Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναθεώρηση φτωχή πλην τίμια
ΕUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναθεώρηση φτωχή πλην τίμια

  • A-
  • A+

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της ένατης αναθεωρητικής Βουλής η συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά την πενθήμερη συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τις συνεδριάσεις επί δίμηνο της αρμόδιας επιτροπής, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα καταλήξει εγκρίνοντας τις εννέα βασικές αλλαγές.

Κατά κοινή ομολογία, η παρούσα αναθεώρηση θεωρείται από τους περισσότερους φτωχή και περιορισμένου εύρους, καθώς κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν κατάφερε να προωθήσει την ατζέντα του.

Ούτε η σημερινή πλειοψηφία της Ν.Δ. πέτυχε την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να επιτραπούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και του άρθρου 24 για τα δάση, ούτε η προηγούμενη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προωθήσει συνταγματικά τη μεγαλύτερη προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Η μόνη ουσιαστική αλλαγή στο νέο Σύνταγμα, που αφορά και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.

Οι διαφωνίες εντοπίζονται στον τρόπο εκλογής του ανώτατου άρχοντα, με τη Ν.Δ. να προκρίνει εκλογή με απλή πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε εκλογή από τον λαό σε περίπτωση μη επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας.

Για την αλλαγή του σχετικού άρθρου αρκούν απλά οι 158 ψήφοι της Ν.Δ., γιατί στην προηγούμενη -προτείνουσα- Βουλή το άρθρο είχε συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους.

Με διακομματική συναίνεση καταργείται η προκλητική διάταξη για την πρόωρη παραγραφή ποινικών αδικημάτων των υπουργών, ενώ περιορίζεται και η βουλευτική ασυλία.

Σημείο τριβής και στη σημερινή συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει η απόρριψη εκ μέρους της Ν.Δ. της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, με την οποία θα προβλέπεται αναδρομική ισχύς και εξαίρεση του αδικήματος της δωροδοκίας.

Οι περισσότερες διατάξεις μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151 (δηλαδή μόνο με «γαλάζιες» ψήφους), πλην αυτών για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των αποδήμων, που απαιτούν 180 ψήφους, καθώς συγκέντρωσαν από 151 έως 179 στην προηγούμενη Βουλή.

Η Ν.Δ. δέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά απέρριψε όλες τις υπόλοιπες για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, κοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, προστασία από τις διακρίσεις, κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων, δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, κ.λπ.

Oι 9 αλλαγές στο Σύνταγμα της Ελλάδας

 

1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Επειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με αυξημένες πλειοψηφίες (200, 200, 180) Πρόεδρος θα εκλέγεται με πλειοψηφία 151 και κατόπιν με σχετική πλειοψηφία αν χρειαστεί (άρθρο 32 παρ. 4).

2. Καταργείται η πρόωρη παραγραφή για ποινικά αδικήματα υπουργών, οι οποίοι εξισώνονται με τον απλό πολίτη (άρθρο 86 παρ. 3).

3. Η βουλευτική ασυλία περιορίζεται μόνο στην άσκηση των καθηκόντων και την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή (άρθρο 62).

4. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αποφάσισε πρόσφατα η διακομματική επιτροπή. Το Σύνταγμα παραπέμπει σε σχετικό νόμο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως π.χ. τον πραγματικό δεσμό με τη χώρα, τις εκλογικές περιφέρειες, την αυτοπρόσωπη παρουσία και βουλευτές Επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό (άρθρο 54 παρ.4).

5. Αναβαθμίζονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας στη Βουλή. Με πρόταση 10 βουλευτών και θετική ψήφο από τουλάχιστον 120, μπορούν να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές (άρθρο 68 παρ. 2).

6. Διευκολύνεται η επιλογή προέδρων και μελών των συνταγματικά προβλεπόμενων ανεξάρτητων αρχών (π.χ. ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, κ.λπ.), ώστε να μη μένουν ακέφαλες λόγω πολιτικών διαφωνιών. Πλέον θα απαιτείται πλειοψηφία 3/5 στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αντί για 4/5 (άρθρο 101 παρ. 2).

7. Προβλέπεται η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Θα μπορεί να συμβεί μόνο δύο φορές σε μία βουλευτική περίοδο, δεν θα πρέπει να αφορά εθνικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Απαιτούνται υπογραφές από 500.000 πολίτες και κατόπιν υποβολή στη Βουλή (άρθρο 73 παρ. 6).

8. Καθιερώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (άρθρο 21 παρ. 1).

9. Εξισώνονται οι στρατιωτικοί με τους πολιτικούς δικαστές (άρθρο 96 παρ. 5).

 

ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τα Εργασιακά
Συντονισμένα πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχτηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή με αφορμή την κύρωση δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την πανδημία, αλλά κυρίως τις νέες ρυθμίσεις για τα...
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τα Εργασιακά
ΒΟΥΛΗ
Δίχασε τη Ν.Δ. ο Π. Πολάκης!
Απορρίφθηκε και με γαλάζιες ψήφους η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μήνυση του Γ. Κουρτάκη, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητάει δημόσια συγγνώμη από τον εκδότη των «Παραπολιτικών».
Δίχασε τη Ν.Δ. ο Π. Πολάκης!
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις απλήρωτες υπερωρίες
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιχείρησε να πείσει ότι «δεν καταργείται το εργατικό πλαίσιο, δεν θίγονται το 8ωρο, ούτε οι υπερωρίες, το δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όπως ανακριβέστατα...
Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις απλήρωτες υπερωρίες
ΒΟΥΛΗ
Ανοιχτή παραδοχή Μητσοτάκη: Η οικονομία γύρισε εννιά δεκαετίες πίσω
Η κυβέρνηση έγινε αποδέκτρια δριμείας κριτικής ότι επιχείρησε να φιλοτεχνήσει μια μαγική εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ένω εκείνη κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι καταστροφολογεί χωρίς...
Ανοιχτή παραδοχή Μητσοτάκη: Η οικονομία γύρισε εννιά δεκαετίες πίσω
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν για την πανδημία
Αντιμέτωπη με ομοβροντία πυρών από σύσσωμη την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθεί σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση στη Βουλή.
Πυρ ομαδόν για την πανδημία
ΒΟΥΛΗ
ΑΟΖ: ψηφίστηκαν οι δύο συμφωνίες
Επειτα από πεντάωρη ψηφοφορία η χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο έγινε δεκτή από 178 βουλευτές (Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ● «Παρών» δήλωσαν 81 (ΣΥΡΙΖΑ) και καταψήφισαν 26 (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική...
ΑΟΖ: ψηφίστηκαν οι δύο συμφωνίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας