Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέλουν να απαγορεύσουν στον Μοράλες να κατέβει στις εκλογές

Στιγμιότυπο από πορεία υπέρ του προέδρου Μοράλες. Χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι ιθαγενείς, ζητούν την επιστροφή του προέδρου των φτωχών στην εξουσία.

AP Photo

Θέλουν να απαγορεύσουν στον Μοράλες να κατέβει στις εκλογές

  • A-
  • A+
Σχέδια να απαγορευτεί στον πρώην πρόεδρο η δυνατότητα συμμετοχής στην κάλπη ● Η προσωρινή πρόεδρος αναγνώρισε τον... ξεχασμένο Χουάν Γουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας● Δυναμικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος ● Μοράλες: Είμαι ακόμη πρόεδρος της Βολιβίας.

Αλαζονική εμφανίζεται ήδη η προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Ανιές, η οποία, εκτός του ότι ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, αποφάσισε πως ο Έβο Μοράλες δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι απαγορεύεται ο Μοράλες να είναι υποψήφιος για τέταρτη διαδοχική θητεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία.

Η Ανιές δεν ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για τις εκλογές, όμως βάσει του συντάγματος θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 90 ημέρες από την Τρίτη που ανέλαβε την προεδρία.

Μέτωπο απέναντι στον Μαδούρο άνοιξε με το «καλημέρα» η προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας.

AP Photo

Νωρίτερα, είχε φροντίσει ως μία από τις πρώτες ενέργειές τις, να αναγνωρίσει τον Χουάν ΓουαΪδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ένα πρόσωπο που έχει σχεδόν… ξεχαστεί από την επικαιρότητα.

Με την κίνησή της αυτή η Τζανί Ανιές έκανε ξεκάθαρες τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης της Βολιβίας, η οποία επιχειρεί να επανέλθει στην εξουσία κι επισήμως μετά την πραξικοπηματική αποπομπή του Έβο Μοράλες.

Παράλληλα, η Άνιες διόρισε νέα κυβέρνηση, όμως η παρουσία έστω και προσωρινής ηγεσίας δεν έχει αποφορτίσει το κλίμα.

Η 52χρονη, σχεδόν άγνωστη μέχρι πρότινος, δικηγόρος ορκίστηκε την Τρίτη με τη Βίβλο στα χέρια. Εκτός από τον σχηματισμό κυβέρνησης, η άλλη προτεραιότητα της Άνιες είναι να ορίσει νέα εκλογική επιτροπή ενόψει της προκήρυξης νέων προεδρικών εκλογών, για τις οποίες η ίδια έχει ορίσει την 22α Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία.

Εξάλλου η νέα ομάδα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βολιβίας εξετάζει και ένα ακόμη ενδεχόμενο: να κλείσει το κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψει το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες που διαθέτει την πλειοψηφία, και να μπορέσει να κυβερνήσει με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, αναφέρει πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Και σήμερα σε αρκετές περιοχές ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μοράλες και των δυνάμεων ασφαλείας.

Από την αρχή της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων οι οκτώ από σφαίρες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της γενικής εισαγγελίας που δημοσιεύθηκε χθες.

Ένταση επικράτησε και στην πρωτεύουσα Λα Πας , όπου χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την αποπομπή του Έβο Μοράλες.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της χώρας, από το Μεξικό, διαμηνύει ότι παραμένει ενεργός στο αξίωμά του και δεσμεύτηκε να επιστρέψει στη χώρα «εάν ο λαός μου το ζητήσει», για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Απομονωμένος στο Μεξικό παραμένει ο Έβο Μοράλες από όπου προσπαθεί να σχεδιάσει την επάνοδό του στη Βολιβία

AP Photo

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, αναγνώρισαν την Άνιες ως πρόεδρο τη Βολιβίας.

«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Άνιες από την Ουάσινγκτον.

Ο Μοράλες καταδίκασε την ανακοίνωση. «Καταδικάζουμε την απόφαση του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ να αναγνωρίσει την ντε φάκτο και αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της δεξιάς», έγραψε στο Twitter, εκτιμώντας ότι «το πραξικόπημα που προκάλεσε τον θάνατο των αδελφών μου στη Βολιβία είναι μια πολιτική και οικονομική συνωμοσία που προέρχεται από τις ΗΠΑ».

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της χώρας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βολιβίας Λούις Άρσε Κατακόρα θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Ο ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας έχει δηλώσει ότι...
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μετά την εξορία Μοράλες, η Βολιβία στους συμμάχους του Γουαϊδό
Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι η χώρα εντάσσεται στην Ομάδα της Λίμας, με στόχο να συμμετάσχει στις προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα, αποστασιοποιούμενη...
Μετά την εξορία Μοράλες, η Βολιβία στους συμμάχους του Γουαϊδό
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ζητά διεθνή επιτροπή για διαφανείς εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας