Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες μορφές φτώχειας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση
© Sarah2 | Dreamstime.com

Νέες μορφές φτώχειας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

  • A-
  • A+
Θλιβερές πρωτιές στην Ελλάδα • Η επιλογή των κρατών να δίνουν αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα αυξάνει τα εμπόδια στην πρόσβαση στην υγεία

Το πρόβλημα της φτώχειας υπάρχει και πολλές φορές εντείνεται, καθώς η πρόσβαση στη στέγη, τη δημόσια υγεία και την εργασία γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Στην έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι προστίθενται και νέες μορφές φτώχειας, όπως η ενεργειακή (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανση κ.λπ.).

Στην εκδήλωση υπό τον τίτλο «Άνθρωποι που βιώνουν φτώχεια» οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η «εξάλειψη της φτώχειας αποτελεί πολιτική επιλογή».

20 εκατ. άστεγοι στην Ε.Ε.

Είκοσι εκατομμύρια υπολογίζονται πλέον οι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αιτία, το μπαράζ εξώσεων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με τη Δέσποινα Καραχλάνη, συντονίστρια της ελληνικής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση «Φωνές των ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια» (Voices of Poverty), που διεξήχθη για 18η συνεχόμενη χρονιά στις Βρυξέλλες.

Αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, αυξάνονται διαρκώς τα εμπόδια στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία και περίθαλψη, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. προτείνουν όλο και περισσότερο ιδιωτικές δομές, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες παροχές.

Σε άλλες χώρες, κυρίως αυτές του Νότου, όπως Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και στη Λετονία, παρατηρούνται μεγάλα κενά στην εύρεση εργασίας, ενώ προσφέρονται κυρίως εργασίες χαμηλών προσόντων. Οι θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης ή αδήλωτη εργασία, ενώ οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τον ξένο πληθυσμό με πενιχρά ημερομίσθια, χωρίς ασφάλεια, γεγονός που συμπαρασύρει και τα ημερομίσθια των ντόπιων πληθυσμών, επισήμανε η Δέσποινα Καραχλάνη.

«Ο πλούσιος Βορράς της Ευρώπης σταθερά απομυθοποιείται. Το κοινωνικό κράτος δεν είναι πια ορατό», τόνισε.

Ελλάδα: Θλιβερές πρωτιές

Από την πλευρά του, ο Λάζαρος Πετρομελίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 67 έτη, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες.

Παρουσιάζοντας τη σχετική έρευνα του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας έδειξε ότι από τα μέσα του 2012 ως το 2019 οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι.

Επίσης, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, φτάνοντας το 31,3% με στοιχεία του 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2005 ήταν 19,6%. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Φτωχοί οι νέοι, αν και δουλεύουν

Οι νέοι που εργάζονται, αλλά παραμένουν φτωχοί, είναι σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα, η μοναδική ηλικιακή ομάδα με αυξητική τάση. Η Ελλάδα, όμως είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε., όπου οι νέοι αφότου τελειώσουν της σπουδές ή την εκπαίδευσή τους δεν εργάζονται (ποσοστό 50,5%).

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ για το 2019, οι καταναλωτές δαπανούν το 44% του εισοδήματός τους για λογαριασμούς και φόρους και το 14% για ενοίκια. Παράλληλα, το 10% του πληθυσμού ξοδεύει περισσότερο από το 100% του εισοδήματός του, δηλαδή πρακτικά δανείζεται.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη EUROSTAT το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, ενώ το 39,6% δεν μπορεί να συντηρήσει το σπίτι του, είτε είναι ενοικιαζόμενο είτε ιδιόκτητο. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 7,4% το 2019, ακολουθούμενη από μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων, αναμένεται να ενισχύσει τα φαινόμενα φτώχειας.

Σύμφωνα με τον Λάζαρο Πετρομελίδη, 1,5 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις το 2017, δηλαδή το 25% του συνόλου, δήλωσαν εισοδήματα μέχρι 2.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 650.000 είχαν μηδενικό εισόδημα, πράγμα που δείχνει είτε μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας είτε βαθιά φτώχεια, που δεν έχει γίνει αντιληπτή.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα, καθότι τέσσερα εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε εισόδημα 20.000 δηλώσεων ύψους άνω των 100.000 ευρώ.

Ζουν χάρη σε επιδόματα

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τα επιδόματα, καθώς 507.000 πολίτες επιβιώνουν χάρη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), 602.000 άτομα αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο χωρίς υποστήριξη. Περισσότερα από 450.000 άτομα πήραν τρόφιμα από ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) και πάνω από 80.000 βασίστηκαν στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Επίσης, 517.000 παιδιά βιώνουν τη φτώχεια, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με το 2005, ενώ πάνω από 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Τέλος, εκτιμάται ότι 100 με 200.000 παράτυποι μετανάστες παραμένουν αόρατοι από όλα τα υποστηρικτικά συστήματα, ενώ η μειωμένη στήριξή τους από επιδοματικές πολιτικές αναμένεται να χειροτερέψει τη θέση τους, επισήμανε ο κ. Πετρομελίδης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
Πληθώρα αναφορών πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, «ανθρωπιστική κρίση μέσα στην ανθρωπιστική κρίση» το προσφυγικό-μεταναστευτικό, συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων,...
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «μάχη» των κειμένων
Με κλειστές συνεδριάσεις συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων. Καθημερινά διεξάγονται δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα), στις οποίες...
Η «μάχη» των κειμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισιτιστικό πρόγραμμα για απόρους στον Δήμο Πειραιά
Επισιτιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άπορους δημότες, μαθητές Δημοτικών σχολείων και αστέγους της πόλης θα υλοποιήσει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο τη στήριξη...
Επισιτιστικό πρόγραμμα για απόρους στον Δήμο Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα δομή για τη φτώχεια λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων
Την έναρξη λειτουργίας νέας κοινωνικής δομής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την παροχή στέγης ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος της δομής «Νόστος» είναι η κάλυψη βασικών αναγκών, σε αστέγους...
Νέα δομή για τη φτώχεια λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γεύμα αγάπης» με χορηγό
Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε χθες το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ, όπου το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων προσέφερε μεσημεριανό γεύμα σε άστεγους και άπορους συμπολίτες μας....
«Γεύμα αγάπης» με χορηγό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η φτώχεια επιμένει σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Ενας στους τέσσερις φορολογούμενους διαβιεί με ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 650.000 περίπου, το 10%, δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και οι μισοί νέοι (49,5%) είναι χωρίς απασχόληση.
Η φτώχεια επιμένει σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας