• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%

Λάππας: Δικαστές και εισαγγελείς έστειλαν μήνυμα ότι δεν δέχονται παρεμβάσεις

 • A-
 • A+

Ηχηρό μήνυμα πως «οι δικαστές και εισαγγελείς δεν δέχονται και δεν ανέχονται παρεμβάσεις από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία» χαρακτήρισε ο Σπύρος Λάππας τα αποτελέσματα των εκλογών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), στις οποίες για πρώτη φορά μετά το 2014 υπήρξε πλήρης επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Σε σχετική δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως: «μετά τις συστηματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη:

 • απόπειρα «αμνήστευσης» τραπεζιτών για το αδίκημα της απιστίας,
 • καταδίωξη εισαγγελικών λειτουργών που ήλεγχαν κατά νόμο πολιτικά πρόσωπα,
 • η απόπειρα να καταστήσουν κατηγορούμενους δημοσιογράφους που εκτελούσαν ερευνητική δημοσιογραφία,
 • οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών και στο ΤΑΧΔΙΚ,
 • η πρωτοφανής μεταφορά της Σωφρονιστικής και Αντεγκληματικής πολιτικής από το υπουργείο δικ/νης στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ,
 • η επιβολή δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές  του Πολυμελούς και η κατάργηση της μείωσης κατά 50% στις εργατικές διαφορές,
 • η συνεχής προσπάθεια κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας,
 • ο τραγέλαφος των βάουτσερς για τους επιστήμονες και κυρίως για τους δικηγόρους,
 • η αντισυνταγματική ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε εισαγγελικό λειτουργό για τον περιορισμό του δικαιώματος των συναθροίσεων,
 • και άλλων ων ουκ έστιν αριθμός, 

το σώμα των δικαστών και των εισαγγελέων, μελών της ΕΔΕ, προσήλθαν μαζικά στην κάλπη και, κόντρα σε όλα τα δεδομένα και τις προβλέψεις, έστειλαν ηχηρά μηνύματα ότι η Ελλάδα είναι κράτος  δικαίου, ότι οι δικαστές και εισαγγελείς δεν δέχονται και δεν ανέχονται παρεμβάσεις (και μάλιστα χονδροειδείς)από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, και ότι θα υπερασπιστούν τις βασικές αρχές  του συντάγματος και τους νόμους του κράτους».

Όπως προσθέτει ο Σπ. Λάππας:

«Και δεν πρέπει να λησμονεί κανένας ότι ακόμα και σήμερα που βιώνουμε πολλαπλή  κρίση  η δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι ίσως η κρισιμότερη από όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, γιατί αποτελεί τον τελικό στόχο, το τελικό αγαθό (sumum bonum) της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, τόσο με τη μορφή της κοινωνικής δικαιοσύνης, όσο και με αυτή της ατομικής, που είναι μία από τις προϋποθέσεις της κοινωνικής, αλλιώς  η διαφορετική αντιμετώπιση των επιμέρους ατόμων εισάγει ουσιαστικά πολιτικοκοινωνικές διακρίσεις.

Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο κάθε αδύναμου και κάθε κατατρεγμένου (ultimum refugium). Πολλοί σήμερα ομιλούν για επανασχεδιασμό του τομέα της δικαιοσύνης, και αν επιχειρηθεί πρέπει να γίνει  έχοντας πάντοτε σαν φωτεινό πυρσό τη διαφύλαξη και τον εμπλουτισμό του Κράτους Δικαίου, για το οποίο ο Άγγλος δικαστής Τom Bingham έχει πει ότι «σε ένα κόσμο διηρημένο από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμούς, το κράτος δικαίου είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας κοινωνικής συνοχής, ομοιάζει δε σε παγκόσμια κοσμική θρησκεία».

Και ασφαλώς οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί πρέπει να ενθυμούνται και τα λόγια του  κ. Σαρτζετάκη: «Το μήνυμα-και το παράδειγμα-της παρρησίας ως εκφράσεως του ηθικού θάρρους,  αυτού, που έχει ως αναπόφευκτο τίμημα την παρενόχληση και συνακόλουθα την εξέγερση των φαύλων, των μικρόψυχων και των ασήμαντων. Που συνασπίζονται και ασχημονούν. Που φοβούνται και αντεπετίθενται. Αυτό το θάρρος το ηθικό, το δύσκολο και πολύτιμο, είναι για τον λειτουργό της Δικαιοσύνης η αρετή sine qua non. Με αυτήν οπλισμένος, καλείται κάποιες φορές να πατήσει «επάνω όφεων και σκορπίων».

Και μπορεί για τους  ταξιδιώτες του Παράκελσου (στο ποίημα του Μπράουνιγκ) ο  αληθινός παράδεισος να ήταν πολύ μακριά, σήμερα όμως οι δικαστικοί λειτουργοί μπορούν,  κατά την απονομή της δικαιοσύνης, αυτόν τον παράδεισο να φέρουν πιο κοντά για τους αδύναμους, τους πολλούς, τους δυστυχισμένους, για τους οποίους το παρόν και το μέλλον κινδυνεύει να ομοιάζει με εφιάλτη».

Μήνυμα της προέδρου του Αρείου Πάγου

Ψυχραιμία, αντικειμενικότητα, αυτοσυγκράτηση, ευσυνειδησία, εντιμότητα και τόλμη, συνιστά στους συναδέλφους της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, παράλληλα με τις ευχές της για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός της χώρας προτρέπει για «πνεύμα ενότητας, αλληλοεκτίμησης και αυτοσεβασμού, να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε επάξια στις απαιτήσεις του υψηλού και ευαίσθητου λειτουργήματος μας προς όφελος του συνόλου του Ελληνικού λαού».
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ
Για πρώτη φορά μετά το 2014 υπήρξε πλήρης επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, με 8 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. ● Κι αυτό ύστερα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που απείλησαν ώς και τη...
Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πλήρης επικράτηση της ομάδας Σεβαστίδη στην ΕΔΕ
Ηχηρό μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις μοιάζει να δίνει η κάλπη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Φαίνεται ότι η ομάδα του πρώην προέδρου Χ. Σεβαστίδη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΔΕ.
Πλήρης επικράτηση της ομάδας Σεβαστίδη στην ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για τις εκλογές των δικαστών
Πολύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των δικαστών και εισαγγελέων στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα, παρά την πανδημία, ενώ σήμερα ξεκίνησε η καταμέτρηση.
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για τις εκλογές των δικαστών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα έντονων διαφωνιών ουσίας οι εκλογές στην ΕΔΕ
Στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ανάμεσα σε 32 υποψηφίους για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Τώρα όλοι μιλούν για συσπείρωση και...
Σε κλίμα έντονων διαφωνιών ουσίας οι εκλογές στην ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η συμμετοχή Δικαστών και Εισαγγελέων την πρώτη Κυριακή των αρχαιρεσιών
«Στοχευμένα καλλιεργείται ήδη από χθες, πρώτη Κυριακή των αρχαιρεσιών της Ένωσης, ένα αρνητικό κλίμα περί δήθεν ύπαρξης μεγάλης αποχής» γράφει ο Εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, επικαλούμενος τα στατιστικά...
Η συμμετοχή Δικαστών και Εισαγγελέων την πρώτη Κυριακή των αρχαιρεσιών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η προσωρινή διοίκηση της ΕΔΕ και η απάντηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου
Συναντήσεις με τον υπ. Δικαιοσύνης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είχε η προσωρινή διοίκηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , αλλά η μειοψηφία τονίζει ότι δεν έχει νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο.
Η προσωρινή διοίκηση της ΕΔΕ και η απάντηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας