• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 16.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.1°C / 19.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  57%
Μέρκελ υπέρ κοινής αγοράς εμβολίων και κοινής πολιτικής κατά της πανδημίας
AP Photo/Markus Schreiber

Μέρκελ υπέρ κοινής αγοράς εμβολίων και κοινής πολιτικής κατά της πανδημίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων, αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πανδημία τάχθηκε η Α.Μέρκελ μιλώντας το απόγευμα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και η Καγκελάριος περιέγραψε το δικό της όραμα για την ΕΕ,

Σε σχέση με την πανδημία, η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της κοινής αγοράς εμβολίων από την ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την κοινή προμήθεια. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, όμως η Ευρώπη δεν είχε προετοιμάσει αρκετά στο θέμα της υγείας, καθώς δεν ήταν ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, αλλά περισσότερο αρμοδιότητα των εθνικών κρατών", είπε.

«Επομένως, αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, θα είχαμε πάντα μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς κατά την πανδημία. Νομίζω ότι ορθά η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι όταν υπάρχουν διασυνοριακές απειλές για την υγεία, πρέπει να έχουμε μια πολιτική υγείας που να συντονίζεται καλύτερα μεταξύ των κυβερνήσεων ή να αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Μέρκελ παραρέχτηκε ότι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να πήγε αργά στην αρχή, αλλά τόνισε ότι είναι λάθος «να βλέπουμε τα πράγματα άσπρο μαύρο, καλά ή κακά, επιτυχία ή αποτυχία». «Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι μόλις εμβολιάσουμε όλους τους δικούς μας πολίτες (σ.σ. εννοεί τη Γερμανία) και μετά να εξάγουμε εμβόλια. Όμως αν το κοινό πρόγραμμα δε λειτουργούσε στην Ευρώπη, θα υπήρχε μεγάλη ένταση. Μερικές φορές η ΕΕ είναι πιο αργή. Η Κομισιόν από μόνη της δεν μπορεί να ενεργήσει εάν τα κράτη μέλη αρνούνται να συνεργαστούν. Αλλά αν θέλετε χρηματοδότηση για εμβόλια φυσικά χρειάζεστε επίσης τα κράτη μέλη να συμπράξουν. Λοιπόν, ναι, η διαδικασία ήταν ελαφρώς πιο αργή, αλλά πολλά από αυτά που λέγονται (για το πρόγραμμα) δεν είναι αλήθεια», τόνισε.

Η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αντιμετωπίσει πολύ καλά τις φαρμακευτικές μας εταιρείες τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές μετεγκαταστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ και τώρα ο τομέας είναι πολύ ισχυρός στις ΗΠΑ και αυτό είχε αντίκτυπο στις παραγωγική ικανότητα, αλλά χαίρομαι που στο Βέλγιο στην Ολλανδία στη Γερμανία και στη Γαλλία, στην Ισπανία, έχουμε ακόμα τόπους παραγωγής».

«Πλέον, εργαζόμαστε γρήγορα τις άδειες, συχνά στο παρελθόν οι άδειές μας δεν ήταν οι γρηγορότερες στον κόσμο, όλα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι αυστηρές, και στην πραγματικότητα έχουμε πολύ καλές ευρωπαϊκές αρχές που μπορούν να συγκριθούν με το FDA. Συνεργαστήκαμε καλά με την biontech και την Pfizer», ανέφερε.

«Επίσης, η ΕΕ δεν παρουσιάζει καλή εικόνα είναι όταν κάποιες χώρες προχωρούν στη χορήγηση του κινεζικού και του ρωσικού εμβολίου χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ», είπε η Καγκελάριος, εξηγώντας ότι «αυτό δεν το βρίσκει καλό» αφού «όταν ο καθένας μιλάει με τη δική του φωνή, η ΕΕ αποδυναμώνεται. Εγώ θέλω μια ΕΕ δυνατή», είπε, όχι μόνο στα καλά, αλλά και στα δύσκολα.

«Πρέπει να πούμε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί εάν η Ευρώπη δεν θα το εξήγαγε στο Ισραήλ», διευκρίνισε. «Και στη Λατινική Αμερική δεν θα είχαν εμβόλια, εάν δεν είχαμε εξαγάγει σε αυτούς, οπότε δεν βλέπω τα πράγματα ως ασπρόμαυρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Καγκελάριος επεσήμανε: «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες και ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή Συνθηκών. Όπως είπα στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες που μπορεί να απαιτούν αλλαγή συνθήκης. Είμαι πάντα ανοιχτή στην αλλαγή συνθήκης, εάν έχει νόημα. Δεν είναι όμως η αναθεώρηση αυτοσκοπός», επεσήμανε.

Η Καγκελάριος τοποθετήθηκε επί πολλών θεμάτων που άπτονται των προβληματισμών για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική και εξηγώντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων, η Καγκελάριος ανέφερε ότι το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποφασισθεί γιατί «συνδέθηκε με την Κύπρο και την Τουρκία», η ίδια επεσήμανε ότι θα είναι πάντα κατά της λογικής της ομηρίας σε τέτοια θέματα. Ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή της και για την Άμυνα και την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η συζήτηση για τα οποία πρέπει να είναι ρεαλιστική, όπως είπε. «Στο Συμβούλιο, μιλήσαμε πολύ για την άμυνα και το συζητήσαμε με τη Γαλλία και άλλους συναδέλφους. Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, εξαρτώμαστε από το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε τα καθήκοντα και τις ευθύνες, να εξετάσουμε τα δικά μας στρατιωτικά σχέδια, όπως κάνουμε με τη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να είμαστε ενσωματωμένοι στο ΝΑΤΟ. Επομένως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε σε σχέση με αυτό που ακούγεται για την αυτονομία μας», είπε.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις διοικητικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, εξήγησε ότι σύστημα προσομοιάζει στο σύστημα των δύο κοινοβουλίων που έχει και η ίδια η Γερμανία. Τάχθηκε δε κατά της σύμπτυξης των θέσεων των προέδρων Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΥΡΩΠΗ
Ευχολόγια των ισχυρών περί «εμβολίων για όλους»
Εμβόλια και για τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά και πρόβλεψη για περισσότερα εμβόλια στο μέλλον. Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι επτά πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ευχολόγια των ισχυρών περί «εμβολίων για όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαιολογίες περί «τεχνικών δυσκολιών» από την Ε.Ε.
Η πρώτη συζήτηση γύρω από τις πατέντες των εμβολίων έγινε στο Πόρτο, όπου προβλήθηκαν ως ανυπέρβλητα εμπόδια μια σειρά από τεχνικά ζητήματα όπως η συλλογή των υλικών που χρειάζονται.
Δικαιολογίες περί «τεχνικών δυσκολιών» από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτεθειμένη, αμήχανη Ε.Ε.
Ανοιχτή για συζήτηση της αμερικανικής πρότασης δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, που πριν από δύο εβδομάδες επιχειρηματολογούσε κατά της «απελευθέρωσης» των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα...
Εκτεθειμένη, αμήχανη Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα...
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
ΕΥΡΩΠΗ
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες
Τη συνέχιση της αποστολής στοιχείων για τις θρομβώσεις στον ΕυρωπαΪκό Οργανισμό Φαρμάκων ζητά με επιστολή της από τα 27 κράτη-μέλη η Επίτροπος Υγείας.
Το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία εντός Ε.Ε. για τη διανομή «εμβολίων αλληλεγγύης» με ηχηρές αρνήσεις
Σε συμφωνία για τη διανομή εμβολίων κατέληξαν χθες οι πρέσβεις των κρατών-μελών για τις έξτρα δόσεις που αγόρασε η Κομισιόν από την Pfizer/BioNTech. 
Συμφωνία εντός Ε.Ε. για τη διανομή «εμβολίων αλληλεγγύης» με ηχηρές αρνήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας