• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 27.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.3°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 24.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 27.5°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Creta Farms: ώρα μηδέν

 • A-
 • A+

Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας, φοβούμενοι ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο της μεγαλύτερης αλλαντοβιομηχανίας της χώρας.

Η αλλαντοβιομηχανία παραμένει επί της ουσίας ανενεργή και οι εργαζόμενοι αλλά και οι προμηθευτές απλήρωτοι για πέμπτο μήνα, ενώ περίεργο παιχνίδι καθυστερήσεων φαίνεται να παίζουν και οι πιστώτριες τράπεζες.

Χθες ήταν η σειρά της επίσημης διοίκησης της εταιρείας, δηλαδή της πλευράς του Εμμανουήλ Δομαζάκη, να απαντήσει σε ανακοίνωση του αποπεμφθέντος αδελφού του, Κώστα, προαναγγέλλοντας την άσκηση νέων ένδικων μέσων εναντίον του.

Την Τρίτη 27/8 ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης είχε αναφέρει πως η εταιρεία έχει ακόμα λίγες μέρες ζωής καθώς «δεν υπάρχουν έσοδα, καθημερινά προστίθενται νέες υποχρεώσεις, επιταγές πολλών εκατ. ευρώ σφραγίζονται και εκδίδονται μαζικά διαταγές πληρωμής».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με σημαντικό Ελληνα επενδυτή που έχει ήδη προτείνει τη συμμετοχή του σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη διάσωση της εταιρείας.

Απαντώντας χθες η επίσημη πλευρά της εταιρείας τονίζει πως καλεί τον Θ. Δουζόγλου (σ.σ. τον υποψήφιο επενδυτή) να καταθέσει άμεσα την πρότασή του στα πιστωτικά ιδρύματα, στην εταιρεία ή στην Ernst & Young που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στο επενδυτικό κοινό ότι «από τις 26/6/2019 που ο Κ. Δομαζάκης υπέβαλε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων το “Letter of Intent” του Θ. Δουζόγλου, ουδεμία επίσημη πρόταση έχει υποβληθεί από τον φερόμενο ως επενδυτή».

Το ιστορικό

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο αδερφών κορυφώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Κώστας Δομαζάκης προέβαλε αξιώσεις 11,6 εκατ. ευρώ, για ταμειακές διευκολύνσεις που ο ίδιος παρείχε στην εταιρεία την περίοδο 2005-2006, ενώ κατήγγειλε την ύπαρξη «βαρύτατων εγκληματικών πράξεων εις βάρος της εταιρικής περιουσίας», με μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από το ταμείο της Creta Farms σε άλλη, άγνωστη στους μετόχους, «συνδεδεμένη» εταιρεία στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Δομαζάκης, που ελέγχει τις περισσότερες ψήφους στη γενική συνέλευση των μετόχων, απομάκρυνε τον αδελφό του από τη διοίκηση της εταιρείας, προσφεύγοντας και στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Ο ρόλος των τραπεζών

Βασικό ρόλο, πάντως, φαίνεται να παίζουν στην όλη υπόθεση οι πιστώτριες τράπεζες, που κατέχουν το 19% των μετοχών της εταιρείας ως ενέχυρο και οι οποίες απαιτούν την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της από τα δύο αδέρφια ώστε να ανοίξουν τη στρόφιγγα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που θεωρείται απαραίτητη μέχρι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και να ξαναλειτουργήσει η εταιρεία.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της Creta Farms ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και από τη Συνεταιριστική Χανίων και την Attica Bank. Χρέη όμως έχει η εταιρεία και προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς είχε δανειοδοτηθεί στο πλαίσιο του περίφημου «Σχεδίου Γιούνκερ» που προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου το 2015.

Τότε η Creta Farms υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία με την ΕΤΕπ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η εισροή των οποίων στην εταιρεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ των δύο αδελφών ιδιοκτητών.

Σαφή μομφή προς τις τράπεζες είχαν εκφράσει με δική τους ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της εταιρείας, αναφέροντας:

«Ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι ανταγωνιστές της εταιρείας μας και εμφανίζονται ως επενδυτές. Θέλουν πραγματικά να επενδύσουν τα χρήματά τους για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή; Μήπως είναι τελικά το τραπεζικό σύστημα που δεν θέλει τη συνέχιση της Creta Farms ABEE; Είναι, όπως φαίνεται, πιθανό. Γιατί άραγε; Ποιος θα επωφεληθεί από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη;».

Οι μισοί περίπου από τους 850 εργαζομένους της εταιρείας βρίσκονται στο Ρέθυμνο και χθες οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του νομού στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Creta Farms, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Ο επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο την εταιρεία.
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεβάζει ρολά πρότυπη μονάδα
Να κατεβάσει ρολά ετοιμάζεται ύστερα από δέκα χρόνια λειτουργίας η γαλακτοβιομηχανία Χίου «Πελινναίον Α.Ε.», βυθίζοντας στην απελπισία τους ελάχιστους εργαζομένους που έχουν απομείνει εκεί, αλλά και τους...
Κατεβάζει ρολά πρότυπη μονάδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
Και με τη βούλα συνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την τεράστια τουριστική επένδυση στη Μονή, από την εταιρεία Loyalward Ltd. Η απόφαση λήφθηκε τον Μάρτιο, αλλά...
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ απέκτησε νέα διοίκηση
Λίγο πριν από την ένταξή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, λύση που φαίνεται να προκρίνει η Τράπεζα Πειραιώς, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης διορίστηκαν νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, που δεν...
Η ΕΒΖ απέκτησε νέα διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυπριακή offshore πίσω από τα κυλικεία των Ενόπλων Δυνάμεων που έβαλαν λουκέτο
Πώς μια μονοπωλιακή επιχείρηση με τζίρο εκατομμυρίων έκλεισε σε μια νύχτα. Κυπριακή υπεράκτια εταιρεία του κουνιάδου του εφοπλιστή Β. Ρέστη ήταν πίσω από την «Κοτσάμπασης και ΣΙΑ» που διαχειριζόταν τρεις...
Κυπριακή offshore πίσω από τα κυλικεία των Ενόπλων Δυνάμεων που έβαλαν λουκέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα και ιερές ΑΠΕ στην Κρήτη
Εταιρεία λαϊκής βάσης για την εκμετάλλευση της «πράσινης» ενέργειας σχεδιάζει η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Εντονες αντιδράσεις από τα κινήματα του νησιού, που μιλούν για ακόμα μία συγκαλυμμένη προσπάθεια...
Τώρα και ιερές ΑΠΕ στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας