Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίθεση Φίλη στην κυβέρνηση για την επιλογή Κούκη στο ΕΙΠ

Ο Νίκος Φίλης (Φωτογραφία Αρχείου)

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίθεση Φίλη στην κυβέρνηση για την επιλογή Κούκη στο ΕΙΠ

  • A-
  • A+

Την επιλογή του Νίκου Α. Κούκη για τη βαρύτιμη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), στηλίτευσε ο Νίκος Φίλης, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χθες Πέμπτη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το διορισμό του προτεινόμενου από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσώπου. Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Όπως είπε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψηφοφορία, κατά την οποία, με τις θετικές ψήφους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο κ. Κούκης πέτυχε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής για το διορισμό του, «η πρόταση της κας Μενδώνη αποτελεί απόδειξη της θεώρησης που έχει η Ν.Δ. για την αριστεία και το επιτελικό κράτος: στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην πλήρη και αδίστακτη κομματικοποίηση του κράτους, χωρίς να αφήνουν απέξω ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα που συζητάμε σήμερα. Και δεν διστάζουν, για να πετύχουν το στόχο τους, να υποχρεώνουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συμμετέχει -το θέτω λεπτά- σε μια παρόμοιου επιπέδου συζήτηση. 

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΙΠ, των διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων, όπως είναι ο συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς,   ο Κώστας Γαβράς, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος κ.α. «Η υπουργός δε δέχτηκε καν την απερχόμενη διοίκηση. Δε δέχτηκε αυτούς τους διαπρεπείς Έλληνες, που υπήρξαν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και έκαναν σοβαρά βήματα ανάκαμψης του Ιδρύματος, το οποίο τη μνημονιακή περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και χρεοκοπήσει. Το παρέδωσε η απερχόμενη διοίκηση σφριγηλό -όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και ελεύθερο χρεών. Και είμαστε περήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνησή μας έδειξε εμπιστοσύνη στους διαπρεπείς αυτούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, χωρίς το ελάχιστο κομματικό κριτήριο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τους ίδιους ανθρώπους που απαξίωσε η υπουργός, και να τους συναντήσει ακόμα. Όπως εξάλλου έκανε και με άλλες διοικήσεις που αντικατέστησε. Δείγμα γραφής», επεσήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη

Ίσως δεν είναι τόσο γνωστό εντός των συνόρων το Ίδρυμα, επειδή κυρίως δραστηριοποιείται εκπροσωπώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό· είναι όμως θεσμός με μακρά ιστορία και σημαντική προσφορά. Και για αυτό αποτελεί μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης να το διοικούν άνθρωποι με κύρος, εμπειρία και γνώσεις και να διαθέτει αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεών του. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς που έχουν διατελέσει πρόεδροι μέχρι σήμερα: πρώτος ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα, σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου και βεβαίως πανεπιστημιακός. Κατόπιν, ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής ιστορικός Μιχαήλ Σακελλαρίου. Ο επίσης διαπρεπέστατος οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης. Ο πολύ γνωστός και έγκυρος ιστορικός από το Ίδρυμα Ερευνών, Νίκος Οικονομίδης. Ο Αργύρης Φατούρος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και προσφάτως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. 

Πρόσωπα ανάλογου διαμετρήματος και κύρους επιλέγονται για να στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο. Δείτε τα μέλη του απερχόμενου: ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, η αρχαιολόγος Ιουλία Σκουνάκη, ο Κώστας Γαβράς, δεν χρειάζεται συστάσεις, ο Κώστας Γραμμένος, το ίδιο, ο Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο ιστορικός Δημήτρης Κυρτάτας, ο γλωσσολόγος Γεώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, ο διαπρεπής εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης, η κοινωνική ανθρωπολόγος Αθηνά Αθανασίου, ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Σπουρδαλάκης -όλοι τους ένας προς έναν.

Δεν θέλω να υποτιμήσω έναν άνθρωπο που απευθύνεται στην Επιτροπή μας, πρώτα από όλα γιατί δεν έρχεται μόνος του, προτείνεται από την υπουργό Πολιτισμού. Τον σέβομαι λοιπόν και τον καλωσορίζω. Και βέβαια, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε γνώμη για το διορισμό του. 

Ποιο είναι, όπως μας συστήθηκε, το μείζον προσόν του; Ότι ήταν υπεύθυνος των λυκειακών τάξεων των Σχολών Δούκα. Σημαντικό προσόν; Σημαντικό. Για τη συγκεκριμένη θέση; Έναντι του διεθνούς κύρους που πρέπει να έχει ο πρόεδρος του Ιδρύματος; Θα αστειεύεστε...

Μας συστήθηκε, επίσης ως κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, το οποίο το έλαβε προ δύο μηνών από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και προ δέκα ημερών -fast track διαδικασία- αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ. 

Κάπου γράφει στο βιογραφικό του ότι ομιλεί την αγγλική. Ωραία. Και παρουσίασε το έργο του, το οποίο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτισμό, λες και η εκπαίδευση δεν αποτελεί μέρος του πολιτισμού· λες και ο πολιτισμός είναι μόνο ποίηση και ζωγραφική, δεν είναι και εκπαίδευση. 

Είναι επίσης στέλεχος της ΔΑΚΕ, συνδικαλιστής, και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Θαυμάσια! Έχω ψηλά στη συνείδησή μου τους ανθρώπους με κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα. Αλλά είναι τα προσόντα του αυτά αρκετά για τη θέση που καλείται να καταλάβει, αναλογιζόμενοι μάλιστα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στο παρελθόν; 

Την ερώτηση δεν την κάνω ρητορικώς. Κατά τη γνώμη μου η πρόταση της κας Μενδώνη αποτελεί απόδειξη της θεώρησης που έχει η ΝΔ για την αριστεία και το επιτελικό κράτος: στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην πλήρη και αδίστακτη κομματικοποίηση του κράτους, χωρίς να αφήνουν απέξω ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα που συζητάμε σήμερα. Και δεν διστάζουν, για να πετύχουν το στόχο τους, να υποχρεώνουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συμμετέχει -το θέτω λεπτά- σε μια παρόμοιου επιπέδου συζήτηση. 

Την ίδια στιγμή η υπουργός δεν δέχτηκε καν την απερχόμενη διοίκηση. Δεν δέχτηκε αυτούς τους διαπρεπείς Έλληνες, που υπήρξαν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και έκαναν σοβαρά βήματα ανάκαμψης του Ιδρύματος, το οποίο τη μνημονιακή περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και χρεοκοπήσει. Το παρέδωσε η απερχόμενη διοίκηση σφριγηλό -όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και ελεύθερο χρεών. Και είμαστε περήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνησή μας έδειξε εμπιστοσύνη στους διαπρεπείς αυτούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, χωρίς το ελάχιστο κομματικό κριτήριο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τους ίδιους ανθρώπους που απαξίωσε η υπουργός, και να τους συναντήσει ακόμα. Όπως εξάλλου έκανε και με άλλες διοικήσεις που αντικατέστησε. Δείγμα γραφής.

 

ΒΟΥΛΗ
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ απαρίθμησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
ΒΟΥΛΗ
Νέες ερωτήσεις στη Βουλή για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Επανέρχεται με ερωτήματα για το –γνωστό και ως «αμαρτωλό»– Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή τη φορά, οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται...
Νέες ερωτήσεις στη Βουλή για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΒΟΥΛΗ
Θετικοί ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση για Αντωνίου στο ΙΕΠ - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στενά κομματική η τοποθέτηση Αντωνίου στη θέση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που σηματοδοτεί μαύρες μέρες για την Παιδεία, τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχωρήσουν από τη...
Θετικοί ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση για Αντωνίου στο ΙΕΠ - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Επίθεση Ν. Φίλη στον νέο πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Ν. Ταχιάο
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη συνεδρία της οποίας εγκρίθηκε ο διορισμός του Ν. Ταχιάου ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ και του Ν. Κουρέτα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Επίθεση Ν. Φίλη στον νέο πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Ν. Ταχιάο
ΒΟΥΛΗ
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
Να άρουν το εμπάργκο προς τον ΣΚΑΪ και την ΕΡΤ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. αντίστοιχα, ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στον απόηχο της χθεσινής...
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας