• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 28.2°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.8°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 27.2°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας

 • A-
 • A+

Τον περασμένο Μάιο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης παρέδωσε στη Βουλή στοιχεία για 2.024 εγγραφές με ονοματεπώνυμα και στοιχεία μαθητών τα οποία, όπως είπε, εντόπισε με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Τότε, η υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα στοιχεία της καταγγελίας ενώ λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας απέρριψε ως ήσσονος σημασίας την καταγγελία του πρώην υπουργού Παιδείας υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και ότι το στικάκι περιέχει μόνο αριθμητικά μη προσωπικά αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο Νίκος Φίλης προχώρησε λίγο αργότερα σε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία ζήτησε με τη σειρά της στοιχεία από την υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων (DPO) του υπουργείου Παιδείας Ειρήνη Καπελλάκη. Η Αρχή μελέτησε και απέρριψε τους ισχυρισμούς της κ. Καπελλάκη εφιστώντας μάλιστα την προσοχή της «προκειμένου να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, για την πλήρωση των προϋποθέσεων νόμιμης επεξεργασίας».

Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ στο σχετικό απαντητικό της έγγραφο, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2021, υποστηρίζει ότι η διαρροή δεδομένων σε ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας παραβιάζει πρώτα απ' όλα το άρ. 5 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) τονίζοντας πως «δεν προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν ενήμεροι ότι τα στοιχεία τα οποία αναρτούσαν, για το σκοπό της εξαγωγής χρήσιμων στατιστικών στοιχείων από την πλευρά του Υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας, θα ήταν δημόσια προσβάσιμα στο Διαδίκτυο – ως εκ τούτου, δεν τεκμαίρεται η διαφάνεια της επεξεργασίας».

Όσο δε για το επιχείρημα «διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση» οι ελεγκτές της ΑΠΔΠΧ επισημαίνουν ότι «αποτελούν σαφώς διακριτό σκοπό από τον αρχικό σκοπό (εξαγωγή στατιστικών), για τον οποίο επίσης θα έπρεπε να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση στα υποκείμενα των δεδομένων (ήτοι στους εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο της προαναφερθείσας αρχής της διαφάνειας που πρέπει να διέπει κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» και ότι «η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για την προσωπικότητα του ατόμου που συνδέονται με τη φύση του διαδικτύου (βλ. ενδεικτικώς και Γνωμοδότηση 1/2010 της Αρχής)».

Τέλος, η Αρχή καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς, τονίζοντας ότι: «τα ανωτέρω ισχύουν ακόμα και στην περίπτωση, κατά την οποία η καταχώρηση των εν λόγω στοιχείων, για τους διάφορους σκοπούς επεξεργασίας, γίνεται οικειοθελώς από τα υποκείμενα των δεδομένων (όπως αναφέρετε στο ως άνω γ’ σχετικό σας έγγραφο). Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης, τόσο ο σκοπός όσο και τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών της επεξεργασίας, δηλαδή η χρήση της υπηρεσίας google forms, προσδιορίστηκαν πλήρως από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας του Υπουργείου σας».

Ο Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για δικαίωση και επιμένει πως τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών παραμένουν σε κίνδυνο διαρροής ή περαιτέρω επεξεργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φίλης: Πλήρης δικαίωση από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η απάντηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων σε σχετική αναφορά του συνιστά πλήρη δικαίωση όχι μόνο προσωπική αλλά και όσων προειδοποιούσαν για ζητήματα διαρροής...
Φίλης: Πλήρης δικαίωση από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στη Βουλή τις συμβάσεις με τη Cisco
Νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χρ. Βερναρδάκης για τις συμβάσεις του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στη Βουλή τις συμβάσεις με τη Cisco
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Cisco «αδειάζει» το Υπ. Παιδείας για το νέο φιάσκο στην τηλεκπαίδευση
Για «μεμονωμένες περιπτώσεις» έκαναν λόγο πηγές του Υπουργείου, παρά τα σοβαρά προβλήματα σύνδεσης, τα οποία παραδέχθηκε η ίδια η εταιρεία.
Η Cisco «αδειάζει» το Υπ. Παιδείας για το νέο φιάσκο στην τηλεκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
Επίπληξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο για παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων ● Ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού...
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κόντρα στη Βουλή για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών θα περίμενε κανείς να έχει τακτοποιηθεί εν έτει 2021. Ωστόσο, με την παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα με τον...
Κόντρα στη Βουλή για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας