• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 9.8°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 11.5°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.9°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  4 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.8°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 10.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.6°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  35%

Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνδικαλιστικός τακτικισμός οι διαφωνίες για τον Γιάννη Βρούτση

 • A-
 • A+

Σε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ εξελίχθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δύο οργανώσεις τόνισαν ότι η μείωση αυτή ωφελεί μόνο τους εργοδότες, ενώ οδηγεί σε ελλείμματα τον ΟΑΕΔ, και ο υπουργός τις κατηγόρησε για συντεχνιασμό καλώντας τες να «βάλουν τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα για το καλό της Ελλάδας».

Κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπαν ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά. 

ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία, αυτή η μείωση των εισφορών, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. «Προδιαγράφει την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Μειώνονται πόροι που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας , όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%», είπε,

Εξήγησε ότι έτσι μειώνονται οι συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης κατά 65%) που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και προγραμμάτων για τη μετά Covid περίοδο, που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν, όπως προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιαίτερα για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που δημιουργεί η επιτάχυνση εισαγωγής νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργασιών σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας). 

«Από τη στιγμή μάλιστα που το μέτρο είναι προσωρινού χαρακτήρα - θα ισχύσει μόνο για το 2021 - θα ήταν προτιμότερο αυτό το 3% να καλυπτόταν οριζόντια μέσα από χρηματοδότηση που μπορεί να παρασχεθεί από το SURE και από τον κρατικό Προϋπολογισμό», επισήμανε ο κ. Καββαθάς.

ΓΣΕΕ: Ασήμαντο αντίδωρο

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είπε ότι η μείωση των εισφορών μπορεί να ακούγεται ως θετική εξέλιξη, αλλά το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα ασήμαντο αντίδωρο - ιδίως για τους χαμηλόμισθους. 

«Το σημαντικό είναι ότι στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Με βάση τη διάταξη αυτή, αλλάζει ο τριμερής χαρακτήρας του ΟΑΕΔ, περιορίζονται δραστικά οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΟΑΕΔ, αφού η μείωση γίνεται αποκλειστικά από τους εισπραττόμενους πόρους. Η μείωση θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από κοινωνικές δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει υποχρεώσεις στήριξης ανέργων, εργαζομένων που αυτή την περίοδο πλήττονται δραστικά».

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ

Ο Γιώργος Μακράκης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του Ιουνίου του 2020. «Η μείωση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική, και πρακτικά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει έλλειμμα στον Οργανισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ», είπε. 

Και απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η νέα ρύθμιση είναι «εμβληματική», τόνισε ότι «υπάρχουν διατάξεις που αναιρούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η μείωση αυτή σημαίνει ότι θα στερήσετε από τον ΟΑΕΔ πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν θα στερήσετε αυτό το ποσό από τον ΟΑΕΔ: για το βάλω στη σωστή διάσταση, θα το στερήσετε από τους ανέργους που δημιουργούν οι πολιτικές σας. Με το πρόσχημα μιας ελάχιστης αύξησης στους εργαζόμενους, αφαιρείτε από τους ανέργους το θεσμικό δικαίωμα για τη στήριξή τους. Με άλλα λόγια παίρνετε θεσμοθετημένους πόρους από τους ανέργους για να δώσετε ψίχουλα στους εργαζόμενους».

Και κατέληξε: «Αυτό δεν αποτελεί ορθή κοινωνική παρέμβαση. Από τον Οργανισμό φέτος, μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουν δοθεί 1,6 δισ. για επιδόματα ανεργίας. Παρά το μεγάλο μέγεθος των χρημάτων αυτών, χωρίς επίδομα ανεργίας έχουν μείνει 870.000 άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση, όχι υπονόμευση».

Βρούτσης: «Όχι τα ψηφαλάκια μπροστά από την πατρίδα!»

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι οι απόψεις τους είναι «αντιεπιστημονικές» και πως η «παγκόσμια βιβλιογραφία, όλοι οι φορείς της χώρας και οι σοβαροί επίσημοι θεσμοί των εργαζομένων, αλλά και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας και της πλευράς των επιχειρήσεων, εδώ και πολύ καιρό, συνεχώς μας βομβάρδιζαν με το αίτημα της μείωσης των εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτα υψηλές, αποτελούν αντικίνητρο για προσλήψεις και υπονομεύουν τη νομιμότητα, διότι ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό - και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κινητροδοτούν την παραβατικότητα». 

Επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως. 

«Σήμερα, με την παρέμβασή μας οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,6. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο και θα βοηθήσει αυτή η μείωση εργαζόμενους, επιχειρήσεις - κυρίως θα βοηθήσει τους ανέργους διότι ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», είπε καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τις διαφωνίες που ακούστηκαν  «μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή προσέγγιση. Αλλά προς Θεού! Εδώ είναι Βουλή, και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους πρέπει να είμαστε σοβαροί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει αυξήστε τις εισφορές! Προς Θεού! Τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας! »

Και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ «αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων».

ΟΕΕ: Η μείωση των εισφορών στηρίζει την εργασία

Σε αντίθετη κατεύθυνση από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ κινήθηκε ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπογράμμισε ότι «οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού».

Ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- ΟΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, όχι μόνο στηρίζει την εργασία στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, αλλά τηρεί και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. 

«Είναι πολύ ευχάριστο ότι μειώνονται περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1.1.2021. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί την δεύτερη μείωση, μετά την μείωση του Ιουνίου 2020 που μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές», είπε.

«Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Εργασιακό νομοσχέδιο: Σφυροκόπημα στη Βουλή από τους φορείς
Ακρόαση φορέων περιλαμβάνει η δεύτερη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Το νομοσχέδιο που εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής φιλοδοξεί να ξηλώσει και τα τελευταία...
Εργασιακό νομοσχέδιο: Σφυροκόπημα στη Βουλή από τους φορείς
ΒΟΥΛΗ
Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την...
Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε επί της αρχής στις επιτροπές το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό
Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία και με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έγινε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει προκαλέσει την αντίδραση...
Πέρασε επί της αρχής στις επιτροπές το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
Ταξικά... διχοτομημένες είναι οι αντιδράσεις συνδικάτων, εργατολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στις τροπολογίες που πέρασε στο παρά πέντε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο διυπουργικό νομοσχέδιο,...
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το ν/σ για τις 120 δόσεις
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ...
Κατατέθηκε το ν/σ για τις 120 δόσεις
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς ● Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α.● Τα ποσά που θα πάρουν...
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας