Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προβλέψεις πιο αισιόδοξες και απ’ αυτές του οικονομικού επιτελείου, υποβαθμίζοντας βεβαίως τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% το 2020, αν και όπως εξήγησε αυτό έχει στηριχθεί στην υπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 1,5 μήνα.

Επίσης, ανέφερε ότι λαμβάνει υπόψιν τη μέχρι στιγμής «επιτυχημένη» διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αλλά και τις εκτιμήσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. 

Αντιθέτως, το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει ύφεση το πολύ 8%, την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν υπάρξει και δεύτερο κύμα η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 13%, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κάνουν λόγο για ύφεση μεταξύ 5-10%

Όσον αφορά το πλήγμα στον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί από μόνος του τομέα των εθνικών μας λογαριασμών αλλά τον συνθέτουν μια σειρά από τομείς, όπως οι υπηρεσίες τροφίμων, τα εστιατόρια, η διαμονή κλπ., που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι καμία κρίση δεν περνά χωρίς νέα κόκκινα δάνεια (NPLs). Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το μέγεθός τους. Αυτά δεν θα σχηματιστούν τώρα, δεδομένου ότι οι εποπτικές αρχές έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια, αλλά το β’ εξάμηνο ή και το 2021. 

Τόνισε ότι οι πιο διαφανείς τράπεζες, αυτές που θα αποκαλύψουν γρήγορα το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί όταν η αγορά θα λειτουργεί ξανά, θα είναι αυτές που θα νικήσουν την επόμενη ημέρα και θα είναι οι πιο ελκυστικές όταν οι επενδυτές θα κυνηγούν ευκαιρίες για αγορά NPLs σε όλες τις χώρες.

Στόχος των τραπεζών θα πρέπει να είναι να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα των πελατών τους και να παράσχουν πιστώσεις σε συνεπείς πελάτες, διαφορετικά ο κορονοϊός θα γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα, είπε. 

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι εάν στο β’ εξάμηνο η αγορά παραμένει δυσλειτουργική, θα πρέπει να εξεταστεί η λύση μιας bad bank, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η εμπειρία (Ισπανία, Ιρλανδία) έχει δείξει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ταχύτερη μείωση των NPLs.