Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη Frontex, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν βάση οι ισχυρισμοί για παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.
Την είδηση αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ως πηγή, τέσσερις αξιωματούχους της Ε.Ε., οι οποίοι μίλησαν στο διεθνές ΜΜΕ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
OLAF και Frontex επιβεβαίωσαν και οι δύο ότι διεξάγεται έρευνα, όμως δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, οι ανακριτές της OLAF ξεκίνησαν να εξετάζουν μέλη του οργανισμού «από τις αρχές του περασμένου μήνα». Σημειώνεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες έχουν οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους της Frontex, ακόμη και σε πολύ υψηλό επίπεδο, να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους τελευταίους μήνες.
Τι προηγήθηκε
Τον περασμένο Οκτώβριο, αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel της Γερμανίας, δημοσίευσαν εκθέσεις που ισχυρίζονταν ότι η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ε.Ε. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η OLAF διερευνά εάν έχουν παραβιαστεί οι εσωτερικές διαδικασίες της Frontex.
Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex και πλήρη έρευνα.
Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι ο οργανισμός του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό της Frontex έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με τη σοσιαλιστική ομάδα να του ζητά να παραιτηθεί και τους Πράσινους να ζητούν από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα γραφεία του Λετζέρι ήταν μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν από τους ανακριτές της OLAF.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας