Μετά την Πρωτοχρονιά «κλειδώνει» η Συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλιστικού κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ και του κεντροαριστερού αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC. Σύμφωνα με τα σενάριο που έχει επεξεργαστεί το ERC θα απέχει ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό PSOE/Podemos.
Η συνάντηση το περασμένο Σάββατο, ανάμεσα στους διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και των αυτονομιστών του ERC, απέδωσε καρπούς και τα δύο κόμματα πλέον επεξεργάζονται το τελικό κείμενο.
Η πρόεδρος του Ισπανικού Κοινοβουλίου Μαριτσέλ Μπατέτ έχει συγκαλέσει το Σώμα για την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη δεύτερη σύγκλησή του, στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα χρειασθεί μικρότερο ποσοστό ψήφων, να γίνει εφικτή η έγκριση του κυβερνητικού σχήματος.
Όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης η μεγαλύτερη ανησυχία για την επίτευξη συμφωνίας των Σοσιαλιστών με το ERC, ήταν μήπως το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση της Καταλονίας JuntsX Cat, του φυγόδικου, Ευρωβουλευτή πλέον, πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν , ήγειρε απαιτήσεις με μοχλό την απειλή για νέες εκλογές στην αυτόνομη Περιφέρεια. Ωστόσο, ο κρατούμενος ακόμη ηγέτης του ERC -που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο- στήριξε την συμφωνία, δηλώνοντας από τη φυλακή «πως πρέπει να επιτευχθεί με κάθε κόστος».
