• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 21.0°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 21.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Σάββατο τα σπουδαία για τα δημοτικά σχολεία

 • A-
 • A+

Το Σάββατο τελικά, θα προβεί σε ανακοινώσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το τι θα γίνει στα δημοτικά σχολεία, τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούν κανονικά, με τους μικρούς μαθητές μέσα στις τάξεις. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή, τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια γίνονται με τηλεκπαίδευση, μέθοδο που έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα. 

Σημειώνεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις από την κ. Κεραμέως για τα δημοτικά αναμενόταν να γίνουν σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκαν για αύριο, καθώς η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις τηςς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και για τα οποία καλείται να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο αφορά στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα από τη Δευτέρα, ενώ το δεύτερο προβλέπει καθολικό lockdown σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ανοιχτό είναι, ακόμη, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στις μετακινήσεις. Μένει να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Νέα ομολογία αποτυχίας

Το αφήγημα που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας γονέων και εκπαιδευτικών, με προφανή τον στόχο να μην διαφανεί πως το κλείσιμο όλης της εκπαίδευσης ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας των κυβερνητικών ενεργειών και στο θέμα της Παιδείας.

Μία πρώτη γεύση αυτής της στόχευσης έδωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω του Ρ/Σ Παραπολιτικά, όπου ανέφερε ότι «εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των SMS».

Μόλις χθες, πάντως, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωνε (ΣΚΑΪ) ότι δεν υπάρχει εισήγηση από τη μεριά των ειδικών για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Σημειώνεται ότι η τραγική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος είχε φέρει το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στο επίκεντρο εδώ και μερικές ημέρες. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, άλλωστε, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σήμερα το πρωί διατύπωσε εκ νέου την άποψη ότι πως θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι χώροι εργασίας αλλά και τα δημοτικά σχολεία της πόλεις αναφέροντας πως στις περίπου 200 σχολικές μονάδες του κεντρικού δήμου καθημερινά κλείνουν τάξεις και γίνονται απολυμάνσεις.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι η δημοτική αρχή, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης έστειλαν επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας αυστηρότερα μέτρα, αντίστοιχα με της περασμένης άνοιξης.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ' αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».

Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει -μέχρι στιγμής- η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται. Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
Εμμεση παραδοχή της περυσινής αποτυχίας αποτελεί η στροφή 180 μοιρών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει τα πρωτόκολλα κορονοϊού στα σχολεία.
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νίκη Κεραμέως: Με αλλαγμένα πρωτόκολλα η νέα σχολική χρονιά
Την αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα σχολεία με τη νέα χρονιά προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, που υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί «έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα». Όπως είπε ότι «απόλυτη...
Νίκη Κεραμέως: Με αλλαγμένα πρωτόκολλα η νέα σχολική χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
Διαρκής σύγχυση στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στα σχολεία, αλλά και την ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση.
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους
Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λόγω του φετινού προβληματικού έτους.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας