• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.8°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 32.7°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 32.5°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 32.0°C
  2 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.4°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 30.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.8°C
  2 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 33.1°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 26.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 32.8°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  22%
Φωτογραφία: Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ζητούν προστασία των εποχικών σε τουρισμό-επισιτισμό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Εργασίας, αλλά και στον ΟΑΕΔ και τους βουλευτές των νησιών τους, αποστέλλουν τα Εργατικά Κέντρα της Ρόδου και της Κρήτης, τα οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι οποίοι δεν επιδοτούνται εν μέσω πανδημίας.

Το ζήτημα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός στη Ρόδο, είχε αναδείξει και η «Εφ.Συν.» στις 14 Νοεμβρίου.

Αφού εξηγούν την κατάσταση την οποία βιώνουν αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων, δίνουν χαρακτηριστικά παραδείγματα απασχολουμένων που μέχρι τώρα είναι εκτός των μέτρων στήριξης και δεν δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων «Η υλοποίηση των αιτημάτων μέσα και από τις τροπολογίες που σας έχουμε κατά καιρούς αποστείλει, είναι η μόνη μας ελπίδα για να εξασφαλίσουμε ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει και καυχιέται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, να κάνει διαχωρισμό και να αφήνει τους μισούς σχεδόν εποχιακά απασχολούμενους χωρίς καμία βοήθεια».

Ακολουθεί η επιστολή

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

Εισαγωγή

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα 
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση
Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

Κοινοποίηση
Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα
Διοικητή ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη 
Τοπικούς βουλευτές νομών Δωδεκανήσου και Κρήτης 

Κύριοι,

Σας αποστέλλουμε εκ νέου επιστολή στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις και οι προτάσεις μας καθώς και παραδείγματα, που αφορούν την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχιακά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται εποχιακής φύσεως και δεν μπορούν να καταθέσουν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Η υλοποίηση των αιτημάτων μέσα και από τις τροπολογίες που σας έχουμε κατά καιρούς αποστείλει, είναι η μόνη μας ελπίδα για να εξασφαλίσουμε ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει και καυχιέται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, να κάνει διαχωρισμό και να αφήνει τους μισούς σχεδόν εποχιακά απασχολούμενους χωρίς καμία βοήθεια. 

Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα κατηγοριών εργαζομένων που είναι ακάλυπτοι και χωρίς βοήθεια :
•    Έχουμε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια (αφορολόγητα, ΤUI, κλπ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί κλπ).

Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της πανδημίας δεν προσέλαβαν το ανάλογο προσωπικό την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές. (Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται εποχιακή από τον ΟΑΕΔ αν απολύει το 75% του μέσου όρου των υπαλλήλων που απασχολούσε την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς της). 

Έτσι ενώ αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνταν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο (ή με 50 φέτος), επειδή η επιχείρηση δεν χαρακτηρίζεται εποχιακή θα πρέπει για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση, να έχουν πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών πριν την απόλυσή τους…..

•    Θέμα προκύπτει με αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα πέρυσι (φαντάροι) και οι οποίοι δούλευαν τα χρόνια πριν την κατάταξή τους σαν ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Αυτοί δεν μπήκαν σε αναστολή φέτος (λόγω του ότι πέρυσι υπηρετούσαν την πατρίδα και δεν δούλεψαν) και δεν τους αρκούν τα 50 ένσημα για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση λόγω ανεργίας (θα πρέπει να έχουν εργαστεί 2 συνεχόμενες χρονιές σαν εποχιακοί υπάλληλοι).

•    Επίσης υπάρχει θέμα με τις εγκύους οι οποίες εργάζονται σε εποχικές επιχειρήσεις και οι οποίες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που επλήγησαν (και που οι εργαζόμενοι τους μπορούν να ενταχθούν σε αναστολή) π.χ. εργαζόμενες σε παραλίες – ομπρελοκαθίσματα κλπ. 

Οι παραπάνω εργαζόμενες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας τα 2 τελευταία χρόνια για να δικαιούνται τα επιδόματα λοχείας και τοκετού. Φέτος όμως οι ημέρες εργασίας τους αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου ότι δεν είχαν δικαίωμα να μπουν σε αναστολή είναι ελάχιστα. 

•    Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις συναδέλφων που ενώ εντάσσονται στους εποχιακά εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 50 ημέρες εργασίας (βάση της νέας ρύθμισης) και είχαν λύση σύμβασης αρχές Σεπτεμβρίου και απορριπτικές αποφάσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει στους παραπάνω συναδέλφους να δοθεί το δικαίωμα ένστασης ή νέας αίτησης για ταμείο ανεργίας (γιατί έχει παρέλθει το 60ήμερο).

•    Μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής. Λόγω της πανδημίας η οικοδομή έχει σταματήσει συμπαρασύροντας μαζί της όλους τους κλάδους που απασχολεί. Πρέπει άμεσα να γίνει πρόβλεψη και στήριξη στην κατηγορία αυτή.

 Ζητάμε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. 

Με εκτίμηση
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός (πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη).
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εφόσον παρέμειναν...
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
Την τελευταία στιγμή, ως συνήθως, μπήκε τέλος στην αγωνία λογιστών, εργαζομένων και εργοδοτών για τον Ιανουάριο ● Νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας ● Ακυρο και άκαιρο το εργασιακό που φέρνει κατά...
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει καταβληθεί έως τις 12 Ιανουαρίου. Το ποσό αφορά όλους τους εργαζόμενους...
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταβάλλεται 29/12 η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 5.621 δικαιούχους
Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε δικαιούχους που ήταν σε αναστολή τον Νοέμβριο, εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών του τουριστικού και καλλιτεχνικού κλάδου που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης ή έχουν...
Καταβάλλεται 29/12 η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 5.621 δικαιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας