• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικηγορία στον… Λήγοντα

 • A-
 • A+

Στη φάση του ανοίγματος της οικονομίας που βρισκόμαστε, μπορούμε πλέον σαν καταναλωτές να πάμε σε καταστήματα, πολυκαταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, οργανωμένες παραλίες και πλήθος άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, τηρώντας πάντα τα ενδεδειγμένα μέτρα που προσδιορίζουν οι οικείες υπουργικές αποφάσεις.

Σαν γενική παρατήρηση ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το άνοιγμα της ιδιωτικής οικονομίας φαίνεται να είναι αρκετά βήματα πιο μπροστά από το αντίστοιχο άνοιγμα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στον δημόσιο τομέα, ακόμα οι περισσότερες υπηρεσίες δε δέχονται κοινό σε τακτική βάση και ωράριο, λειτουργούν με ραντεβού ή μέσω e-mails. 

Καμιά μομφή βέβαια επί τούτου προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν ό, τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Εξάλλου, εφόσον το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τους υπαλλήλους του, αλλά και το κοινό που συναλλάσσεται μαζί του, καλώς πράττει. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει κάποια αντιστοιχία ανάμεσα στις συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, για παράδειγμα, σε ένα κατάστημα και σε μια αντίστοιχη υπηρεσία του Δημοσίου, παρόμοιου εμβαδού.

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει και ειδικότερα στον τομέα της δικαιοσύνης. Δυόμιση μήνες με κλειστά τα δικαστήρια, ήτοι πλήρους απραξίας, το σταδιακό άνοιγμα αυτών μόνο άνοιγμα δε θυμίζει. Τι κι αν έχουν μαζευτεί υποχρεώσεις τόσων μηνών για όλους τους δικηγόρους και πιέζουν οι εντολείς; Κάθε δικαστήριο έχει τη δική του πρακτική στο πως κατανέμει ανά ημέρες και δέχεται τους δικηγόρους, οι οποίοι είναι και οι βασικοί του… πελάτες. Ενίοτε δε, επινοώντας και ευφάνταστες μεθόδους, όπως π.χ ο λήγοντας του γραμματίου προείσπραξης! Και βέβαια αυτό αφορά στην κατάθεσή νέων δικογράφων, καθώς για πλήθος άλλων εργασιών, όπως λήψη παλαιότερων αποφάσεων, σχετικών από φακέλους και πολλά άλλα, ούτε λόγος, ή στην καλύτερη περίπτωση στην κρίση του εκάστοτε υπαλλήλου.

Υποθηκοφυλακεία τα οποία τηρούν ακόμα ωράρια προ πανδημίας, θα μπορούσαν ασφαλώς να τα διευρύνουν, καθώς πλέον επιτρέπουν παρουσία πολύ περιορισμένου αριθμού συνηγόρων και με ανώτατο μάλιστα χρονικό όριο για έλεγχο! Δηλαδή, αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλά δικαιώματα ή βάρη, αν διαβάζεις αργά ή αν δε βρίσκεις κάποιον τόμο που μπορεί να τον έχει και υπάλληλος, απλώς ατύχησες! Ελάτε την επόμενη μέρα πάλι. Μικρή μόνο σταχυολόγηση ορισμένων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του πλέον ο μέσος δικηγόρος, ο όποιος σημειωτέον ότι δεν συναλλάσσεται για προσωπική του υπόθεση με το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, αλλά αυτό είναι το επάγγελμα του. Συμβαίνει δηλαδή σε καθημερινή και σταθερή βάση.

Φυσικά, δεν έχει κανείς την απαίτηση τα πράγματα να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως γινόταν προ της πανδημίας. Ωστόσο, η σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης στην ιδιωτική οικονομία και της αντίστοιχης στις υπηρεσίες του Δημοσίου προβληματίζει και θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους, καθώς δεν είναι δυνατόν η δημόσια υγεία  να κινδυνεύει από το συγχρωτισμό στις υπηρεσίες, αλλά όχι από τον (τουλάχιστον) αντίστοιχο που παρατηρείται σε μαγαζιά και λοιπούς χώρους συνάθροισης, οι οποίοι πλέον λειτουργούν, ελεγχόμενα μεν αλλά, κανονικά.
 

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξίες θανάτου
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια ποιο ακριβώς μέτρο θνησιμότητας είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό», όλες οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν με ζήλο τις υπεραξίες θανάτου που αποδίδει η ίδια η Covid-19.
Υπεραξίες θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
Εάν η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται ολοκληρωτικά τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, πρέπει, αν έχει την στοιχειώδη ευθιξία, να αποδεχθεί και να χρεωθεί τις ευθύνες της, για την αρνητική εξέλιξη.
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θετική στις ανασφάλειες
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου και βγήκα έξω.Τώρα φοράω τη ζεστή μου ρόμπα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο δέρμα μου και χαζεύω με τις ώρες βιντεάκια στο YouTube.
Θετική στις ανασφάλειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
Aυξημένο άγχος, σημαντική κατάθλιψη, έντονη δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις έδειξε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε φοιτητές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
Φέτος δεν παίρνω μέρος στη γιορτή. Ο δικός μου Άη Βασίλης πέθανε το 2020 κι ο χρόνος δεν έχει πια δώρα για μένα. Αυτό το παράδοξα όμορφο βράδυ του νέου χρόνου θέλω μόνο να κρατήσω, σαν τον ποιητή, ενός λεπτού...
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας