• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%

Γ. Βαρουφάκης: Αισχρό το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

 • A-
 • A+

«Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο του 1983 που παραμένει μέχρι σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση, ένα μνημείο προοδευτικής νομοθέτησης και ορθού λόγου, είπε ο κ. Βαρουφάκης που αναφέρθηκε στον σκληρό αγώνα των γυναικείων οργανώσεων, τη δεκαετία του '70 για να γίνει πραγματικότητα το οικογενειακό δίκαιο. «Εσείς όμως πάντα ήσασταν μέρος του σκοταδισμού της Δεξιάς και γι΄αυτό το 1983 εκείνο το εξαιρετικό νομοθέτημα το καταψηφίσατε υποστηρίζοντας την προίκα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «Έρχεστε σήμερα αυτό το προοδευτικό νομοθέτημα που τότε είχατε καταψηφίσει, να το αλλάξετε».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σήμερα, αλλά, όπως σημείωσε, τα προβλήματα δεν είναι το νόμου. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου, με τη δικαστηριακή πρακτική και τη διαδικασία, αλλά «η κυβέρνηση αντί να τα λύσει, επιλέγει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, με αυτό το αισχρό νομοσχέδιο που μετατρέπει μια όμορφη ευχή σε μια άσχημη κρατική επιβολή».

«Τα παιδιά δεν αποξενώνονται από γονείς που τα αγαπάνε, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάνε μαζί τους», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε στην δική του περίπτωση. «Η κόρη μου η Ξένια έγινε προχθές 17 χρονών. Δεκαεπτά χρόνια απόστασης. Εγώ της διάβαζα παραμύθια από το skype και την έβλεπα στην οθόνη να αποκοιμιέται, από το 2005. Δεν σας κρύβω ότι ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε επικοινωνία, ιδίως όταν μεγάλωνε. Τρεις-τέσσερις φορές το χρόνο βρισκόμασταν. Ξέρετε τι σημαίνει με τέτοια απόσταση. Έξοδα, κούραση. Το καταφέρναμε. Ο καιρός της πανδημίας αποδείχθηκε σκληρός για εμάς. Έχουμε να βρεθούμε πάνω από ένα χρόνο, για πρώτη φορά. Τα σύνορα της Αυστραλίας είναι κλειστά μέχρι τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει όμως να σας πω ότι είμαστε πιο κοντά, είμαστε πιο δεμένοι από ό,τι αν ζούσαμε μαζί. Με απώλειες βέβαια. Δεν υπάρχει μέρα αυτά τα 17 χρόνια, όταν δεν είμαστε μαζί, από το να χαρακτηρίζονται από το “άλλη μια μέρα χώρια”. Μετρούσαμε τις μέρες για να βρεθούμε. Όταν βρισκόμασταν, μετρούσαμε τις μέρες μέχρι το χωρισμό», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να καταλήξει: «Άλλο αυτό και άλλος ο φόβος της αποξένωσης και άλλο η ψευτοθεωρία της αποξένωσης μπαμπάδων».

Η συνεπιμέλεια που είναι κάτι το ιερό, απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από νομοθέτες ούτε από δικαστήρια, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η κάθε περίπτωση παιδιού πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τον φυσικό δικαστή.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη οικογενειακών δικαστηρίων με εξειδικευμένους δικαστικούς, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς, «έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα συναίνεσης ή επιμέλειας των παιδιών προς όφελος τους και με μοναδικό κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων τους».

«Ο πόνος μας ως χωρισμένοι μπαμπάδες είναι αβάσταχτος. Κακά τα ψέματα όμως. Πληρώνουμε και εμείς οι αρσενικοί, το τίμημα να ζούμε σε μια βαθιά σεξιστική πατριαρχική κοινωνία. Ο φεμινισμός δεν αφορά τη γυναίκα και τη χειραφέτησή της. Αφορά την κατάργηση ενός εξουσιαστικού συστήματος, του οποίου θύματα είναι και άνδρες, ιδίως οι ευαίσθητοι άνδρες. Η λύση επομένως δεν είναι να συνταχθούμε με το νέο αντιφεμινισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η λύση είναι να οικοδομήσουμε μια Πολιτεία που υποστηρίζει την εξεύρεση συναινετικών λύσεων, όχι μια Πολιτεία που εφαρμόζει τον ρεβανσισμό της πατριαρχίας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «έχει επιστρατεύσει βαθιά ολιγαρχικά πορτοφόλια».

Το οικογενειακό δίκαιο, είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν - γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν.

«Η συνεπιμέλεια απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση. Ούτε η συνεργασία ούτε η συνεννόηση επιβάλλονται από νομοθέτες και δικαστήρια. Καλλιεργούνται με την βοήθεια δημόσιων θεσμών που εσείς δεν θέλετε να ιδρύσετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το νομοσχέδιό σας έρχεται να βαθύνει την δυστυχία των δυστυχισμένων ζευγαριών, και βέβαια των παιδιών τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο ρεβανσισμός της παράταξής σας εναντίον του εμβληματικού Οικογενειακού Δικαίου του 1983, το οποίο πολεμήσατε λυσσασμένα τότε», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Γ. Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία
Xαρακτήρισε μύθο ότι η Συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι...
Γ. Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία
ΒΟΥΛΗ
Βαρουφάκης για ασφαλιστικό: Πταίσμα το έγκλημα του Παπαντωνίου το 1999
Την κατάθεση πρότασης νόμου για την αποσύνδεση των συντάξεων από τον τζόγο των χρηματαγορών προανήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.
Βαρουφάκης για ασφαλιστικό: Πταίσμα το έγκλημα του Παπαντωνίου το 1999
ΒΟΥΛΗ
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζητά και ο πρώην υπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να μην εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Μετά τις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη, επιφυλάξεις και από Χ. Αθανασίου για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων στο ν/σ
Τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, στις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων στο ν/σ
ΒΟΥΛΗ
Φ. Γεννηματά: Το ν/σ για τη συνεπιμέλεια δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε να αποσυρθεί το ν/σ και αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.
Φ. Γεννηματά: Το ν/σ για τη συνεπιμέλεια δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση
ΒΟΥΛΗ
ΜέΡΑ25: Κουρέλιασε τον Κανονισμό της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης
Επίθεση στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του κόμματος.
ΜέΡΑ25: Κουρέλιασε τον Κανονισμό της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας