Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθέατες «κούρσες» στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης
© Juthamat Yamuangmorn | Dreamstime.com

Αθέατες «κούρσες» στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης

  • A-
  • A+
Τηλεκπαίδευση, πλατφόρμες και προσωπικά δεδομένα εν μέσω κορονοϊού

Εδώ και κάμποσες μέρες το υπουργείο Παιδείας μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με αποστολή στα προσωπικά e-mail των εκπαιδευτικών καλούν σε εγγραφή και συμμετοχή στην πλατφόρμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (webex). Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργείου με τους διευθυντές και τις ομάδες υποστήριξης, ενώ ταυτόχρονα οι Συντονιστές καλούν τους εκπαιδευτικούς σε προαιρετικές τηλεδιασκέψεις μέσω νέας πλατφόρμας (zoom).

Στο σημείο αυτό, και πριν προχωρήσουμε παρακάτω, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΥΠΑΙΘ έχει εξαπολύσει μια επικοινωνιακή επιχείρηση που στόχο έχει να μετατεθούν οι ευθύνες του στους εκπαιδευτικούς, με αποκορύφωμα τις (έτσι κι αλλιώς μη υποχρεωτικές) εγκύκλιους και οδηγίες του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η καταιγιστική αποστολή εγκυκλίων και mail στα κλειστά σχολεία με αλλοπρόσαλλες, παράλογες εντολές και απαιτήσεις προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές έχουν μοναδικό σκοπό να ενοχοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, για το κλείσιμο των σχολείων, για την έλλειψη υποδομών, για τη συνολική αδυναμία μιας τεχνολογικά εξοπλισμένης αλλά κοινωνικά άδικης πολιτείας να προστατεύσει και να φροντίσει ισότιμα και καθολικά τον πληθυσμό της.

Πολλά εκπαιδευτικά σωματεία σε ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι θεωρούν προκλητικό, ιδιωτικές εταιρείες να στέλνουν μηνύματα και μάλιστα σε ξένη γλώσσα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς. «Ποια είναι αυτή η Cisco Webex που μας στέλνει μηνύματα; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της; Ποιοι νομιμοποίησαν τον ρόλο της στη δημόσια εκπαίδευση και ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τις προσφορές της;» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι πλατφόρμες τύπου Zoom προσφέρουν βιντεοκλήσεις και ακουστικές κλήσεις, ομαδικές συσκέψεις και εφαρμογές παραγωγικότητας. Οι αναλυτές αποδίδουν τη δημοφιλία του Zoom στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ -όπως και οι ανταγωνιστές του- παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοση του (για κλήσεις έως 40 λεπτών) και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοσή του.

Η δημοτικότητα του Zoom μπορεί να μη «μεταφράζεται» εξίσου σε κέρδη για την εταιρεία Zoom Communications Inc, καθώς σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια Κέλι Στέκελμπεργκ, «σίγουρα έχουμε δει αύξηση στη χρήση, αλλά ένα μεγάλο μέρος αφορά τη δωρεάν εφαρμογή μας».

Πάντως οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και οι οποίες είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι με αξία 36 δολαρίων, έφθασαν ήδη τα 150 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της Zoom Communications να έχει υπερδιπλασιαστεί από το τέλος Ιανουαρίου έως σήμερα. Η αξία της προσωπικής περιουσίας του κινεζικής καταγωγής 50χρονου ιδρυτή της εταιρείας Έρικ Γιουάν (ο οποίος κατέχει το 20% των μετοχών της σήμερα) εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, αγγίζοντας πλέον τα οκτώ δισ. δολάρια, πράγμα που τον καθιστά τον 182ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, πάνω και από τον Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Όμως υπάρχει μια σκιά σε όλα αυτά και αφορά τις ανησυχίες κατά πόσο το Zoom είναι ασφαλές για τους χρήστες έναντι των χάκερ και αν προστατεύει όσο πρέπει τα προσωπικά δεδομένα τους. Προ ημερών, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς εξέφρασε εγγράφως τις ανησυχίες της στην εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, σχετικά με την ικανότητά της να τα βγάλει πέρα με τη μεγάλη αύξηση των χρηστών και να διαφυλάξει την ασφάλεια και ιδιωτικότητά τους. Η εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το Zoom είχε προβλήματα και δεν είχε επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να τα λύσει.

Παράλληλα η εφαρμογή του Zoom για iOS είχε την κακή συνήθεια να στέλνει στο Facebook πληροφορίες για τους χρήστες του χωρίς τη συναίνεσή τους. Όπως αποκάλυψε το Motherboard, το Zoom έστελνε πληροφορίες όπως ο χρόνος ενεργοποίησης της εφαρμογής, μαζί με πληροφορίες τοποθεσίας και στοιχεία της συσκευής. Το Zoom παραδέχθηκε πως είχε αρχικά ενσωματώσει τη λειτουργία σύνδεσης στην εφαρμογή μέσω Facebook login, αλλά πολύ πρόσφατα διαπίστωσε πως το κοινωνικό δίκτυο λάμβανε περιττά δεδομένα. 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω επισημαίνει με τη σειρά του ότι για τις συγκεκριμένες πλατφόρμες και τις ιδιωτικές εταιρείες που τις εμπορεύονται, τους σκοπούς και τα μέσα που χρησιμοποιούν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Zoom πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι με την εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρακολουθεί τον υπάλληλο, και μάλιστα ότι καταγράφει και ύστερα πουλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών των τηλεδιασκέψεων (αριθμός τηλεφώνου, ώρες χρήσης, ηλικία κ.λπ.) στην εταιρεία του facebook. Από εκεί τα στοιχεία πουλιούνται σε διαφημιστικές εταιρείες για στοχευμένη διαφήμιση. 

Αν ισχύουν τα παραπάνω, μιλάμε για κανονικό πανοπτικό και για ένα φρικτό δυστοπικό κοινωνικό και εργασιακό σκηνικό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα).
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοφανείς παρεμβάσεις του υπουργείου στις τοποθετήσεις-μετακινήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών
Με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε άδεια, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο με το οποίο ζητά να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις, υπεραριθμίες, συμπληρώσεις ωραρίων κ.λπ., ως τις 14 Αυγούστου!
Πρωτοφανείς παρεμβάσεις του υπουργείου στις τοποθετήσεις-μετακινήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έρευνα: Λιγότεροι και πιο γερασμένοι οι Έλληνες καθηγητές
Mε βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος myschool, ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια είναι 64.282 (από 103.247 το σχολικό έτος 2008-2009).
Έρευνα: Λιγότεροι και πιο γερασμένοι οι Έλληνες καθηγητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ΚΥΑ που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που καλούνται, τελευταία στιγμή, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να καταθέσουν αίτηση.
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ραντεβού» με ένα σκάνδαλο
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την τριήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλία, θα έρθει αντιμέτωπος με μια παλιά υπόθεση, το «σκάνδαλο των διευθυντών» στη Λάρισα. Μια υπόθεση, που αφορά στην εκπρόθεσμη...
«Ραντεβού» με ένα σκάνδαλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας