Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια σε μαζικές δομές

Από την καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτ. Τσιόδρα. Δεξιά του του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια σε μαζικές δομές

  • A-
  • A+
Οι Σ. Τσιόδρας και Ν. Χαρδαλιάς έχασαν την ψυχραιμία τους και –αντί να απαντήσουν επί της ουσίας– με τις δηλώσεις τους γέννησαν νέα ερωτήματα.

► Πέμπτη 23 Απριλίου, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η δομή τέθηκε σε καραντίνα, στεγανοποιήθηκε», αναφερόμενος στη Γενική Κλινική «Ταξιάρχαι».

► Παρασκευή 24 Απριλίου, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Επειδή το παρακολουθώ αυτό, "από χθες η κλινική έχει σφραγιστεί". Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε».
 
► Παρασκευή 24 Απριλίου, εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας: «Αυτοί οι άνθρωποι, οι 96, δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού. Έπρεπε να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους στην κλινική. Άρα για αυτούς πρέπει να σπάσει η καραντίνα, πρέπει να κάνουν την αιμοκάθαρση, πρέπει να τους δώσουμε την προφύλαξη, τις οδηγίες, να τους καθησυχάσουμε».

Τελικά η κλινική τέθηκε σε καραντίνα ή δεν τέθηκε; Τέθηκε σε καραντίνα που «πρέπει να σπάσει» για 96 αιμοκαθαιρόμενους; Άρα υπάρχει καραντίνα η οποία σπάει για ευπαθείς μάλιστα συνανθρώπους μας οι οποίοι «δεν μπορούσαν μα μεταφερθούν αλλού»; Η δομή είναι ασφαλής για τους 96 που συνεχίζουν τη ζωτική διαδικασία της αιμοκάθαρσης σε αυτή ή «δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού» και έτσι παραμένουν εκεί; Το γεγονός ότι «δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού» είναι παραδοχή της ανεπάρκειας της πολιτείας να βρει μία ασφαλή λύση για τους νεφροπαθείς συνανθρώπους μας;

Όταν μπαίνει μια δομή σε καραντίνα δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς ή λάθος έχουμε καταλάβει; Όταν μπαίνει μία δομή σε καραντίνα μπαίνει εν μέρει και όχι ολόκληρη; Και όταν μπαίνει μία δομή σε καραντίνα, η καραντίνα «σπάει» για ευαίσθητους πληθυσμούς; 

Στο χθεσινό ερώτημα της «Εφ.Συν» οι εκπρόσωποι για τον κορονοϊό στη χώρα μας κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχασαν την ψυχραιμία τους. Το ερώτημα όμως ήταν εύλογο: «Εξασφαλίζουν οι αρμόδιες αρχές την ασφάλεια στους κλειστούς πληθυσμούς και στις ευάλωτες ομάδες, όπου μπορεί να γίνει υπερμετάδοση, όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες; Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; Υπάρχει συστηματική παρακολούθηση, έλεγχος, έγκαιρη παρέμβαση; Τι συνέβη στις δύο κλινικές; Η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χθες) με τους ασθενείς να πηγαίνουν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους σε μία κλινική που έχει σφραγιστεί είναι προβληματική. Τι απαντάτε και πώς θα χειριστείτε ανάλογες καταστάσεις, που ενδεχομένως εμφανιστούν, ανεβάζοντας την καμπύλη των κρουσμάτων και πηγαίνοντάς μας πίσω;»

Την Πέμπτη ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε μιλήσει αυστηρά για «δυο εστίες μετάδοσης σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς και έγινε το κακό», θυμίζοντας ότι ένας σημαντικός στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά και της επαγρύπνησής μας γι' αυτόν τον νέο ιό είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε προϊδεάσει για όσα θα ακολουθούσαν. «Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας της Πέμπτης που ανακοινώθηκε ότι οι δομές μπήκαν σε καραντίνα, παρενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία του Βαγγέλη Ιωαννίδη, στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί ειδικότερα εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Ακολούθησε αντίστοιχη εισαγγελική παρέμβαση για την περίπτωση της δεύτερης ιδιωτικής κλινικής όπου παρουσιάσθηκαν κρούσματα κορονοϊού.

Την Παρασκευή η κινητικότητα στην κλινική του Περιστερίου με ασθενείς να προσέρχονται από το πρωί ενώ η δομή είχε τεθεί σε καραντίνα και την ίδια ώρα άλλοι ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό να μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 δημιούργησε ερωτήματα. 

Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» την Παρασκευή το μεσημέρι που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο («Έκθετος και πάλι ο ΕΟΔΥ, ανησυχία για τους νεφροπαθείς»), τι έγινε με τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και επέστρεψαν χθες στην κλινική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μάς απάντησε πως «από την πρώτη στιγμή έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκε ότι η διαχείριση των περιστατικών αιμοκάθαρσης θα γίνεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο,τι αποφασίσει ο ΕΟΔΥ. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν». «Εχει σφραγιστεί η δομή, ολόκληρη ή εν μέρει;», επιμείναμε. «Ως τώρα ο ΕΟΔΥ δεν μας έχει δώσει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Γιατί κι εμείς τις έχουμε και δεν έχουμε επίσημη απάντηση για το θέμα», πρόσθετε.

Από το γραφείο Τύπου του ΕΟΔΥ έριχναν το βάρος της ευθύνης στην ιδιωτική κλινική. «Σφραγίστηκε η κλινική και έμπαιναν άνθρωποι από την πλαϊνή πόρτα», μας έλεγαν. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι «στεγανοποιήθηκε μία αίθουσα της κλινικής την Πέμπτη το βράδυ όπου θα γίνονταν τρεις διαδικασίες αιμοκάθαρσης χθες νωρίς το πρωί, οι υπόλοιποι ασθενείς θα πήγαιναν σε νοσοκομεία αναφοράς». Είχαν ενημερωθεί; «Ναι», μας απαντούσαν, «ίσως τους πήραν από την κλινική να επιστρέψουν εκεί για την αιμοκάθαρση».

Γίνεται να έχει ενημερωθεί ο νεφροπαθής από τον καθ' ύλην αρμόδιο ΕΟΔΥ ότι θα πάει στο Θριάσιο, για παράδειγμα, για την αιμοκάθαρσή του και να πηγαίνει στη Γενική Κλινική «Ταξιάρχαι» επειδή τον πήραν τηλέφωνο; «Αδύνατον», μας έλεγε ο πρόεδρος των νεφροπαθών. «Προσπαθώ δύο μέρες να μάθω κι εγώ τι λάθος έχει γίνει. Τι πήγε στραβά. Καμία αρμόδια ενημέρωση. Ο ΕΟΔΥ δεν απαντάει», σημείωνε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος.

Τελικά τα ερωτήματα αντί να απαντηθούν γέννησαν νέα. Τα υπόλοιπα, εκτός θέματος που μας απάντησαν, περί «ανάγκης να υπάρχει οπωσδήποτε κάτι μεμπτό», «μεγάλης υπερβολής» ο κ. Χαρδαλιάς και  «όταν δεν ξέρεις όλη τη λεπτομέρεια γύρω από το χειρισμό ενός περιστατικού, καλό είναι να μην κατηγορείς. Καλό είναι να ζητάς όλα τα δεδομένα πριν δικάσεις κάποιον» του κ. Τσιόδρα τα αντιπαρερχόμαστε. Καλό θα ήταν η Συνέντευξη Τύπου να γίνεται με την παρουσία των δημοσιογράφων, αλλιώς αυτοακυρώνεται ως τέτοια και πράγματι να υπάρχει μία ενημέρωση έγκαιρη, πλήρης, διαφανής και θα παρακαλούσαμε χωρίς σχόλια και χαρακτηρισμούς.

ΥΓΕΙΑ
Στους 83 οι νεκροί, 84 οι διασωληνωμένοι
Ανακοινώθηκαν 52 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.884 ♦  Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τον κορονοϊό.
Στους 83 οι νεκροί, 84 οι διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ
Στους 79 οι νεκροί, 90 οι διασωληνωμένοι
20 τα νέα κρούσματα ♦ Για δεύτερο κύμα πανδημίας στο μέλλον έκανε λόγο ο Σ. Τσιόδρας ♦ Σε καραντίνα για άλλη μια εβδομάδα το πομακοχώρι Εχίνος.
Στους 79 οι νεκροί, 90 οι διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο, περιοριστικά μέτρα σε παραλιακές Πατρών και Βόλου
Σε 24 ώρες κατέληξαν άλλοι έξι άνθρωποι ♦ 92 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ♦ Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο, περιοριστικά μέτρα σε παραλιακές Πατρών και Βόλου
ΥΓΕΙΑ
Νέες αοριστίες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης, όμως την ίδια ώρα μετακινεί γιατρούς από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, χωρίς να κάνει προσλήψεις ● Στα 1.375 τα καταγεγραμμένα κρούσματα (81 νέα χτες), στους 50 οι...
Νέες αοριστίες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, καραντίνα σε κοινότητα στην Έδεσσα
Στα 1.415 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 
Στους 50 οι νεκροί στην Ελλάδα, καραντίνα σε κοινότητα στην Έδεσσα
ΥΓΕΙΑ
Αχρείαστοι να ᾽ναι
Τίτλους τέλους έριξε χθες το υπουργείο Υγείας στην καθημερινή αρχικά και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα ενημέρωση από τηλεοράσεως της πορείας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.
Αχρείαστοι να ᾽ναι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας