Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.6°C / 10.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.6°C / 5.0°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.6°C / 10.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  6 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.0°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 7.8°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  38%
Για την αλήθεια που δεν αντέχει άλλο να κρύβεται

φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την αλήθεια που δεν αντέχει άλλο να κρύβεται

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η υπόθεση του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου που κρατούσε μέσα της όλα αυτά τα χρόνια και που αποφάσισε να βγάλει στο φως με γενναιότητα και περίσσιο κουράγιο ψυχής, άνοιξε τον ασκό του Aιόλου. Μέχρι τώρα φήμες ακούγονταν ή και όσοι ήξεραν κάποια γεγονότα σώπαιναν ή τους υποχρέωναν να σωπάσουν. Μα πιο πολύ σώπαιναν τα ίδια τα θύματα και κατάπιναν τον πόνο και την οργή αφήνοντας τους δράστες ατιμώρητους. Γιατί παράλληλα με τους δράστες θα έπρεπε και κείνες να χαρακτηριστούν και κατηγορηθούν για κάτι που δεν έκαναν. Θα έπρεπε κάποιες φορές να αποσυρθούν και να αλλάξουν περιβάλλον ή να εγκαταλείψουν ακόμα τα όνειρά τους.

Γιατί η Ελένη Τοπαλούδη, όταν πήγε να καταγγείλει τον πρώτο βιασμό της, της είπαν να το ξεχάσει λες και της είχαν κλέψει το πορτοφόλι. Να το ξεχάσει! Σε πόσες γυναίκες έχει άραγε ειπωθεί αυτό μέσα στα χρόνια από την ίδια την αστυνομία; Πόσες γυναίκες δεν μίλησαν, για να μη στιγματιστούν και πόσες ζωές δεν ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες μετά την κακοποίηση που υπέστησαν;

Μετά την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που μίλησε για το χώρο του αθλητισμού και τους παράγοντες που κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, εκμεταλλεύονταν παιδιά που δεν ήταν σε θέση να αντιδράσουν, άρχισαν σιγά να έρχονται στο φως και άλλες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εκεί όπου κάποιοι πανεπιστημιακοί εκμεταλλεύονταν τη θέση τους, για να παρενοχλήσουν σεξουαλικά και να εκβιάσουν. Εκεί που ένα όχι μπορεί να σήμαινε ότι δεν θα περνούσες το μάθημα, όσο και αν προσπαθούσες, γιατί είχες μπει σε μαύρη λίστα. Είμαι σίγουρη ότι μια έρευνα σε βάθος θα φέρει στο φως την παθογένεια της Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε αυτό τον τομέα. Ακόμα θυμάμαι μια φίλη μου που είχε φοβηθεί τόσο έναν καθηγητή, ώστε δεν τόλμησε καν να περάσει από το γραφείο του να τον ευχαριστήσει, για τη συστατική επιστολή που της είχε δώσει. Εκείνος ανενδοίαστα της είχε ζητήσει να περάσει κάποιο βράδυ από το γραφείο του, για να το «τακτοποιήσουν» μαζί με ό, τι μπορεί να σήμαινε αυτό. Πόσες γυναίκες άραγε, αν τις ρωτήσουμε, θα έχουν να μας πουν μια ή πολλές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκαν στο χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, του φιλικού και πολλές φορές του οικογενειακού τους περιβάλλοντος; Πώς μπορώ να ξεχάσω τον «κύριο» τον οποίο επισκέφτηκα στο ίδρυμά του, για να συμβουλευτώ το αρχείο του, όταν έκανα το διδακτορικό μου, που θεώρησε ότι ήταν πρέπον να βάλει το χέρι του γύρω από τη μέση μου μέσα στο ασανσέρ;

Με την εξέλιξη η παρενόχληση έχει πάρει νέες μορφές. Με την τεχνολογία στην υπηρεσία τους οι νέοι θύτες παρενοχλούν γυναίκες σεξουαλικά κρύβοντας το πρόσωπό τους και το πραγματικό τους όνομα πίσω από μία οθόνη. Τις περισσότερες φορές είναι γνωστοί της γυναίκας που θέλουν να εκδικηθούν επειδή η γυναίκα τους χώρισε ή δεν ενέδωσε στον έρωτα τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι ένας εύκολος τρόπος, για να βγάλουν χρήματα ή να κάνουν τη γυναίκα υποχείριό τους. Η ανηθικότητα και παλιανθρωπιά έχει πολλά πρόσωπα. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε την Λίλα Κοεμτζή που σκοτώθηκε πέφτοντας από την φοιτητική εστία στην οποία διέμενε στην Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα είχε πέσει και η ίδια θύμα εκβιασμού; Και τους αγώνες που έκανε η μητέρα της, για να ακουστεί και να αποδείξει ότι το πέσιμό της από τον όγδοο όροφο δεν ήταν μια αυτοκτονία και πως κρύβονταν πολύ περισσότερα πίσω απ’ αυτό;


Όλα στην υπηρεσία της διαπόμπευσης: γυμνές φωτογραφίες, video με προσωπικές στιγμές, εκβιασμοί που πολλές φορές συνοδεύονται και από βιασμούς, αφού το θύμα υποκύπτει, για να μην δει τις προσωπικές του στιγμές να βγαίνουν στο φως. ‘Ανθρωποι που μετά από τόση κακοποίηση δεν είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι και πολύ δύσκολα θα εμπιστευτούν ξανά κάποιον.

Πώς όμως θα αλλάξει όλο αυτό, όταν τα θύματα σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που τους αξίζει; ‘Oταν στέλνονται στο σπίτι τους με τη συμβουλή να ξεχάσουν; Χρειάζονται πολύ πιο αυστηροί νόμοι που θα ακολουθούνται ευλαβικά. Χρειάζεται ένα προσωπικό της αστυνομίας που θα είναι ενημερωμένο και ευαίσθητο. Χρειάζεται να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στην αστυνομία στελεχωμένα με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις. Γιατί κανένας δεν φτάνει να καταγγείλει κάποιον χωρίς λόγο. Γιατί κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκβιασμού θα πρέπει να μπορεί να νιώθει εμπιστοσύνη να μιλήσει χωρίς να στιγματιστεί και χωρίς και πέσει θύμα ενός δεύτερου βιασμού μέσα στην δικαστική αίθουσα, από τα ΜΜΕ και την ίδια την κοινωνία. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας παράγοντας του αθλητισμού να λέει στον πατέρα ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού ότι το παιδί «τα ήθελε».

Ούτε πρέπει να δίνεται λόγος σε έναν παιδόφιλο να πει πως «ήθελε να παντρευτεί» το εντεκάχρονο παιδί που κακοποίησε σεξουαλικά, γιατί κατά τη γνώμη του δεν ήταν κακοποίηση, αλλά ερωτική σχέση. Μην δίνεται λόγο τους παιδόφιλους, στους βιαστές, στους εκβιαστές να μιλήσουν και να πουν για ακόμα μια φορά τα ασύστολα ψέματά τους, για να βγουν άγιοι. Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι από αυτούς έδειχναν άλλο πρόσωπο στο οικογενειακό τους περιβάλλον και άλλο έξω από αυτό.

‘Ηρθε ο καιρός να προχωρήσουμε σε εκκαθάριση σε όλους τους τομείς. Κάθε κατηγορία που ακούγεται, θα πρέπει να ακούγεται με ιδιαίτερη προσοχή και όχι να μπαίνει στα αζήτητα. Δεν νοείται τα πανεπιστήμια να μην έχουν ειδικό τμήμα στο οποίο οι φοιτητές να μπορούν να καταγγέλουν περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, εκβιασμού και εκφοβισμού. Δε νοείται κάποιος που έχει κατηγορηθεί από ένα σεβαστό αριθμό φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση να συνεχίζει κανονικά το έργο του και να συνταξιοδοτείται σαν να μην τρέχει τίποτα διαφημίζοντας το «πατρικό του» ενδιαφέρον για τις φοιτήτριες.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σχετικά πρόσφατα η υπόθεση του Jimmy Savile συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία. Ο άνθρωπος αυτός, γνωστός παρουσιαστής του BBC και στενός φίλος του Πρίγκιπα Charles, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικα κορίτσια και παρέμεινε ανενόχλητος μέχρι το τέλος της ζωής του. Πίσω από τις φιλανθρωπίες και αγαθοεργίες του κρυβόταν ένα πολύ σκοτεινό πρόσωπο. Πολλοί γνώριζαν ακόμα και μέσα στο ΒΒC και δεν μιλούσαν. Και κείνος συνέχιζε να κινείται σε χώρους που είχε πρόσβαση σε όλα αυτά τα παιδιά, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ιδρύματα. Η ζωή πολλών από αυτά τα παιδιά που κακοποιήθηκαν καταστράφηκε οριστικά. Και ο βασικός ένοχος που πέθανε το 2011, δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Δεν θέλουμε μια τέτοια κοινωνία κρυμμένη μέσα στην υποκρισία.

Ας ελπίσουμε ότι η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου θα έχει αποτέλεσμα και θα φέρει μια γενικότερη αλλαγή και εξυγίανση. Για να σταματήσουν τα θύματα να κρύβουν την αλήθεια τους μέσα στη σιωπή. Για να σταματήσουν ζωές νέων ανθρώπων να καταστρέφονται χωρίς κανείς υπεύθυνος να τιμωρείται για αυτό.

* Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΑΠΟΨΕΙΣ
#metinsofia γεννιέται η Χώρα των Φωνών**
Το ελληνικό #metoo φτάνει με φόρα και δημιουργεί μια δυναμική ντόμινο, πρωτοφανή για τη φεμινιστική πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα.
#metinsofia γεννιέται η Χώρα των Φωνών**
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καιροί δεν παραχωρούν θέση στους έκπληκτους
Οι σχολιασμοί δεν είναι «καθήκον» ή «υποχρέωση» που πρέπει με κάθε τρόπο να λάβουν χώρα, ούτε κάνουν αυτοδικαίως τον κάθε σχολιαστή μάγκα. Είναι κυρίως ένας καθρέφτης της ωριμότητάς μας.
Οι καιροί δεν παραχωρούν θέση στους έκπληκτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αστισμός και Σουρεαλισμός
Σαν μπαγιάτικο ψωμί, λοιπόν, και σαν μυρωδιά από ξινισμένο γάλα, άκουσα πριν από λίγες ημέρες να αναφέρονται στην ιστορία του βιασμού μιας γυναίκας. Το βασικό ερώτημα ήταν: «Γιατί το λέει τώρα;»· και όχι η...
Αστισμός και Σουρεαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Μπεκατώρου: έμφυλη βία και χρονικότητες
Η Σοφία είναι όλες όσες είμαστε εν δυνάμει Σοφίες, ή υπήρξαμε Σοφίες, μη επώνυμες, μη γενναίες, φοβισμένες, εκτοπισμένες, παγωμένες και βιασμένες στα προσφυγικά καμπς, χωρίς βήμα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Υπόθεση Μπεκατώρου: έμφυλη βία και χρονικότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Σοκαρισμένη...»
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό (φυλετικό, θρησκευτικό, ταξικό, έμφυλο, πολιτικό κ.λπ.) χρησιμοποιείται με τρόπο που να νομιμοποιεί ως «αυτονόητη» την αξιολογική κατάτμηση των «ειδών» του ανθρώπου, αλλά και ως...
«Σοκαρισμένη...»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενισχύοντας τα νομικά μέτρα για την έμφυλη βία
Μπορεί να ξεκινήσει μια αναγκαία συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για το τι συνιστά βιασμό και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε αλλαγή κουλτούρας, μακριά από νοοτροπίες πως για την επίθεση έφταιγε το θύμα επειδή...
Ενισχύοντας τα νομικά μέτρα για την έμφυλη βία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας