• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 22.1°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%

Ψυχανάλυση και κορονοϊός

 • A-
 • A+
Διαδικτυακό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

Πρόκειται για την πρώτη ψυχαναλυτική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1977. Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ), προτάσσοντας πάντα τις ανάγκες των καιρών, διοργανώνει διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα «Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού», αυτο το Σάββατο και Κυριακή, 17 και 18 Απριλίου.

Οι ίδιοι οι διοργανωτές εξηγούν τη λογική πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής, που μπορεί μεν να ακούγεται πολύ ιδιαίτερο, ωστόσο αφορά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, καθώς τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τέτοια. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Παρότι οι πανδημίες είναι ένα φαινόμενο με ιστορικότητα, για τις δικές μας ζωές συνιστά σήμερα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που επηρεάζει καθοριστικά την κλινική μας εργασίας  ως ψυχαναλυτές και  ψυχαναλύτριες δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις, καταργώντας βεβαιότητες και κεκτημένα. Αναλυτές/τριες και αναλυόμενοι/ες τόσο μέσω της σωματικής τους  απουσίας από  την αναλυτική συνάντηση, όσο και μέσω  της  παρουσίας  τους με  χρήση προστατευτικών μέσων, επισημαίνουν-έστω και άρρητα-τον κίνδυνο που συνιστά η παρουσία του άλλου. Η εξωτερική πραγματικότητα της πανδημίας  κινητοποίησε ασυνείδητα σενάρια καταστροφής και απώλειας, ενώ η κοινή συνθήκη της και για τα δύο μέλη του θεραπευτικού ζεύγους οδήγησε σε μια κατοπτρική ταλάντωση του ψυχισμού θεραπευτή/τριας και θεραπευόμενου/ης και σε μια -έστω μερική-ανατροπή της ασυμμετρίας της θεραπευτικής σχέσης.

»Η αναλυτική σκηνή συνεχίζει, ένα χρόνο μετά, να κατακλύζεται  από αντιληπτικά  στοιχεία και  άγχη, που συμπαρασύρουν όχι  μόνο την σταθερότητα του πλαισίου, αλλά και αυτήν την ίδια την ουδετερότητα, καταστατικά μεγέθη της ψυχαναλυτικής κλινικής.

»Η πανδημία, που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο, αναμφίβολα συνιστά ένα τραυματικό γεγονός.

-Τι δυνατότητες ψυχαναλυτικής νοηματοδότησης και επεξεργασίας του τραύματος υπάρχουν, εφόσον η πανδημία ακόμη διαρκεί και ο χρονικός ορίζοντας του «εκ των υστέρων» παραμένει μακρινός;

-Μήπως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ καθίσταται αναγκαίος ο από κοινού αναστοχασμός;»

Αυτά είναι ενδεικτικά κάποια ερωτήματα και επισημάνσεις από τις θεματικές που θα απασχολήσουν το 17ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και  Ψυχαναλυτικής  Ψυχοθεραπείας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι η διεθνούς κύρους ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ και η ιστορικός, αν. Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαρδίκα. Στη διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου, παράλληλα,  με ομιλίες και  στρογγυλά  τραπέζια  θα  συμμετάσχουν  διδάσκοντες  και  μέλη  της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης  και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ)  όπως  οι Δημήτρης  Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ευγενία Σουμάκη, Κώστας Ταλφανίδης, Βασίλης Φαλάρας κ.α. Επίσης  η  πρόεδρος  της  ΕΕΨΨ Χαρά  Καραμανωλάκηθα συνομιλήσει με τις προέδρους της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας  Παιδιού  και  Εφήβου Έφη  Λάγιου-Λιγνούκαι  της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένουγια τη λειτουργία των ψυχαναλυτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας.

Το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες για το διαδικτυακό Συμπόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψυχανάλυση και κορονοϊός
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ), προτάσσοντας πάντα τις ανάγκες των καιρών, διοργανώνει διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα «Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορονοϊού»,...
Ψυχανάλυση και κορονοϊός
ΥΓΕΙΑ
Νέα απεργιακή πορεία υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία διαδήλωσαν ενάντια στην υποστελέχωση του ΕΣΥ και τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίηση ζητώντας, μεταξύ άλλων, ισχυρή δημόσια πρόνοια, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.
Νέα απεργιακή πορεία υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Ιδιωτικός τομέας: Τι αλλάζει για τα υποχρεωτικά rapid test για εργαζόμενους
Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών χωρίς να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση, αλλά και όσοι έχουν...
Ιδιωτικός τομέας: Τι αλλάζει για τα υποχρεωτικά rapid test για εργαζόμενους
ΥΓΕΙΑ
Παραμένουν τα προβλήματα με τα πιστοποιητικά νόσησης
Ορισμένοι απειλούνται με σοβαρές συνέπειες καθώς εντός των ημερών λήγουν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με συνέπεια να έχουν πρόβλημα για την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους.
Παραμένουν τα προβλήματα με τα πιστοποιητικά νόσησης
ΥΓΕΙΑ
Πιστοποιητικά νόσησης για... γερά νεύρα
Πολλοί από τους χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν με κορονοϊό αδυνατούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν βρεθεί μέσα σε κενό αποφάσεων, τεχνικών...
Πιστοποιητικά νόσησης για... γερά νεύρα
ΥΓΕΙΑ
Διευκολύνσεις για γονείς λόγω νόσησης των παιδιών με covid-19
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού...
Διευκολύνσεις για γονείς λόγω νόσησης των παιδιών με covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας