Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πόλεμος» για το στοπ στη νοσηλεία κορονοϊού από το Νοσοκομείο Νίκαιας

«Πόλεμος» για το στοπ στη νοσηλεία κορονοϊού από το Νοσοκομείο Νίκαιας

  • A-
  • A+
Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση από την πίεση στο σύστημα Υγείας. Στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, στην εξέδρα η μπάλα από Κοντοζαμάνη.

Η είδηση πως το νοσοκομείο Νίκαιας ανακοίνωσε ότι αδυνατεί πλέον να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα πως το σύστημα υγείας στη χώρα φθάνει στα όριά του, ενώ η κυβέρνηση, με τις συνεχείς παλινωδίες της, προσπαθεί να διαχειριστεί μόνο επικοινωνιακά το φιάσκο.

Εκτός από το Γενικό Κρατικό έχουν υπάρξει σαφείς προειδοποιήσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και ολόκληρα νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως το «Σωτηρία» (βλ. ΕΦ.Συν. Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία») πως η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και καιρό.

Η κυβερνητική απάντηση, όμως, όπως ήλθε δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι μάλλον να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα.

Σε ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε «έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του».

«Οι αλχημείες των αριθμών εύκολα καταρρίπτονται»

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, αναμένεται αύριο, όμως, ήδη οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός  αναφέρει ότι το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων και της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρέει και οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης εξαντλούνται. Κατηγορεί, ακόμη, την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναλυτικά

 Η επίσημη καταγγελία των γιατρών για την  αδυναμία ενός μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου όπως της Νίκαιας, να νοσηλεύσει περιστατικά covid-19, αποδεικνύει πως οι «αλχημείες των αριθμών» εύκολα καταρρίπτονται. Όση επικοινωνιακή υπεροπλία και αν διαθέτει η κυβέρνηση. 

Είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και άρχισε ήδη να καταρρέει το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων» και της «θωράκισης» του  ΕΣΥ.

Οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης και των ανθρώπων της εξαντλούνται.

Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή «ένεση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Ειδικά στα νοσοκομεία «πυλώνες» του ΕΣΥ που διαχειρίζονται καθημερινά, πέραν της πανδημίας, και χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και, με μέτρα έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, καλύπτοντας αξιόπιστα τις ανάγκες υγείας των πολιτών  του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη πολιτική και εμμονική με στόχο να μην δυσαρεστηθούν οι κλινικάρχες.

Το σχόλιο του Κρ. Αρσένη

Η Γενική Συνέλευση Ιατρών Νοσοκομείου Νίκαιας ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κ.λπ. το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα covid19. Ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid».

Με αυτή την ανάρτηση στο twitter από τον νευροχειρουργό στο Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνο Παπανικολάου, συνετρίβη το success story της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
 
Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους κλινικάρχες που επιθυμούν ένα αδύναμο δημόσιο σύστημα υγείας.

 Πρόκειται για μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας πολιτική, εμμονικά ακολουθούμενη, παρόλες τις φωνές των υγειονομικών και πληθώρας βουλευτών. 

Έχω συνταχθεί πολλές φορές με τα δίκαια αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας, για επίταξη στην παρούσα φάση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. 

Έχω επισημάνει τους τελευταίους μήνες με σειρά επίκαιρων ερωτήσεων μου προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά, αλλά και ειδικά στη Δυτική Αθήνα, ζητώντας, για παράδειγμα, την πλήρη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου στην Αγία Βαραβάρα.

Απέναντι μου είχα πάντα τα ψέματα του Υπουργείου πως όλα βαίνουν καλώς μέχρι που τους τέλειωσαν κι αυτά μαζί με τα κρεβάτια στις εντατικές. 

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Γενναία χρηματοδότηση τώρα του ΕΣΥ.

 

ΥΓΕΙΑ
Ο Σεπτέμβριος εξέθεσε τα κενά της κυβέρνησης
Με αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας έκλεισε χθες ο Σεπτέμβριος, καταγράφοντας 8.222 κρούσματα και αύξηση 37,8% σε σχέση με τις διαγνώσεις του Αυγούστου (5.963 κρούσματα).
Ο Σεπτέμβριος εξέθεσε τα κενά της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Απόφαση - καταπέλτης από τους γιατρούς του ΓΝ Νίκαιας
Η γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου εξέδωσε μια πολύ αιχμηρή ανακοίνωση που αποτυπώνει τις παλινωδίες και τις τραγικές παραλείψεις της κυβέρνησης. Συμμετέχουν στην αυριανή απεργία της ΟΕΝΓΕ.
Απόφαση - καταπέλτης από τους γιατρούς του ΓΝ Νίκαιας
ΥΓΕΙΑ
Στη «μάχη» φοιτητές του ΑΠΘ που όμως ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση
Έκκληση στους τελειόφοιτους απευθύνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, αλλά ζητά παράλληλα από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι...
Στη «μάχη» φοιτητές του ΑΠΘ που όμως ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας