Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.3°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 6.7°C / 16.0°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 8.3°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 15.0°C
  0 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  37%
«Τιμωρία» στους καταθέτες
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τιμωρία» στους καταθέτες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρότι οι καταθέσεις, έστω και δειλά, επιστρέφουν στις συστημικές τράπεζες μετά και την τυπική άρση των capital controls, και οι χορηγήσεις μένουν σχεδόν παγωμένες στα επίπεδα των μνημονιακών ετών, τα επιτόκια καταθέσεων τείνουν στο μηδέν, ενώ τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται.

 

Αυτό το... πιστωτικό παράδοξο καταγράφηκε και στα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,19%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,34%.

Φυσικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων (που περιλαμβάνει πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα, στο 14,51%, ενώ τα επιτόκια πιστωτικών καρτών φτάνουν μέχρι και το 25% σε μια εποχή μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων σε όλη την ευρωζώνη.

Ο σχεδόν εκμηδενισμός των επιτοκίων καταθέσεων στη διάρκεια του 2019 –που για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τους τρεχούμενους χωρίς συμφωνημένη διάρκεια μηδενίζονται κυριολεκτικά στο 0,01% έως 0,02% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες– κόστισε στους καταθέτες τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε τόκους που απώλεσαν.

Κι αυτό έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το 1,5 δισ. που εισέπραξαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μόνο από τις προμήθειες για τις υπηρεσίες που παρέχουν, τις οποίες μάλιστα έσπευσαν να αυξήσουν από τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, αλλά και την παρέμβαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Παρέμβαση της οποίας δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις.

Εξαφάνιση τόκων

Η επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων, μαζί με τον φόρο 15% στους τόκους, ουσιαστικά εξαφανίζει τους τόκους των νοικοκυριών και υπονομεύει την επιστροφή των αποταμιεύσεων στις τράπεζες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στη διάρκεια του 11μηνου Ιανουάριος-Νοέμβριος 2019 το μέσο επιτόκιο καταθέσεων έπεσε από το 0,29% στο 0,19%.

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5 και πλέον δισ. (από 109,4 στα 114,9 δισ.), με αποτέλεσμα οι τόκοι που τους αναλογούν να περιοριστούν από τα 317 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στα επιτόκια στην αρχή του έτους σε 218 εκατ. στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η έλλειψη επιτοκιακού κινήτρου, εξάλλου, είναι ορατή και στη μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων το ίδιο διάστημα, από τα 44,5 δισ. στην αρχή του 2019 στα 43,6 δισ. στο τέλος του. Αυτή η απώλεια αντισταθμίστηκε από την αξιοσημείωτη αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου την ίδια περίοδο, από τα 52,1 δισ. στα 56,2 δισ. ευρώ.

Η πολιτική σχεδόν εκμηδενισμού των επιτοκίων καταθέσεων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, παρότι εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η οποία δεν αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες και όσο η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε στασιμότητα, καθιστά τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες τα ακριβότερα φύλακτρα όλης της Ε.Ε., τα οποία υπολογίζεται ότι τους απέφεραν στη διάρκεια του 2019 πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Η νομιμότητα ορισμένων από τις προμήθειες αυτές έχει αμφισβητηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που τον περασμένο Νοέμβρη έστειλε ελεγκτές στα γραφεία τραπεζών, αλλά της Ενωσής τους, αναζητώντας στοιχεία για ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές στην αύξηση των χρεώσεων για σειρά υπηρεσιών, από τις αναλήψεις μέχρι τις ερωτήσεις υπολοίπου στα ΑΤΜ.

Χάθηκε η επανεξέταση

Τα αποτελέσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, ενώ καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από τις διοικήσεις των τραπεζών, που τον περασμένο Οκτώβριο, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, είχαν υποσχεθεί επανεξέταση των εξωφρενικών χρεώσεων, με εξαίρεση το 5ευρω χρέωσης του e-banking που πήρε πίσω ως «λάθος» η Πειραιώς την Πρωτοχρονιά.

Με τα δεδομένα αυτά, και ενώ ουδείς από την κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένος να διαταράξει τη... νιρβάνα των πολλαπλά ευεργετημένων με δημόσιο χρήμα τραπεζών, αναρωτιέται κανείς πώς και για ποιον ακριβώς λόγο περιμένουν κυβέρνηση και πιστωτικό σύστημα να αυξηθεί η αποταμίευση των νοικοκυριών, αν υποθέσουμε ότι κάτι περισσεύει από το γλίσχρο εισόδημά τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων
Αύξηση των επιτοκίων των νέων δανείων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων.
Ανοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3,5 δισ. με επιτόκιο 0,80% από το νέο δεκαετές
Υπό τον φόβο ενός τρίτου, σφοδρότερου κύματος πανδημίας η κυβέρνηση βγήκε και «σκούπισε» 3,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ζήτηση των επενδυτών για το νέο 10ετές.
3,5 δισ. με επιτόκιο 0,80% από το νέο δεκαετές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλάδα, χρέη και διασώσεις τραπεζών στο Eurogroup
Τυπική η έγκριση της 8ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 767 εκατ. ευρώ, άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM και της Οδηγίας για τις διασώσεις των τραπεζών...
Ελλάδα, χρέη και διασώσεις τραπεζών στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρευστότητα 6,6 δισ. άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Μάιο
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έφτασε τον Μάιο 2020 τα 28,1 δισ. ευρώ καθώς για να καλύψουν τις ανάγκες τους άντλησαν ρευστότητα ύψους 6,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ρευστότητα 6,6 δισ. άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Μάιο
Alpha Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Alpha Bank: Μέχρι 30/9 η αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων και καρτών
Tη δυνατότητα αναστολής καταβολής των δόσεων ενήμερων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και καρτών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, παρέχει στους πελάτες της, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της, η Alpha Bank.
Alpha Bank: Μέχρι 30/9 η αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων και καρτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον 122 εκατ. ευρώ στη μείωση του χρέους
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποφάσισε χθες την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου του δεύτερου δανείου «διάσωσης» της Ελλάδας για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου 2019.
Επιπλέον 122 εκατ. ευρώ στη μείωση του χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας