• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 18.1°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%

Δημοσίευμα-φωτιά για ρατσιστικές πρακτικές στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

 • A-
 • A+

Έγγραφα που αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρό πονοκέφαλο δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Guardian. Σε αυτά καταγράφονται ρατσιστικές πρακτικές για τον αποκλεισμό μειονοτήτων από θέσεις εργασίας.

Γράφει η βρετανική εφημερίδα:

Οι «αυλικοί» της βασίλισσας απαγόρευαν σε έγχρωμους μετανάστες ή ξένους από το να υπηρετούν σε ρόλους κληρικών εντός των ανακτόρων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 1960. Αυτό καταγράφουν έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα οποία αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τις απόψεις της βασιλικής οικογένειας για θέματα φυλής, εθνικότητας και φύλου.

Τα έγγραφα, ακόμη, ρίχνουν περισσότερο φως για το πώς το Μπάκιγχαμ διαπραγματεύτηκε αμφιλεγόμενους κανόνες (που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα) που απαλλάσσουν τη βασίλισσα και τον οίκο της από νόμους που απαγορεύουν τις ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις.

Αυτά τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας του Guardian για τις απαρχαιωμένες πρακτικές που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια ώστε να επηρεάσει υπογείως τη βρετανική νομοθεσία.

Αποκαλύπτουν πώς το 1968 ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Βασίλισσας ενημέρωσε δημόσιους υπαλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών σε ρόλους κληρικών στο ανάκτορο, παρότι τους επιτρέπεται να εργάζονται ως οικιακοί υπηρέτες».

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε σταμάτησε αυτή η πρακτική, ενώ από τα ανάκτορα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ζήτημα, ωστόσο, φέρονται να υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν ανθρώπους από εθνικές μειονότητες να εργάζονται στο Μπάκιγχαμ τη δεκαετία του 1990. Πριν από εκείνη την δεκαετία εικάζεται ότι δεν τηρούνταν αρχεία για το εθνικό προφίλ των εργαζομένων

Εξαιρέσεις από την αντιρατσιστική νομοθεσία

Τη δεκαετία του 1960 υπουργοί επιχείρησαν να περάσουν νόμους που θα καθιστούσαν παράνομη την άρνηση εργασίας με πρόσχημα το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητά του.

Η Βασίλισσα, ωστόσο, συνεχίζει να εξαιρείται από τους συγκεκριμένους νόμους περί ισότητας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η εξαίρεση αυτή, επίσης, δεν δίνει το δικαίωμα σε εργαζόμενους που προέρχονται από μειονότητες να υποβάλουν διαμαρτυρία στα δικαστήρια εάν αισθάνονται ότι έχουν υποστεί διακρίσεις από το Μπάκιγχαμ.

Τα ανάκτορα, σε ανακοίνωσή τους, δεν αρνούνται ότι η βασίλισσα εξαιρείται από τους νόμους, ενώ προσθέτουν πως… υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για την κατάθεση παραπόνων που σχετίζονται με διακρίσεις. Το παλάτι, πάντως, δεν απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η διαδικασία αυτή.

Η εξαίρεση από τη νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1970, όταν οι πολιτικοί πέρασαν μια σειρά από νόμους κατά των ρατσιστικών και σεξιστικών διακρίσεων.

Τα επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με τους συμβούλους της Ελισάβετ στην κατάρτιση των κειμένων, ώστε να εξαιρεθεί η βασίλισσα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι αποκαλύψεις αυτές να επαναφέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τη σχέση της βασιλικής οικογένειας με θέματα φυλής και εθνότητας. Άλλωστε η πορεία της οικογένειας είναι συνυφασμένη με την αυτοκρατορική ιστορία της Βρετανίας, ενώ ορισμένα μέλη της έχουν επικριθεί για ρατσιστικά σχόλια.

Το Μάρτιο, η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μάρκλ, το πρώτο μη λευκό μέλος της οικογένειας, δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις όταν είχε επαφές με την βασιλική οικογένεια, ενώ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του παιδιού της.

Στην Μέγκαν απάντησε τότε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δηλώνοντας ότι η βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστική.

Η συγκατάθεση της βασίλισσας

Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με την χρήση της «συγκατάθεσης της βασίλισσας», έναν περίεργο κοινοβουλευτικό μηχανισμό, μέσω του οποίου η μοναρχία δίνει την άδεια για να συζητηθούν νόμοι που επηρεάζουν την ίδια και τα συμφέροντά της.

Το Μπάκιγχαμ υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι τυπική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βασίλισσα έχει αρκετές φορές χρησιμοποιήσει την εξουσία της ώστε να αναγκάσει υπουργούς να αλλάξουν νόμους που δεν την ικανοποιούν.

Στα ντοκουμέντα, ακόμη, αποκαλύπτεται πως η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε μυστικά ώστε να επηρεαστεί η κατάρτιση των νόμων περί ισότητας πίσω στη δεκαετία του 1960. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ κατηγορούν το παλάτι για ρατσισμό
Σφοδρές αντιδράσεις, υπέρ και κατά, έχει προκαλέσει η συνέντευξη στη δημοσιογράφο Όπρα Γουίνφρεϊ του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν, που κατηγορούν το παλάτι για ρατσισμό και ψυχολογική βία εις βάρος...
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ κατηγορούν το παλάτι για ρατσισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Μπάιντεν με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο περιθώριο του G7
Τη συνάντηση ανήγγειλε το βρετανικό παλάτι, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνει την τελευταία ημέρα της συνόδου του G7 την ερχόμενη εβδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη.
Συνάντηση Μπάιντεν με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο περιθώριο του G7
ΕΥΡΩΠΗ
Πυροβόλησαν στο κεφάλι ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter στη Βρετανία
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Βρετανίδα ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter, Σάσα Τζόνσον. Σύμφωνα με το κόμμα της, Taking the Initiative, δέχθηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο...
Πυροβόλησαν στο κεφάλι ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Πακέτο 29 νομοσχεδίων από την κυβέρνηση Τζόνσον κατά της κρίσης
Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία και η βασίλισσα Ελισάβετ, στην πρώτη επίσημη παρουσία της μετά τον θάνατο του συζύγου της, ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, που...
Πακέτο 29 νομοσχεδίων από την κυβέρνηση Τζόνσον κατά της κρίσης
ΕΥΡΩΠΗ
Τηλεθεατές προς BBC: Το παρακάνατε με τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου
Μπορεί ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ να ήταν αγαπητός στη Βρετανία και ο θάνατός του να έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη, αλλά τo BBC ανακοίνωσε ότι έλαβε παράπονα για την ποσότητα της κάλυψης που αφιέρωσε στο...
Τηλεθεατές προς BBC: Το παρακάνατε με τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας