Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νεοκλασικά σε αποσύνθεση

Προσωρινή περίφραξη έπειτα από αυτοψία που κατέδειξε την επικινδυνότητα του νεοκλασικού στην οδό Αιόλου 58, ιδιοκτησίας Ιδρύματος Χατζηκώνστα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νεοκλασικά σε αποσύνθεση

  • A-
  • A+

Ορατός είναι ο κίνδυνος να... ξεφυτρώσουν πολυκατοικίες στη θέση εγκαταλειμμένων νεοκλασικών κτιρίων, ο οποίος έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της τουριστικής «άνοιξης» και του AirBnB.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μέτρα για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μη δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των διερχομένων, αλλά και όταν γκρεμιστούν από κάποια φυσική αιτία, όπως σεισμό ή πλημμύρα, οφείλουν να τα ανακατασκευάσουν με σεβασμό στα στοιχεία που επέβαλαν τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων.

Μόνο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπως είχε δείξει παλιότερη καταγραφή των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, είχαν εντοπιστεί πάνω από 800 κενά διατηρητέα ακίνητα, από τα οποία τα περισσότερα χαρακτηρίζονται «ερείπια».

Στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ιδρύματα που αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ιδιοκτητών που «επενδύουν» στην κατάρρευσή τους...

Το σοβαρό αυτό θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τη μερική κατάρρευση διατηρητέου στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιστορική εκκλησία, που για ένα διάστημα ήταν η μητρόπολη της πρωτεύουσας, περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια που δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οικιστικό σύνολο.

Το κτίριο στην οδό Αιόλου 38, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» και «ιστορικό οικοδόμημα» από τον Αύγουστο του 1980. Στην απόφαση, που φέρει την υπογραφή τού τότε υπουργού Πολιτισμού Ανδρέα Ανδριανόπουλου, αναφέρεται ότι «αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μορφή του περασμένου αιώνα» και χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής της πόλεως των Αθηνών».

Εκτός από τις συμμετρικές και λιτές όψεις, το κτίριο ξεχωρίζει για τα μαρμάρινα μπαλκόνια, τα οποία στηρίζονται σε νεοκλασικά φουρούσια με διπλή έλικα.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας έμεινε όμως στα χαρτιά και η δυνατή βροχή της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε την κατάρρευση κάποιων τοίχων. Από την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων προκύπτει ότι έγιναν αυτοψίες από την υπηρεσία Δόμησης, που έκρινε ότι κτίριο είναι επικίνδυνο.

Τοποθετήθηκε ήδη προσωρινή περίφραξη και έγινε ενίσχυση των τοίχων, με στόχο την ασφάλεια των διερχομένων. Υπάρχει όμως μια αναφορά στο δελτίο Τύπου που δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενο κατεδάφισής του.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σαφές για την προστασία των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που μας έδωσε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Σαρηγιάννης.

Ο νόμος 1512/1985 ορίζει ότι οι κύριοι, οι επικαρπωτές και οι νομείς τους οφείλουν να τα διατηρούν σε τέτοια κατάσταση ώστε «να μην αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους και τη δημόσια υγεία, να μην προσβάλλουν το φυσικό, το πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον και γενικότερα να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους».

Είχε προηγηθεί ο νόμος 1337/1981, σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες διατηρητέων, ακόμα και αυτών που έχει κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού τους, «οφείλουν να διατηρούν τα αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά και στατικά στοιχεία τους» και σε περίπτωση καταστροφής τους, ακόμη και αν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, είναι υποχρεωμένοι να τα ανακατασκευάσουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου.

Το σημείο-κλειδί είναι το υψηλό κόστος συντήρησης των νεοκλασικών, γι’ αυτό έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους στους δήμους, που θα αναλάβουν την ανακαίνισή τους με αντάλλαγμα την αξιοποίησή τους από κοινωφελείς χρήσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα ανάπλασης για ένα ιστορικό μνημείο
Κατοικίες για οικονομικά αδύναμους, ξενώνες για συνοδούς νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και ένας πολυχώρος με μουσείο του Μικρασιατικού...
Ωρα ανάπλασης για ένα ιστορικό μνημείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα διαμάντι...στο φως
Ενα από τα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» του κέντρου της πρωτεύουσας έχει εξαφανιστεί πίσω από τις σιδερένιες σκαλωσιές... Ο λόγος για την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου...
Ενα διαμάντι...στο φως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει πως έναν χρόνο μετά το μείζον θέμα, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», δεν υπάρχουν προστατευτικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης περί τον Ιερό Βράχο.
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
«Παραθυράκι» από το Κτηματολόγιο μιας και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και να ορίσουν ημερομηνία δήλωσης.
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάτι: Πάγωμα οικοδομικών αδειών ώς το τέλος του 2020
Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση έδωσε νέα παράταση για να προχωρήσουν οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί και να αποκατασταθούν στρεβλώσεις που πολλαπλασίασαν τις επιπτώσεις της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2018.
Μάτι: Πάγωμα οικοδομικών αδειών ώς το τέλος του 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας