• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.0°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.8°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.8°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.3°C / 13.8°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.2°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ολγα Γεροβασίλη

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πειθαρχικά μέτρα κατά Γ. Λοβέρδου ζητά η Ολ. Γεροβασίλη από τον πρόεδρο της Βουλής

 • A-
 • A+

Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ζητεί η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τις πρωτοφανείς δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Λοβέρδου υπέρ των κακοποιητικών συζύγων.

Στην επιστολή της προς τον κ. Τασούλα, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Γ. Λοβέρδου «προάγουν ανεπίτρεπτα την βία κατά των γυναικών και δη την ενδοοικογενειακή βία, καταμαρτυρώντας περαιτέρω καταφρόνηση της εννόμου τάξεως»

Η επιστολή 

«Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος της 19ης.05.2021 και συγκεκριμένα κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της Αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β2' Δυτικού Τομέα Αθήνας, κος Ιωάννης-Μιχαήλ (Γιάννης) Λοβέρδος, προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις κατά την ομιλία του, οι οποίες απάδουν προς την ιδιότητα του Βουλευτή, προάγουν ανεπίτρεπτα την βία κατά των γυναικών και δη την ενδοοικογενειακή βία, καταμαρτυρώντας περαιτέρω καταφρόνηση της εννόμου τάξεως.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του ως άνω νομοσχεδίου ο εν λόγω Βουλευτής υποστήριξε πως η τέλεση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά της γυναίκας-μητέρας δεν πρέπει να αποστερεί τον δράστη από την επιμέλεια του τέκνου και δη επί λέξει: «μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της [...] την έδερνε, την κακοποιούσε [...] όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».

Ωστόσο, η βία κατά των γυναικών και δη η ενδοοικογενειακή βία καταδικάζεται απερίφραστα από την ελληνική αλλά και διεθνή έννομη τάξη, διώκεται αυτεπαγγέλτως ενώ ως θύμα της νοείται όχι μόνον ο/η υφιστάμενος/-η τη βία αλλά και αυτοτελώς το ανήλικο τέκνο ενώπιον του οποίου λαμβάνουν χώρα οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, κατά την έννοια του ν. 3500/2006.

Ρητά δε κατά το άρθρο 18 παρ. 1 του ν. 3500/2006 προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας η συνεπιμέλεια όχι μόνο δεν είναι ο κανόνας αλλά αντιθέτως μπορεί να διατάσσεται αρμοδίως και η μετοίκηση, η απομάκρυνση από την οικογενειακή κατοικία αλλά και περιοριστικοί όροι κατά του δράστη, η απαγόρευσή του να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.

Εξίσου ρητά η χώρα μας δεσμεύεται κατά το άρθρο 31 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4531/2018, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά τον καθορισμό της επιμέλειας και των δικαιωμάτων επίσκεψης των παιδιών, θα λαμβάνονται υπόψη τα κρούσματα βίας που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω Σύμβασης.

Ουδόλως φαίνεται να έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω ο ήδη αναφερόμενος Βουλευτής, ο οποίος με τα λόγια του παρουσίασε την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών ως ένα -περίπου- φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα δικαιώματα επιμέλειας των τέκνων.

Παρά δε τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του αυτές στην κοινή γνώμη, ο καταγγελλόμενος Βουλευτής δεν ανασκεύασε τα λεγόμενά του, αν και του δόθηκε η σχετική ευκαιρία, τόσο κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου όσο και εκ των υστέρων με τις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προέβη. Ούτε όμως και η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε, ως όφειλε, τις ως άνω δηλώσεις και ενέργειες του Βουλευτή της.

Εντούτοις και σε κάθε περίπτωση, η ως άνω συμπεριφορά του αναφερόμενου Βουλευτή αντιβαίνει ευθέως στις παραδοχές και αξίες της εννόμου τάξεως, συνιστά κατ' εξοχήν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, τόσο κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και κατά περ. (α), (ε) και (η) της παρ. 4 του άρθρου 77 και του άρθρου 80 ΚτΒ, αφού συρρέει εν προκειμένω στο πρόσωπο του κου Λοβέρδου η απρεπής συμπεριφορά, η έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής αλλά και η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών.

Αιτούμεθα κατά τα ανωτέρω την κίνηση των κατά τον Κανονισμό τη Βουλής προβλεπομένων διαδικασιών κατά του δια της παρούσης αναφερόμενου, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, κου Λοβέρδου για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια Λοβέρδου να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που προκάλεσαν
Ακόμη μια προσπάθεια από τον βουλευτή της Ν.Δ. να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την ομιλία του στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι ένας κακοποιητής σύζυγος... μπορεί να είναι καλός πατέρας.
Προσπάθεια Λοβέρδου να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που προκάλεσαν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Το Twitter «στολίζει» τον Γ. Λοβέρδο
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου ότι εάν ένας σύζυγος κακοποιεί ή ασκεί βία στην γυναίκα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός πατέρας.
Το Twitter «στολίζει» τον Γ. Λοβέρδο
ΒΟΥΛΗ
Οργή για την απαράδεκτη δήλωση Λοβέρδου-Συγγνώμη ή διαγραφή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Απίστευτο κι όμως... νεοδημοκρατικό. Ο Γιάννης Λοβέρδος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση από το βήμα της βουλής. Συγγνώμη από τον βουλευτή της Ν.Δ. ή διαγραφή του από το κόμμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντά...
Οργή για την απαράδεκτη δήλωση Λοβέρδου-Συγγνώμη ή διαγραφή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ακροδεξιοί, χυδαιότητα, Λοβέρδος
Οι περισσότεροι στη Νέα Δημοκρατία εκφέρουν πλέον ανερυθρίαστα ακροδεξιό λόγο, νομίζουν δε ότι η θρησκευτική τους «ευλάβεια» τους απαλλάσσει από τον ακραίο συντηρητισμό τους.
Ακροδεξιοί, χυδαιότητα, Λοβέρδος
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να έρθει στη Βουλή
Τη σφοδρή αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής ότι ματαιώνεται η αυριανή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα για τα ΜΜΜ την περίοδο της πανδημίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να έρθει στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας