρου και με τις αιτίες απόλυσης τεσσάρων (4) εργαζόμενων σε δομές του ΕΛΙΝΥΑΕ μέσα στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία, 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

    • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην επαναφορά της ισορροπίας μεταξύ εργοδοτικής και εργατικής πλευράς, στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΝΥΑΕ;
    • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην επαναφορά των οργανογραμμάτων, ακυρώνοντας την κατάργηση βασικών καταστατικών δομών του ΕΛΙΝΥΑΕ;
    • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην επιστημονικού κύρους καταστατική κανονικότητα της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, καταργώντας την «τεχνοκρατική» του υπόσταση;
    • Θα μας απαντήσετε αν συνεχίζει, όπως και με τους προηγούμενους Προέδρους, να είναι άμισθη η θέση της Προέδρου του ΔΣ; Αν όχι, θα κοινοποιήσετε τα συγκεκριμένα μισθοδοτικά στοιχεία, προς ενημέρωση της κοινωνίας και κάθε ενδιαφερόμενου;

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μαρία Απατζίδη, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ΜέΡΑ 25

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διευκρινίσεις για τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
Διευκρινίσεις για τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 έδωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.
Διευκρινίσεις για τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους
Σοβαρές καταγγελίες του ΠΟΣΕΠΕ, πανελλήνιου φορέα των Επιθεωρητών Εργασίας, κατά του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.
Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας και τηλεργασία
Η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει απο σήμερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ ή τμήματος αυτών θα γίνουν σταδιακά, αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις...
Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας και τηλεργασία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο
Ανακοινώθηκαν επιπρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο.
Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για τα 800 και 534 ευρώ
Νέο χρονοδιάγραμμα ανακοινώθηκε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την υποβολή δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.
Νέες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για τα 800 και 534 ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας