• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  91%

Στιγμιότυπο από σημερινή διαμαρτυρία κατά των μέτρων που προωθεί το Πεκίνο.

(AP Photo/Kin Cheung)

Το Πεκίνο καταργεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με νομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για την «εθνική ασφάλεια» που θα αφορά το Χονγκ Κονγκ, και θα απαγορεύει την υπονόμευση, την αυτονομιστική δράση ή τις ξένες παρεμβατικές ενέργειες κατά τις κεντρικής κυβέρνησης, επιτρέποντας στο Πεκίνο να εγκαταστήσει στην αυτόνομη περιφέρεια «υπηρεσίες ασφαλείας».

Οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος να επιβάλει τον νόμο έχουν ερμηνευτεί από πολλούς ειδικούς ως κίνηση για τον πλήρη έλεγχο της αυτόνομης πόλης, που συνταράσσεται τον τελευταίο χρόνο από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έτσι, στην πραγματικότητα καταργείται το πλαίσιο «μια χώρα, δυο συστήματα» που ίσχυε μέχρι τώρα και το οποίο ουσιαστικά διασφάλιζε κατά μεγάλο μέρος την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου παρουσίασαν μια απόφαση που στρώνει το δρόμο για την έγκριση του νόμου, και η οποία στόχο έχει «να εμποδίσει, σταματήσει και να τιμωρήσει οποιαδήποτε ενέργεια διχάζει τη χώρα, υπονομεύει την κρατική εξουσία, οργανώνει και πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες συμπεριφορές που θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Ο νόμος, όταν εγκριθεί, θα απαγορεύει, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «δραστηριότητες ξένων δυνάμεων» που αποτελούν ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και «όποτε χρειάζεται, τα αρμόδια όργανα εθνικής ασφάλειας της κεντρικής κυβέρνησης θα οργανώνουν υπηρεσίες [στο Χονγκ Κονγκ] για να εκπληρώνουν καθήκοντα που θα προστατεύουν την εθνική ασφάλεια».

Η είδηση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και φόβους για συνέχιση των ταραχών, καθώς  ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοχοποίηση των επικριτών της κεντρικής κυβέρνησης, ειδικά των ακτιβιστών. Οπως είπε η βουλευτής του Χονγκ Κονγκ Ελένα Γουόνγκ «ακόμα και η τοπική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ελέγχει τί κάνουν οι πράκτορες από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ».

Το Αρθρο 23 του Βασικού Νόμου του Χονγκ Κονγκ, δηλαδή το μίνι σύνταγμα της πόλης, αναφέρει ότι θα πρέπει το τοπικό κοινοβούλιο να ενεργοποιήσει νόμους για την εθνική ασφάλεια που να απαγορεύουν «την προδοσία, την αποσχιστική δράση και την υπονόμευση» κατά της Κινεζικής κυβέρνησης.  

Αλλά σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, ο στόχος είναι ο νέος νόμος του Πεκίνου- που αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα- να ενσωματωθεί στο σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, μέσω μιας διάταξης που θα επιτρέπει την εφαρμογή της κινεζικής νομοθεσίας και στην ημι-αυτόνομη πόλη, κίνηση που οι αναλυτές θεωρούσαν μέχρι τώρα απίθανη, επειδή ακριβώς θα ήταν τόσο προκλητική.

«Στην ουσία το Πεκίνο γράφει  το νόμο για λογαριασμό του Χονγκ Κονγκ και μετά θα πει στην [κυβερνήτη] Κάρι Λαμ να το επικυρώσει. Παρακάμπτεται έτσι το νομοθετικό συμβούλιο, παρακάμπτεται η συζήτηση και παρακάμπτεται η αντιπολίτευση», δήλωσε ο Γουίλσον Λέουνγκ, δικηγόρος του Χονγκ Κονγκ και μέλος της Ομάδας Προοδευτικοί Δικηγόροι.

Σήμερα η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η βία που σχετίζεται με το κίνημα των ακτιβιστών κλιμακώνεται, όπως κλιμακώνεται και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας και το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει ακριβώς «σε καταστάσεις τέτοιες για τις οποίες ανησυχούν οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και η κοινή γνώμη στο Χονγκ Κονγκ τον τελευταίο χρόνο». Ο νόμος, είπε η Κάρι Λαμ, «δεν θα επηρεάσει τα νόμιμα δικαιώματα και τις ελευθερίες» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ ή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θέλει να «εφαρμόσει σταθερό νομικό σύστημα και μηχανισμούς επιβολής του για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου η περιφέρεια «να εκπληρώσει τις συνταγματικές της ευθύνες». Ωστόσο, ενώ πλησιάζει και η επέτειος των διαδηλώσεων στην πόλη, η Κίνα δεν μπορεί να κρύψει την επιθυμία της να καταστείλει το κίνημα.

Ο νόμος  «θα ήταν ένα θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί το Πεκίνο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, με το υπουργείο Εξωτερικών να «προτρέπει σθεναρά το Πεκίνο να ξανασκεφτεί την καταστροφική πρότασή του, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, τους δημοκρατικούς θεσμούς του και τις πολιτικές ελευθερίες του»

Κάνοντας λόγο για «χωρίς προηγούμενο επίθεση κατά της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ» οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Κόρι Γκάρντνερ και Τζιμ Ρις δηλώνουν ότι «η Κινεζική κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της στο λαό του Χονγκ Κονγκ και τη διεθνή κοινότητα... Οι ΗΠΑ θα σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό του λαού του Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση τους, οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν πολύ την Ουάσιγκτον και «μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής προς το Χονγκ Κονγκ».

Οπως αναφέρει η Washington Post  διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από δυο γερουσιαστές προβλέπει κυρώσεις σε αξιωματούχους και οντότητες που θα επιβάλουν οποιοδήποτε νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια και θα τιμωρεί τις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με αυτές τις οντότητες. Το Πεκίνο έχει ήδη απαντήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα στις όποιες αμερικανικές προσπάθειες να ακυρωθεί ο νόμος.

Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Virginie Battu-Henriksson, παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ προσεκτικά» δίνοντας «μεγάλη σημασία στην αρχή "μια χώρα δυο συστήματα"».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζει «παράβαση νόμου» τις συγκεντρώσεις για την Τιενανμέν
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απαγορεύει την πραγματοποίηση επετειακών συγκεντρώσεων στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης της Τιενανμέν, ως συνέπεια εφαρμογής του νόμου για την...
Το Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζει «παράβαση νόμου» τις συγκεντρώσεις για την Τιενανμέν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Χονγκ Κονγκ «τιμά» την επέτειο της Τιενανμέν με καταστολή
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε ηγετική μορφή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, ανήμερα της επετείου της αιματηρής εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν το 1989. Οι αρχές της πόλης απαγόρευσε για δεύτερη...
Το Χονγκ Κονγκ «τιμά» την επέτειο της Τιενανμέν με καταστολή
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 10 συλλήψεις πολιτών με την υποψία ότι βοήθησαν ακτιβιστές
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβα 11 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι έχουν βοηθήσει ομάδα αντικαθεστωτικών ακτιβιστών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την Κίνα και να πάνε στην...
Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 10 συλλήψεις πολιτών με την υποψία ότι βοήθησαν ακτιβιστές
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συγκρούσεις και συλλήψεις 53 διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Συνεχίζονται οι εντάσεις και τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο Χονγκ Κόνγκ, στη σκιά ενός νομοσχεδίου εθνικής ασφάλειας που προωθεί στην περιοχή η κινεζική κυβέρνηση. 
Συγκρούσεις και συλλήψεις 53 διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα αντικατέστησε ανώτατο αξιωματούχο στο Χονγκ Κονγκ
Το Πεκίνο έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μπήκαν στον όγδοο μήνα.
Η Κίνα αντικατέστησε ανώτατο αξιωματούχο στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χάος από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Εικόνες παράλυσης έπειτα από μία ακόμη νύκτα βίαιων συγκρούσεων σε πανεπιστήμιο της πρώην βρετανικής αποικίας. Διακόπηκαν οι συγκοινωνίες, έκλεισαν σχολεία και επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας...
Χάος από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας