Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι φωνές υπέρ των ομολόγων στη Γερμανία

Οι φωνές υπέρ των ομολόγων στη Γερμανία

  • A-
  • A+

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται για ακόμη μία φορά το Βερολίνο (και οι δορυφόροι του) για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τα οικονομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Η αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης στην ιδέα ενός κορονο – ομολόγου, μαζί με τη σθεναρή αντίδραση της Ολλανδίας, έφεραν τις συζητήσεις σε οριακό σημείο και, πλέον, αναζητείται λύση στο αυριανό Eurogroup.

Υπάρχουν, όμως, φωνές και εντός Γερμανίας που δεν απορρίπτουν μία τέτοια ιδέα και ασκούν έμμεση κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Όλαφ Σολτς.

«Θα βγούμε από την κρίση μόνο από κοινού»

Ανάμεσα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ομολόγου είναι ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, που θεωρείται από αρκετούς ως άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βερολίνου ο Φράτσερ ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση μόνο από κοινού.

Εάν, για παράδειγμα, η Ιταλία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα αντιμετώπιζε και η Γερμανία επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας των στενών εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες στις γερμανικές επιχειρήσεις και την απασχόληση. Επομένως, τα κορονο-ομόλογα δεν είναι μόνο έκφραση αλληλεγγύης προς την Ιταλία, αλλά συμφέρουν και τη Γερμανία, όπως εξήγησε. 

Συγκεκριμένα ο Φράτσερ είπε: «Συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι η γερμανική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ήμισυ της οικονομικής μας παραγωγής εξάγεται, περισσότερες από τις μισές αυτές εξαγωγές πηγαίνουν στην Ευρώπη. Εάν η Ιταλία αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, τότε θα έχουμε και εμεις στην Γερμανία  ένα τεράστιο πρόβλημα. Τότε θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τότε πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν γιατί έχουμε πολλές εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία (...) Γι 'αυτό και δεν πρόκειται μόνο για αλληλεγγύη (...), αλλά επίσης και για -έξυπνο- ίδιον συμφέρον».

Να κρατήσουμε τον ESM για… κάβα

Υπέρ του ομολόγου, αλλά με διαφορετική ανάγνωση τάσσεται και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της περιβόητης επιτροπής Σοφών της Γερμανία, αλλά όχι στενός συνεργάτης της Μέρκελ.

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει ότι πρέπει να προστατευθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας διότι εάν χρησιμοποιηθεί δεν θα υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης του ευρώ.

Ο επιφανής οικονομολόγος υποστήριξε αντ 'αυτού τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού «τα οποία διαφέρουν θεμελιωδώς από τα ευρωομόλογα που συζητιούνταν στην κρίση του ευρώ το 2011/12. Τότε, μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα προβλήματα της Ιταλίας ήταν δικό της δημιούργημα με αποτέλεσμα  η στήριξη μέσω ευρωομολόγων να έστελνε τα λάθος μηνύματα. Για την κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί να θεωρηθεί όμως κανείς υπεύθυνος και η Ιταλία σίγουρα δεν θα προκαλέσει μια νέα επιδημία λόγω των κορονοομολόγων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ευρωομόλογα, τα κράτη μέλη του κορονοομολόγου θα μπορούσαν να καθορίσουν από την αρχή επακριβώς πού θα δοθούν τα χρήματα».

Κριτική από τον Γιούργκεν Τριτίν

Το ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις επικρίσεις των Ιταλών για τη γερμανική στάση και ανέφερε ότι «Στα μάτια πολλών Ισπανών και Ιταλών, η Γερμανία έχει τώρα ένα πρόσωπο, αυτό ενός απαθούς απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, του  Όλαφ Σολτς,  έστω και αν στην πραγματικότητα οι Ολλανδοί ήταν πολύ σκληρότεροι. Και υπάρχει ένας μεγάλος ηττημένος: η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Τριτίν επέκρινε έντονα την ευρωπαϊκή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο θέμα των ομολόγων κορονοϊού. «Εμποδίζει για ιδεολογικούς λόγους να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πανδημία. Το Βερολίνο στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στο τέλος όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση μόνοι τους. Ήταν πολύ όμοια (η στάση της) πριν από 11 χρόνια, όταν μαινόταν η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκατέλειψε την Ισπανία και την Ιταλία με τα χρέη τους και τις εξανάγκασε σε τεράστιες περικοπές -- παρεμπιπτόντως, μεταξύ άλλων και στον τομέα της υγείας. Ο σημερινός υψηλός αριθμός θανάτων σε αυτές τις χώρες οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η

Γερμανία τις είχε αναγκάσει τότε να εφαρμόσουν τη δική της αυστηρή πολιτική λιτότητας. Η Γερμανία μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου μη αλληλέγγυα, αφού δέχεται στα νοσοκομεία της ασθενείς από χώρες της ΕΕ, εντούτοις πρέπει να συμφωνήσω με τον πρόεδρο της περιφέρειας Λομβαρδίας και τον Δήμαρχο του Μπέργκαμο όταν επικρίνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός και  μέλος των επιτροπών εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

«Μετά την κρίση του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από την κρίση. Ακόμα και αν τα σύνορα ανοίξουν και πάλι, τα σφάλματα αυτών των ημερών θα συνεχίσουν να επιδρούν. Ο βαθύς διχασμός βορρά-νότου. Η επικράτηση μιας εθνικιστικής πολιτικής λιτότητας. Η άρνηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια ευρωπαϊκή και διεθνής αλληλεγγύη. Διαφορετικά, αυτό θα μας εκδικηθεί», τόνισε ο Πράσινος πολιτικός. 

Επικίνδυνη και ανθρωπιστικά απαράδεκτη

Είχαν προηγηθεί, χθες, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ ανέφερε ότι η εντύπωση μιας περιορισμένης αλληλεγγύης της Γερμανίας προς τις πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες είναι «επικίνδυνη και ανθρωπιστικά δύσκολα παραδεκτή», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Kόνραντ Αντενάουερ και πρώην πρόεδρος Bundestag, ο Nόρμπερτ Λάμερτ, επικρίνοντας την αντίσταση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στα κορονο-ομόλογα.

Το γεγονός ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο «κάνει μεγαλύτερη πολιτική ζημιά από το μέγεθος της απαλλαγής της οικονομικής επιβάρυνσης που αναμένεται», αν δεν εκδοθούν, τόνισε. «Πεφωτισμένοι και αποφασισμένοι Ευρωπαίοι» όπως ήταν ο Χέλμουτ Κολ, «θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά», λέει μεταξύ άλλων ο Λάμερτ, επικεφαλής του -προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) Ιδρύματος Kόνραντ Αντενάουερ στη συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

«H κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου «κάνει πολιτικά μεγαλύτερη ζημιά από το μέγεθος της απαλλαγής της οικονομικής επιβάρυνσης που αναμένεται αν δεν εξεδίδοντο. Ενόψει της ακραία εξαιρετικής κατάστασης και της αυξανόμενης απελπισίας σε σημαντικές χώρες εταίρους, η εντύπωση μιας περιορισμένης οικονομικής αλληλεγγύης είναι εξίσου επικίνδυνη όσο και ανθρωπιστικά δύσκολα παραδεκτή» ανέφερε για να προσθέσει «πολλές αντιρρήσεις για τα ευρωομόλογα είναι κατά βάσιν  δικαιολογημένες, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι τώρα υπάρχουν και στην Γερμανία εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική και την οικονομία, οι οποίες υποστηρίζουν ένα τεκμηριωμένο και χρονικά περιορισμένο ομόλογα σε αυτή την κατάσταση».

Και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αποστασιοποιήθηκε επίσης από την θέση του κόμματός του. Ο Ρέτγκεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος έγραψε στο twitter : «Το κατηγορηματικό όχι στα κορονοομόλογα δεν είναι οικονομικά βάσιμο, αλλά είναι ψυχολογικά επιζήμιο». Η Γερμανία θα μπορούσε βέβαια να απορρίψει αυτή τη λύση, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα από ό, τι περιλαμβάνεται στον ήδη υπάρχοντα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Απαιτείται  ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος στην Ευρώπη ακόμα και μετά την κρίση».

ΕΥΡΩΠΗ
Κοινή επιστολή Μέρκελ-Μακρόν και άλλων ηγετών για την επόμενη πανδημία
Ζητούν ετοιμότητα, αποθέματα φαρμάκων και εξοπλισμού και άλλα μέτρα ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοινή επιστολή Μέρκελ-Μακρόν και άλλων ηγετών για την επόμενη πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο δραματικό διάγγελμα Μέρκελ
Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε χθες το βράδυ η Ανγκελα Μέρκελ καλώντας όλους τους κατοίκους της χώρας να συμμορφωθούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και τις οδηγίες των ειδικών.
Νέο δραματικό διάγγελμα Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
«Πνίγει» την Ευρώπη ο κλοιός του Covid-19
Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο τις αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία καταγράφουν άκρως...
«Πνίγει» την Ευρώπη ο κλοιός του Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις σοβαρεύτηκε, ο κίνδυνος παραμένει
Εξαιρετικά δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της χώρας, παρά τα νέα μέτρα για την πανδημία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ● Χθες καταγράφτηκε ρεκόρ πενταμήνου ● Πολύ αυστηρότερα μέτρα στη Σκοτία.
Ο Μπόρις σοβαρεύτηκε, ο κίνδυνος παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Υψηλό τετραμήνου σε κρούσματα στη Βρετανία, επείγουσα βοήθεια ζητά η Ισπανία
Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, τα κρούσματα στην Ευρώπη ♦ Νέα μέτρα από την Πέμπτη στη Βρετανία ♦ Αυστηροί οι περιορισμοί στην ισπανική πρωτεύουσα.
Υψηλό τετραμήνου σε κρούσματα στη Βρετανία, επείγουσα βοήθεια ζητά η Ισπανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας