• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 39.7°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.3°C / 38.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.4°C / 37.1°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 38.2°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 35.4°C
  2 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.9°C / 39.9°C
  0 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 31.0°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 38.3°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  12%

Ο Νίκος Φίλης (Φωτογραφία Αρχείου)

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίθεση Φίλη στην κυβέρνηση για την επιλογή Κούκη στο ΕΙΠ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την επιλογή του Νίκου Α. Κούκη για τη βαρύτιμη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), στηλίτευσε ο Νίκος Φίλης, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χθες Πέμπτη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το διορισμό του προτεινόμενου από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσώπου. Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Όπως είπε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψηφοφορία, κατά την οποία, με τις θετικές ψήφους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο κ. Κούκης πέτυχε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής για το διορισμό του, «η πρόταση της κας Μενδώνη αποτελεί απόδειξη της θεώρησης που έχει η Ν.Δ. για την αριστεία και το επιτελικό κράτος: στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην πλήρη και αδίστακτη κομματικοποίηση του κράτους, χωρίς να αφήνουν απέξω ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα που συζητάμε σήμερα. Και δεν διστάζουν, για να πετύχουν το στόχο τους, να υποχρεώνουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συμμετέχει -το θέτω λεπτά- σε μια παρόμοιου επιπέδου συζήτηση. 

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΙΠ, των διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων, όπως είναι ο συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς,   ο Κώστας Γαβράς, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος κ.α. «Η υπουργός δε δέχτηκε καν την απερχόμενη διοίκηση. Δε δέχτηκε αυτούς τους διαπρεπείς Έλληνες, που υπήρξαν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και έκαναν σοβαρά βήματα ανάκαμψης του Ιδρύματος, το οποίο τη μνημονιακή περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και χρεοκοπήσει. Το παρέδωσε η απερχόμενη διοίκηση σφριγηλό -όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και ελεύθερο χρεών. Και είμαστε περήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνησή μας έδειξε εμπιστοσύνη στους διαπρεπείς αυτούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, χωρίς το ελάχιστο κομματικό κριτήριο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τους ίδιους ανθρώπους που απαξίωσε η υπουργός, και να τους συναντήσει ακόμα. Όπως εξάλλου έκανε και με άλλες διοικήσεις που αντικατέστησε. Δείγμα γραφής», επεσήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη

Ίσως δεν είναι τόσο γνωστό εντός των συνόρων το Ίδρυμα, επειδή κυρίως δραστηριοποιείται εκπροσωπώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό· είναι όμως θεσμός με μακρά ιστορία και σημαντική προσφορά. Και για αυτό αποτελεί μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης να το διοικούν άνθρωποι με κύρος, εμπειρία και γνώσεις και να διαθέτει αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεών του. 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς που έχουν διατελέσει πρόεδροι μέχρι σήμερα: πρώτος ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα, σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου και βεβαίως πανεπιστημιακός. Κατόπιν, ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής ιστορικός Μιχαήλ Σακελλαρίου. Ο επίσης διαπρεπέστατος οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης. Ο πολύ γνωστός και έγκυρος ιστορικός από το Ίδρυμα Ερευνών, Νίκος Οικονομίδης. Ο Αργύρης Φατούρος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και προσφάτως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. 

Πρόσωπα ανάλογου διαμετρήματος και κύρους επιλέγονται για να στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο. Δείτε τα μέλη του απερχόμενου: ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, η αρχαιολόγος Ιουλία Σκουνάκη, ο Κώστας Γαβράς, δεν χρειάζεται συστάσεις, ο Κώστας Γραμμένος, το ίδιο, ο Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης, ο ιστορικός Δημήτρης Κυρτάτας, ο γλωσσολόγος Γεώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, ο διαπρεπής εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης, η κοινωνική ανθρωπολόγος Αθηνά Αθανασίου, ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Σπουρδαλάκης -όλοι τους ένας προς έναν.

Δεν θέλω να υποτιμήσω έναν άνθρωπο που απευθύνεται στην Επιτροπή μας, πρώτα από όλα γιατί δεν έρχεται μόνος του, προτείνεται από την υπουργό Πολιτισμού. Τον σέβομαι λοιπόν και τον καλωσορίζω. Και βέβαια, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε γνώμη για το διορισμό του. 

Ποιο είναι, όπως μας συστήθηκε, το μείζον προσόν του; Ότι ήταν υπεύθυνος των λυκειακών τάξεων των Σχολών Δούκα. Σημαντικό προσόν; Σημαντικό. Για τη συγκεκριμένη θέση; Έναντι του διεθνούς κύρους που πρέπει να έχει ο πρόεδρος του Ιδρύματος; Θα αστειεύεστε...

Μας συστήθηκε, επίσης ως κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, το οποίο το έλαβε προ δύο μηνών από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και προ δέκα ημερών -fast track διαδικασία- αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ. 

Κάπου γράφει στο βιογραφικό του ότι ομιλεί την αγγλική. Ωραία. Και παρουσίασε το έργο του, το οποίο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτισμό, λες και η εκπαίδευση δεν αποτελεί μέρος του πολιτισμού· λες και ο πολιτισμός είναι μόνο ποίηση και ζωγραφική, δεν είναι και εκπαίδευση. 

Είναι επίσης στέλεχος της ΔΑΚΕ, συνδικαλιστής, και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Θαυμάσια! Έχω ψηλά στη συνείδησή μου τους ανθρώπους με κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα. Αλλά είναι τα προσόντα του αυτά αρκετά για τη θέση που καλείται να καταλάβει, αναλογιζόμενοι μάλιστα τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στο παρελθόν; 

Την ερώτηση δεν την κάνω ρητορικώς. Κατά τη γνώμη μου η πρόταση της κας Μενδώνη αποτελεί απόδειξη της θεώρησης που έχει η ΝΔ για την αριστεία και το επιτελικό κράτος: στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην πλήρη και αδίστακτη κομματικοποίηση του κράτους, χωρίς να αφήνουν απέξω ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα που συζητάμε σήμερα. Και δεν διστάζουν, για να πετύχουν το στόχο τους, να υποχρεώνουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συμμετέχει -το θέτω λεπτά- σε μια παρόμοιου επιπέδου συζήτηση. 

Την ίδια στιγμή η υπουργός δεν δέχτηκε καν την απερχόμενη διοίκηση. Δεν δέχτηκε αυτούς τους διαπρεπείς Έλληνες, που υπήρξαν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και έκαναν σοβαρά βήματα ανάκαμψης του Ιδρύματος, το οποίο τη μνημονιακή περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και χρεοκοπήσει. Το παρέδωσε η απερχόμενη διοίκηση σφριγηλό -όσο επέτρεπαν οι συνθήκες- και ελεύθερο χρεών. Και είμαστε περήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κυβέρνησή μας έδειξε εμπιστοσύνη στους διαπρεπείς αυτούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, χωρίς το ελάχιστο κομματικό κριτήριο, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τους ίδιους ανθρώπους που απαξίωσε η υπουργός, και να τους συναντήσει ακόμα. Όπως εξάλλου έκανε και με άλλες διοικήσεις που αντικατέστησε. Δείγμα γραφής.

 

ΒΟΥΛΗ
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα εκπατρισμού έργων τέχνης-Τι απαντά η Λ. Μενδώνη
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε για ακόμη μια φορά η υπουργός Πολιτισμού με αφορμή νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και το οποίο, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει εξαγωγή έργων τέχνης από...
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα εκπατρισμού έργων τέχνης-Τι απαντά η Λ. Μενδώνη
ΒΟΥΛΗ
Εμμένει στη στήριξη της Μενδώνη, με αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Απόλυτη στήριξη στη Λίνα Μενδώνη παρείχε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επιλέγοντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη.
Εμμένει στη στήριξη της Μενδώνη, με αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη - Μενδώνη
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμεα η πολιτική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς στην υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη - Μενδώνη
ΒΟΥΛΗ
Η τσιμεντωμένη Ακρόπολη πλημμύρισε, η Μενδώνη δηλώνει «περήφανη»
Πόσο ευθύνονται τα έργα που έγιναν πρόσφατα, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από επιστημονικούς παράγοντες για  αυθαιρεσίες; Πόσο έντιμο και λογικά ορθό είναι να προχωράς σε κατασκευαστικά έργα και να μην...
Η τσιμεντωμένη Ακρόπολη πλημμύρισε, η Μενδώνη δηλώνει «περήφανη»
ΒΟΥΛΗ
Ν. Φίλης: Αντί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στα πρότυπα της ΕΕ, βλέπουμε μείωση
Σε ομιλία του στη Βουλή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την απόκλιση της κυβέρνησης στον ετήσιο προϋπολογισμό από τα πρότυπα κρατικής δαπάνης της ΕΕ στον τομέα της παιδείας.
Ν. Φίλης: Αντί για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στα πρότυπα της ΕΕ, βλέπουμε μείωση
ΒΟΥΛΗ
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ απαρίθμησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας