Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφώνησαν ελληνογαλλική συνεργασία για το προσφυγικό Κουμουτσάκος-Νουνέζ

Κοινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου

EUROKINISSI/ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Συμφώνησαν ελληνογαλλική συνεργασία για το προσφυγικό Κουμουτσάκος-Νουνέζ

  • A-
  • A+

Έξι μέτρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στη διαχείριση του προσφυγικού ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνέζ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε πως η Γαλλία θα υποδεχθεί 400 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, στα μέσα Φεβρουαρίου θα έρθει στην Ελλάδα ομάδα Γάλλων ειδικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τις συνθήκες για τη μετεγκατάσταση αυτών των προσφύγων, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι η Γαλλία θα αποστείλει στην Ελλάδα 24 ειδικούς σε θέματα ασύλου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Οι Κουμουτσάκος και Νουνέζ συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο το διάστημα παρουσίας τους να μην είναι δύο μήνες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά τρεις ή τέσσερις. Επίσης, θα υπάρξει αύξηση και στον αριθμό των Γάλλων αξιωματούχων της Frontex που βρίσκονται στην Ελλάδα, από 176 σε 200.

Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη δυνατότητα από κοινού οργάνωσης ομαδικών πτήσεων επιστροφής ατόμων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία από τη Γαλλία και την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής τους. Επίσης υπό συζήτηση βρίσκεται και η διευκόλυνση, μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, της έκδοσης αδειών επιστροφής, των λεγόμενων λεσέ πασέ (laissez-passer), καθώς, όπως εξήγησε ο Γάλλος υφυπουργός, κάποιες φορές «είναι δύσκολο αυτές να παρασχεθούν από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών». 

Το τελευταίο μέτρο, που ανακοινώθηκε, αφορά την προσθήκη ενός τρίτου αξιωματούχου-συνδέσμου από τη Γαλλία στα ελληνικά αεροδρόμια για τον έλεγχο των δευτερογενών μετακινήσεων εντός της Ε.Ε.

Ο Λοράν Νουνέζ σημείωσε  στις δηλώσεις του ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης «την οποί ως Γαλλία οφείλουμε να επιδείξουμε» και ότι ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών είναι «εμφανώς επιχειρησιακός» και εντάσσονται «σε ένα πλαίσιο στενής και έμπιστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τόνισε δε ότι η αύξηση των ροών από το καλοκαίρι του 2019 «επιβάλλει να έχουμε μια πιο ισχυρή παρουσία, καθώς όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε μια τέτοια δυσκολία, οφείλουν και οι ευρωπαϊκές χώρες να αντεπεξέλθουν και να παρέχουν τη βοήθειά τους». Κατέληξε δε ότι στόχος είναι τα μέτρα αυτά να γίνουν «κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής».

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε από τη δική του πλευρά ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος «επομένως υπάρχει κοινότητα συμφερόντων και ενδιαφέροντος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ικανοποιητικά, αποτελεσματικά αυτή την κοινή πρόκληση». 

Η συνεργασία των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, «βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης».

Η πολιτική ασύλου στην Ε.Ε.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Λοράν Νουνέζ ήταν αυτά που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως «τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, αλλά και τα άλλα κράτη-μέλη έχουν συμφέρον να επανεξεταστεί το σύστημα αυτό». Προσέθεσε δε ότι «πρέπει να βρούμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προς όφελος όλων των χωρών της Ε.Ε.».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης» και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία πολιτική που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων δεδομένων». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο ίδιος, οι δύο χώρες θα είναι σε συνεχή επικοινωνία, ώστε οι θέσεις τους «να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο». «Και οι δύο αποδεχόμαστε μια βασική αρχή, ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αρχής της υπευθυνότητας και της αρχής της αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε στον Λοράν Νουνέζ την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Είναι το μόνο εργαλείο που αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ζήτησε «η συνεργασία της Τουρκίας να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι τώρα». 

«Θεωρούμε στην Ελλάδα ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις-απειλές ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξουν οι μεταναστευτικές πόρτες προς την Ευρώπη. Οι δηλώσεις αυτές δεν προσθέτουν τίποτα, δημιουργούν μόνο μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα για την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη και οδηγούν σε ένα εγκλωβισμό την όλη συζήτηση για το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Αυτές οι δηλώσεις είναι λάθος, δεν βοηθούν ούτε την Τουρκία, ούτε την Ευρώπη ούτε κανέναν στην περιοχή», σημείωσε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠ.ΕΞ. για συναντήσεις με Τσίπρα και Κοτζιά
Προσφυγικό, αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και το συριακό ζήτημα βρίσκονται ανάμεσα στα διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα της ατζέντας του Γάλλου υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν Ιβ Λε...
Στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠ.ΕΞ. για συναντήσεις με Τσίπρα και Κοτζιά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνθήκες πάνε, συνθήκες έρχονται
Αν και «ημιτελής ή λανθασμένη», η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που «μάζεψε» την πρόσφατη αμφισβήτηση των συνόρων από την Αγκυρα, θέτοντας όμως ταυτόχρονα ζήτημα...
Συνθήκες πάνε, συνθήκες έρχονται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με γεμάτη ατζέντα στο Μαξίμου ο Μανουέλ Βαλς
Τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με μια ευρεία γκάμα θεμάτων προς συζήτηση. Ψηλά στην ατζέντα η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι επενδύσεις της...
Με γεμάτη ατζέντα στο Μαξίμου ο Μανουέλ Βαλς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
Το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ρευμάτων από τη Λιβύη προς την Ιταλία συζήτησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συμφώνησαν να...
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν θέλω να κατηγορήσω την Ελλάδα, είναι μόνη της»
Η Francoise Sivignon έχει πρόσωπο χαρακωμένο από τους καημούς των άλλων. Είναι πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας και έχει μόλις επιστρέψει, μαζί με τους προέδρους άλλων τμημάτων των ΓτΚ, από την...
«Δεν θέλω να κατηγορήσω την Ελλάδα, είναι μόνη της»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρχεται στην Αθήνα ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, με πρόσκληση Καμμένου, στις 6 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Αντικείμενο της επίσκεψης...
Έρχεται στην Αθήνα ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας