Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο Πέτσα, «δώρο» στους καναλάρχες
© Mykyta Starychenko | Dreamstime.com

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο Πέτσα, «δώρο» στους καναλάρχες

  • A-
  • A+

Με κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά, καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό παρά των πρωθυπουργό, Στέλιο Πέτσα, ότι «σχεδιάζει “επιτελικά” την απορρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ, με στόχο τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αφήνοντας αλώβητους τους μεγάλους ωφελούμενους των περίφημων Λιστών».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επικαλούμενα καταγγελίες των δημοσιογραφικών ενώσεων, ρωτούν αν ισχύει ότι το νομοσχέδιο θα ορίζει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα δίκτυα εθνικής εμβέλειας τους 400 και αν αληθεύει ότι οι καναλάρχες θα μπορούν να προσμετρούν στο προσωπικό τους τους λεγόμενους «μεταφερόμενους εργαζομένους».

Επίσης προχωρούν σε καταγγελίες για αδιαφανείς και φωτογραφικές προσλήψεις στην ΕΡΤ, αλλά και ότι τίθενται στον πάγο εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ αγοράζονται εξωτερικές παραγωγές.

Η δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

Νέα δώρα Πέτσα σε καναλάρχες

Γαλάζια επέλαση στην ΕΡΤ

Σε περίοδο ανασφάλειας και βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο κ. Πέτσας σχεδιάζει «επιτελικά» την απορρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ, με στόχο τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αφήνοντας αλώβητους τους μεγάλους ωφελούμενους των περίφημων Λιστών.

Όπως καταγγέλλουν δημοσιογραφικές Ενώσεις, σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο Υπουργός, καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Παππά για τους εργαζόμενους. Καλούμε τον κ. Πέτσα να δώσει σαφείς απαντήσεις :

- Αληθεύει πως στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή καταργεί την υποχρέωση των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας;

- Αληθεύει ότι δίνει το δικαίωμα στους καναλάρχες να προσμετρούν στο προσωπικό ενός καναλιού εργαζόμενους και από άλλες εταιρείες της ιδιοκτησίας τους, καταστρατηγώντας κάθε προστασία των εργαζόμενων οι οποίοι θα καταλήξουν άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι ή «μεταφερόμενοι» από εταιρεία σε εταιρεία κατά βούληση των ιδιοκτητών, και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνεται ραγδαία η ανεργία;

 Φυσικά, από τον κομματικό έλεγχο και την απορρύθμιση μέσω αδιαφανών διαδικασιών δεν ξέφυγε ούτε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.  Καθημερινά παρακολουθούμε στη Διαύγεια σωρεία αποφάσεων για αποσπασματικές, φωτογραφικές προσλήψεις στην ΕΡΤ. Κυρίαρχο κριτήριο των προσλήψεων φαίνεται να είναι η αμαρτωλή «προσωπική συνέντευξη», η οποία μας επιστρέφει σε άλλες εποχές και πρακτικές της γνώριμης ΝΔ.

Από την άλλη, εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν ότι οι εκπομπές τους «κόβονται» χωρίς αιτιολογία, οι ίδιοι μπαίνουν στο «ψυγείο» ή μετακινούνται χωρίς τη συναίνεση τους σε άλλα τμήματα όπου μάλλον δεν...ενοχλούν και τόσο πολύ. Παράλληλα, περιορίζεται συνεχώς ο ενημερωτικός χαρακτήρας της ΕΡΤ, ακριβές μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές, κυρίως ψυχαγωγικού περιεχομένου, έχουν γίνει κανόνας, ενώ η ΕΡΤ διαθέτει έμπειρο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το πιο προκλητικό, όμως, όπως πληροφορούμαστε, είναι πως με το επερχόμενο νομοσχέδιο Πέτσα απελευθερώνονται οι μισθοί για τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα προσλαμβάνονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Γιατί αυτό που έλειπε από την ΕΡΤ είναι να ξαναφτιαχτούν golden boys και golden girls με τα λεφτά των πολιτών.

Αλλά είπαμε, λεφτόδεντρα για το ΕΣΥ, για την Παιδεία και την Κοινωνία δεν έχουν οι «άριστοι» της ΝΔ.  Λεφτόδεντρα, όμως, για Λίστες σιωπής, για προπαγάνδα και για τα δικά τους παιδιά φυτρώνουν καθημερινά.

Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο των ΜΜΕ, και μια νέα απόπειρα  χειραγώγησης της ενημέρωσης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.


 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
Με την κυβέρνηση να αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου» από το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει στη δημοσιότητα την περίφημη λίστα με τα ποσά που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ για...
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: «Θέμα δημοκρατίας το μοίρασμα χρημάτων στα ΜΜΕ εν κρυπτώ»
«Το πάρτι που έγινε σε βάρος των φορολογούμενων έχει πολιτικές ευθύνες που φτάνουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και αυτό το πρωτοφανές φιάσκο αποσιωπάται από τα συστημικά Μέσα»
Αλ. Χαρίτσης: «Θέμα δημοκρατίας το μοίρασμα χρημάτων στα ΜΜΕ εν κρυπτώ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πέτσας δεν βλέπει συνωστισμό στα ΜΜΜ, αλλά τον θυμήθηκε στο Πολυτεχνείο
Σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων με πάνω από τέσσερα άτομα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πέτσας δεν βλέπει συνωστισμό στα ΜΜΜ, αλλά τον θυμήθηκε στο Πολυτεχνείο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, δυο εκατ. ευρώ για διαφημιστικά σποτ
Κι άλλα χρήματα στα κανάλια για να παίξουν σποτάκια για την πανδημία δίνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, δυο εκατ. ευρώ για διαφημιστικά σποτ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη Πέτσα για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ, ΑΠΕ
«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα» απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εποπτείας των ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη Πέτσα για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ, ΑΠΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Ενίσχυση του Τύπου με διαφάνεια και κριτήρια για τους εργαζομένους
Η κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο, τα πλήγματα που είχε δεχθεί ακόμη και πριν την έλευση της πανδημίας, αλλά και η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξής του, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου...
Αλ. Τσίπρας: Ενίσχυση του Τύπου με διαφάνεια και κριτήρια για τους εργαζομένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας