Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπάρχουν και ήρωες χωρίς μάσκες

Φωτογραφία Αρχείου

Eurokinissi/Έφη Σκάζα

Υπάρχουν και ήρωες χωρίς μάσκες

  • A-
  • A+

Σε μια τρικυμία συνηθίζεται να λένε ότι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει το καράβι σώο και αβλαβές στην στεριά, είναι ο καπετάνιος. Η παραδοχή αυτή, μολονότι περιέχει μια δόση αλήθειας, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αυτή καθαυτή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή η καθοδήγηση του καπετάνιου για τη διέξοδο από μια δυσβάσταχτη κατάσταση. Χωρίς την συμβολή του υπόλοιπου πληρώματος, όπως των ναυτών και των μούτσων, οι επιταγές του καπετάνιου δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και το καράβι πρόκειται να βυθιστεί στον πάτο της θάλασσας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε ένα κοινωνικό σύνολο, κατά την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Λόγω της συνεκτικότητας από την οποία χαρακτηρίζεται μια κοινωνία, για να ξεπεράσει ομαλά μια κρίση, απαιτούνται συντονισμένες και πολυκλαδικές προσπάθειες και δεν αρκεί η μονόπλευρη αποτελεσματικότητα. Που θέλω να καταλήξω με όλες αυτές τις σοφιστείες; Λίγες μέρες πριν, βγήκαμε όλοι στα μπαλκόνια μας, για να χειροκροτήσουμε το μεγάλο έργο που έχει ανατεθεί λόγω κορονοϊού, σε ιατρούς και νοσηλευτές, μια πράξη μεγάλης αξίας και συμβολισμού. Πέραν όμως  του μεγάλου φορτίου που έχει ανατεθεί στο νοσοκομειακό προσωπικό, να κρατήσουν δηλαδή στη ζωή συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά και το ίδιο το εθνικό σύστημα υγείας που περνάει την ύστατη αξιολογική δοκιμασία αυτή τη στιγμή, υπάρχει και ένα άλλο φορτίο, εξίσου βαρύ, που έχει διαφορετικούς φορείς.

Τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες ανέστειλαν προσωρινά την εργασία τους και μεριμνούν για την υγεία και την ασφάλεια τους εγκλεισμένοι στο σπίτι, ορισμένοι ήρωες ‘’μάχονται’’ καθημερινά σε πολύ άσχημες εργασιακές συνθήκες, ώστε η πανδημία αυτή που βιώνουμε, να μη λάβει κοινωνική και οικονομική διάσταση.

Στα σουπερμάρκετ πλέον επισήμως, 7 μέρες την εβδομάδα εργάζονται ακατάπαυστα συμπολίτες μας, αμειβόμενοι το ¼ του μισθού των ιατρών, διευκολύνοντας όλους εμάς να προμηθευτούμε τα απαραίτητα και προσπαθώντας να χαλιναγωγήσουν τα πλήθη που βρίσκονται σε καταναλωτικό πανικό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους διανομείς που, θέτοντας την ζωή τους διαρκώς σε κίνδυνο, με την εργασία τους, εμποδίζουν ουσιαστικά την εξάπλωση του ιού. 

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που όλοι οι νοσούντες δεν είχαν την ευχέρεια να προμηθευτούν φαγητό, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα, υπό τη δυνατότητα της κατ’οίκον παράδοσης. Στο ίδιο πλέγμα ανήκουν και όλοι οι εργαζόμενοι σε βενζινάδικα, στις καφετέριες, στα μαγειρεία και γενικότερα στον κλάδο της παραγωγής, που συνεχίζουν να εργάζονται, με σκοπό να διατηρήσουν την κοινωνική ομαλότητα και να εμποδίσουν έναν οικονομικό πληθωρισμό.

Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα, από μικροί διδασκόμαστε να συγχέουμε την αξία των ανθρώπων με την ιδρυματική εκπαίδευση και να επαινούμε μόνο το επιστημονικό έργο, αδιαφορώντας ή και ακόμα χειρότερα, περιφρονώντας την ανειδίκευτη εργασία. Δυστυχώς, στα μάτια του μέσου Έλληνα είναι βαθιά ριζωμένο το στερεότυπο του ‘‘όσος είναι ο μισθός σου, τόση είναι η συνεισφορά σου’’ και  έτσι συνάμα η κοινωνική καταξίωση αποκτά ταξικό πρόσημο.  Αν όμως πλάσουμε με το νου μας ένα σενάριο, στο οποίο μεγάλη μερίδα των προαναφερθέντων εργαζομένων παύσει να εργάζεται, αυτό αυτομάτως θα σηματοδοτούσε την οικονομική συντέλεια με μια τεράστια αύξηση στις τιμές των αγαθών (υπό τους νόμους της μειωμένης προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης) και κατ’επέκταση μια κοινωνική αναταραχή, άνευ προηγουμένου.

Για να μην περιαυτολογώ. Κλείνω με μια προσωπική παράκληση στους αναγνώστες: Όταν αύριο μεθαύριο θα βρεθείτε στο ταμείο του σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας, εφοδιασμένοι με τα τρόφιμα μιας εβδομάδας ή όταν το βράδυ φθάσει η παραγγελία που θα συνοδέψει την ταινία ή σειρά που πρόκειται να απολαύσετε, χαρίστε ένα χαμόγελο και πείτε ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους αυτούς  που, κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να διατηρήσουν την έως τώρα κανονική ροή των ζωών μας. Γιατί ως αντίβαρο στις ελάχιστες απολαβές των εργαζομένων αυτών, οφείλει να λειτουργήσει η επιδοκιμασία της δουλειάς τους από την πλευρά μας.
Γιατί ως γνωστόν δε φοράνε όλοι οι ήρωες μάσκα.

*Φοιτητής νομικής.
 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Υγεία μετά τον κορονοϊό 
Το πρώτο που θα διαπιστώσει κανείς (όχι μόνο) τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτόν τον πολυβασανισμένο τομέα της υγείας είναι, ότι όσο λιγότερο εμπλέκεται ο "αγώνας" για το κέρδος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η...
Η Υγεία μετά τον κορονοϊό 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας
Πριν από λίγες μέρες έκπληκτος άκουσα τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να δηλώνει σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «είναι η εκδίκηση του Κέινς αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες».
Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκθετική αύξηση διαρκείας πρέπει να έχει μονάχα η υπευθυνότητα
Αν τη δούμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση ως ένα ισχυρό και απαιτητικό τεστ, αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει με υπομονή (και ίσως και με «ατσάλινα» νεύρα), έχουμε αρκετές πιθανότητες να αντέξουμε. 
Εκθετική αύξηση διαρκείας πρέπει να έχει μονάχα η υπευθυνότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωριστά ναι, μόνοι όχι...
Τους ανθρώπους που λένε «μείνετε σπίτι» για να κάνετε ευκολότερη τη μάχη για μας. Χθες το βράδυ στο μπαλκόνι μου έφτασε ο ήχος από την τρομπέτα του Κόλερ, ένας γείτονας το αναμετέδιδε από το κινητό του. Ναι,...
Χωριστά ναι, μόνοι όχι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας