• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.3°C / 6.2°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 5.2°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.2°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -3.1°C / 1.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.5°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.3°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  52%

Στην ΕΣΗΕΑ καταγγελία για αποκλεισμό του Documento από την ενίσχυση για τον Τύπο

 • A-
 • A+

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα Documento προχώρησε σε καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ για τον αποκλεισμό της εφημερίδας και του documentonews.gr από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» και την ομολογημένη χειραγώγηση του Τύπου εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην καταγγελία του κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή αντικειμενικών, ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, και πάντα σε σχέση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εγκυρότητας της εκστρατείας και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών».

Η επιστολή του Απόλλωνα Λιακόπουλου

εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Documento και το documentonews.gr

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε χθες 9/6 η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 29/4 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Μέσων που συμμετέχουν στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία Covid-19 και πιο συγκεκριμένα για τους λόγους αποκλεισμού της εφημερίδας Documento και του σάιτ documentonews.gr.

Στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει:

«Η καμπάνια αυτή ξεδιπλώθηκε στο σύνολο των κατηγοριών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό η διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας να είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα αυτά λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό.

Τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή τέτοιων αντικειμενικών, ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, και πάντα σε σχέση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εγκυρότητας της εκστρατείας και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Ως εκ τούτου, ουδέποτε τέθηκε ως κριτήριο αποκλεισμού από την εκστρατεία η πολιτική τοποθέτηση ενός Μέσου. Αντίθετα, συμμετείχαν μέσα ενημέρωσης που δεν είναι φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση ασκώντας συνεχώς έντονη κριτική στο έργο της. Ενδεικτικά αναφέρουμε Μέσα όπως η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ριζοσπάστης, ο Δρόμος της Αριστεράς, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κ.α.».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολογεί ότι πράγματι υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία αποκλείστηκαν από την καμπάνια, με κριτήρια μάλιστα «αντικειμενικότητας», «αμεροληψίας», «αξιοπιστίας», «ηθικής» και τήρησης της «δεοντολογίας», τα οποία κριτήρια μάλιστα εισάγει αυθαίρετα χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα εφόσον δεν γίνεται αναφορά σε αυτά στις σχετικές ΚΥΑ. Σας αποστέλλω τον πλήρη αναλυτικό κατάλογο των 1.232(!) Μέσων που συμπεριλήφθηκαν στην καμπάνια, ώστε να μπορέσει και ο ουδέτερος και καλόπιστος παρατηρητής να εκτιμήσει πώς εφαρμόζονται στην πράξη αυτά τα υψηλά κριτήρια.

Στην πραγματικότητα αυτό που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η εκτελεστική εξουσία είναι αρμόδια να κρίνει το δημοσιογραφικό έργο, πραγματοποιώντας πλήρη αντιστροφή και καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο της δημοσιογραφίας ως μέσο ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας εν γένει. Επιπλέον, οι μομφές αυτές στρέφονται άμεσα και κατά των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Μέσο καθώς πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία και κύρος. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να προστατεύει την ανεξαρτησία στην άρθρωση δημοσιογραφικού λόγου, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις κυβερνητικές προσπάθειες για έλεγχο του Τύπου, όποια προβιά κι αν ενδύονται.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Απόλλων Λιακόπουλος

Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Παράρτημα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης/καταγγελίας μου προς την Ένωση και προς περαιτέρω τεκμηρίωσή της, σας αποστέλλω και δύο συνδέσμους από ρεπορτάζ του Documento.

Ο πρώτος αφορά χρηματοδότηση σε blogspot του Μένιου Φουρθιώτη το οποίο είχε μηδενικές δημοσιεύσεις προ της καμπάνιας και συνολικά μόλις δύο(!) δημοσιεύσεις. Ο δεύτερος αφορά τη χρηματοδότηση Μέσου που ανήκει στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος συνειδητά και κατ' επανάληψη διασπείρει fake news με κερδοσκοπικούς στόχους. Και μιλάμε μόλις για δύο από τα 1.232 Μέσα!

Είμαι βέβαιος ότι η δημοσιογραφική έρευνα θα καταδείξει πάμπολλες ακόμη περιπτώσεις χρηματοδότησης Μέσων οι οποίες θα καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο ότι τα κριτήρια που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί "αξιοπιστίας", "αντικειμενικότητας", "αναγνωσιμότητας" και "μη διασποράς fake news" δεν είναι παρά προφάσεις για να δικαιολογηθούν ο κυβερνητικός έλεγχος στην ενημέρωση και τη δημοσιογραφία και η περιθωριοποίηση Μέσων μη αρεστών στην πολιτική εξουσία.

Ο Πέτσας έδωσε διαφήμιση σε blog του Μένιου Φουρθιώτη που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό

Ο Πέτσας έδωσε διαφήμιση και στις κηραλοιφές του Βελόπουλου

Απόλλων Λιακόπουλος

Εκπρόσωπος συντακτών Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τα ψέματα Πέτσα για την ενίσχυση του Τύπου
Ο υπουργός του φιάσκου έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα το 2019, όταν λίγες ώρες πριν ο ίδιος διαβεβαίωνε τους αρμόδιους συντάκτες ότι θα υλοποιηθεί κανονικά πριν το τέλος του έτους.
Τα ψέματα Πέτσα για την ενίσχυση του Τύπου
MEDIA
Press cafe: Ας μας πει ο λαλίστατος κ. Πέτσας
★ Πολλές αντιδράσεις συγκεντρώνει η αλλαγή των όρων στην ΚΥΑ για την «Ενίσχυση του Τύπου» που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Βρέθηκε να τον κατηγορούν και αυτόν και την κυβέρνηση, πριν απ’...
Press cafe: Ας μας πει ο λαλίστατος κ. Πέτσας
MEDIA
Εκαναν φτερά 600 χιλ. ευρώ της λίστας Πέτσα
Για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος επιχορήγησε την κρατική ΕΡΤ για μηνύματα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν
Εκαναν φτερά 600 χιλ. ευρώ της λίστας Πέτσα
MEDIA
10 προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, εδώ και έναν χρόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξη του έντυπου Τύπου.
10 προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου
MEDIA
Συσπείρωση δημοσιογράφων–Δούρειος Τύπος: Το «σίριαλ Πέτσα» και οι προτάσεις για στήριξη του Τύπου
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου, στις αιτιολογημένες προτάσεις τους αλλά και στην επείγουσα ανάγκη που δημιουργεί η πανδημία με τα λουκέτα να μην είναι...
Συσπείρωση δημοσιογράφων–Δούρειος Τύπος: Το «σίριαλ Πέτσα» και οι προτάσεις για στήριξη του Τύπου
MEDIA
Η μουσική στην οθόνη μας
Ενα ντοκιμαντέρ για τα δυο τελευταία άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπάουι, The Next Day (2013) και Blackstar (2016), καθώς και το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Λάζαρος».
Η μουσική στην οθόνη μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας