• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.7°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  84%

Εκδήλωση για την σχολική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

 • A-
 • A+

Η φοίτηση των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο και η ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς είναι το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή το απόγευμα η «Συνέλευση ενάντια σε εγκλεισμούς και αποκλεισμούς», με ομιλητές εκπαιδευτικούς και πρόσφυγες νεαρής ηλικίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη στιγμή που πολλά παιδιά πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένα από το εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς πρόσβαση στις αναγκαίες υποδομές για την τηλεεκπαίδευση και με δύσκολη τη μεταφορά τους στο σχολείο από τα απομακρυσμένα κέντρα φιλοξενίας, ενώ η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται από ορισμένες ομάδες σαν πρόσχημα για τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία.

Θα γίνει την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα στην πλατφόρμα zoom (Meeting ID: 813 2891 2508 Passcode: 784758). Στη συζήτηση μέσα στην πλατφόρμα θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα πρώτα 100 άτομα που θα συνδεθούν. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανή αναμετάδοση στη σελίδα της Συνέλευεσης στο facebook.

Aκολουθεί η Διακήρυξη της Συνέλευσης ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς:

Η επονομαζόμενη «προσφυγική κρίση» αποτελεί μια κρίση υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποτροπής κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και όλων των συνθηκών που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η αρνητική αλλαγή του κλίματος φιλοξενίας των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου το 2015, οφείλεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές που κατέστησαν τα νησιά τόπους διαρκούς απομόνωσης και ζώνες ανάσχεσης. Οι πολιτικές αυτές ενισχύθηκαν απ' την μεγάλη διάρκεια κράτησης και απ' την ποινικοποίηση της διάσωσης, της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης.

Συστατικό μέρος των πολιτικών αποτροπής και 'εγκληματοποίησης' των προσφυγομεταναστευτικών πληθυσμών είναι ο συστηματικός στιγματισμός τους απ' τα ελεγχόμενα απ' την κυβέρνηση ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν μόνο ως πρόβλημα, ως απειλή ή ως υποκείμενα άξια φιλανθρωπικών δράσεων όχι όμως ως υποκείμενα θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων. Αντίστοιχη είναι και η αρνητική προβολή των παιδιών - προσφύγων: πρόβλημα για την εκπαίδευση, επικίνδυνα για 'τα δικά μας' παιδιά, ελλειμματικοί μαθητές. Το ηγεμονικό αυτό πολιτικό περιβάλλον, δηλητηριάζει συστηματικά την κοινωνία και τροφοδοτεί τις αντιδράσεις ορισμένων συλλόγων γονέων ανά την επικράτεια θεωρώντας ότι τα παιδιά - πρόσφυγες αποτελούν «βαρίδια» στην εκπαίδευση των δικών τους παιδιών.
Οι αντιδράσεις αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια απ' τις κυβερνητικές πολιτικές διαχωρισμού (εκπαίδευση μέσα στα camps), και του θεσμικού ρατσισμού που παραβιάζουν κατάφωρα το απαραβίαστο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων παιδιών στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά - πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ωφελιμιστικά -«είναι μόνον αριθμοί»- από τις κεντρικές και τοπικές διοικήσεις για να διογκώσουν τους αριθμούς των μαθητών/τριών τους.

Είμαστε αντίθετοι, στο πισωγύρισμα της προόδου που είχε σημειωθεί στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στις πολιτικές της διάρρηξης των σχέσεων των προσφύγων-μεταναστών με την τοπική κοινωνία μέσω των εντεινόμενων εγκλεισμών που υφίστανται οι πρώτοι. Καταδικάζουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ευκαιρίας για την μονιμοποίηση του εγκλεισμού τους στα camps και την παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης ως ευκαιρίας εμπέδωσης των πολιτικών 'απαρτχάϊντ' στην εκπαίδευση αν όχι ολικής 'αποσχολειοποίησης' τους. Διακηρύσσουμε ότι η τηλε-εκπαίδευση δεν αποτελεί λύση, αλλά πρόβλημα και ζητάμε ανοιχτά και φιλικά σχολεία προς όλα τα παιδιά.

Παρόμοια, ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών στο θέμα του εμβολιασμού. Η προτεραιότητα εμβολιασμών θα πρέπει να υπαγορεύεται μόνο από διαφανείς υγειονομικούς λόγους, όπως ηλικία, συνθήκες εγκλεισμού, και όχι από φυλετικούς ή ταξικούς λόγους όπως το είδαμε ήδη να συμβαίνει.

Η ευημερία των «άλλων», των προσφύγων, των μεταναστών και των παιδιών τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της κοινωνίας υποδοχής. Αν οι κοινωνίες υποδοχής αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τα παιδιά πρόσφυγες θα αποτελέσουν μεγάλο πλούτο, ένα πολύ δυναμικό ανθρώπινο και πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει από προηγούμενες μεταναστεύσεις. Ως ενεργοί πολίτες και ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε τα παιδιά αυτά μαζί μας και κοντά μας και όχι απέναντί μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των περιθωριοποιημένων παιδιών και της πρόσβασης τους στη δημόσια εκπαίδευση και στα δημόσια αγαθά χωρίς προϋποθέσεις είναι πολιτική πράξη που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και το κοινό μας μέλλον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Nα σταματήσει η κυβέρνηση να πετάει πρόσφυγες στον δρόμο και να διώχνει τα παιδιά τους από τα σχολεία
Άσυλο και στέγη στα προσφυγόπουλα και στις οικογένειές τους ζητά η ΚΕΕΡΦΑ και καταγγέλλει τον κυνισμό της κυβέρνησης με αφορμή το εσπευσμένο κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.
ΚΕΕΡΦΑ: Nα σταματήσει η κυβέρνηση να πετάει πρόσφυγες στον δρόμο και να διώχνει τα παιδιά τους από τα σχολεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο φωτεινός Κουρός και η σκοτεινή ιστορία της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων
Με αφορμή την επιτυχία του 19χρονου Ιρανού πρόσφυγα που αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ● Απογοητευτική η εκπαιδευτική πραγματικότητα για τα προσφυγόπουλα στη Μυτιλήνη.
Ο φωτεινός Κουρός και η σκοτεινή ιστορία της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως;
Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο αριστούχος μαθητής από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, καθώς η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου (σε δεύτερο βαθμό) την Παρασκευή.
Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή-καμπανάκι για την εκπαίδευση προσφύγων
Είκοσι συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων από δομές όλης της χώρας επισημαίνουν τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις πολιτικές του υπ. Μετανάστευσης, αλλά και τον «επιλεκτικά ανθρωπιστικό» δημόσιο...
Επιστολή-καμπανάκι για την εκπαίδευση προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση προσφυγόπουλων από τον Ελαιώνα
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μην απομακρυνθούν από τα σχολεία τους στη μέση της χρονιάς τα προσφυγόπουλα της δομής, ενώ ο Κρ. Αρσένης από το ΜέΡΑ25 καλεί να σταματήσουν άμεσα οι ρατσιστικές εξώσεις προσφύγων.
Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση προσφυγόπουλων από τον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας