Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣτΕ – Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκοινωνούντα δοχεία;
© Igor Stevanovic | Dreamstime.com

ΣτΕ – Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκοινωνούντα δοχεία;

  • A-
  • A+
Δεν σχολιάστηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της κόρης ενός από τους αντιπροέδρους του ΣτΕ.

Φαίνεται ότι πλέον έχει εμπεδωθεί στα δημοσιογραφικά /κυβερνητικά γραφεία το πόσο ακραία αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό είναι να κρίνεται και να συκοφαντείται δημόσια κάποιος λόγω μιας συγγένειας, κουμπαριάς ή στενής φιλίας με κυβερνητικό στέλεχος και ειδικά όταν η/ο κάποιος αυτός αναλαμβάνει υψηλό πόστο.

Προφανώς για το λόγο αυτό δεν σχολιάστηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της κόρης ενός από τους αντιπροέδρους του ΣτΕ και συγκεκριμένα του Α. Ράντου*.

Μέχρι στιγμής επί νέας κυβέρνησης το πρόβλημα μοιάζει να έχει ξεπεραστεί μετά και την εκπαραθύρωση με ειδικό Νόμο της προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού όχι φυσικά λόγω συγγένειας (οικογενειακής ή κομματικής) αλλά απλά και μόνο επειδή ως νομικοί τολμούσαν να παρέχουν (προ του διορισμού τους) υπηρεσίες σε κυβερνητικά στελέχη και στον πρωθυπουργό.

Κι όμως μόνο λίγους μήνες πριν -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- το σύνολο σχεδόν των σιωπηλών σήμερα ΜΜΕ υιοθέτησαν και αναδημοσίευσαν τα ψέμματα για την κόρη της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που δήθεν ευνοήθηκε όταν ...τόλμησε να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στη σχολή δικαστών.

Μετά τη διασπορά αυτής της συκοφαντίας ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς δικαστικός και νυν υφ. Δικαιοσύνης Δ. Κράνης ως πρόεδρος της σχολής με δημόσια δήλωση ξεκαθάριζε ότι «η ανάρτηση στις 29.5.2019 στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας 'Παραπολιτικά' κειμένου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως πληροφορία ότι η κόρη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι σπουδάστρια της ΕΣΔ, μολονότι επιλαχούσα στον σχετικό διαγωνισμό, είναι αναληθής».

Κάποια ΜΜΕ τότε είχαν φτάσει στο σημείο να ζητούν την παραίτηση της Εισαγγελέως! Προφανώς οι περισσότεροι συνηθισμένοι από παλιές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά της Ν.Δ. θεώρησαν ότι όπως είχαν διοριστεί -κατά το συνήθειο- οι κόρες και οι γιοι των επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων (Πρώτο Θέμα 13/5/2007 και 1/7/2007) έτσι προφανώς θα έγινε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που διαψεύστηκαν αφού βεβαίως η σχετική προπαγάνδα πρόλαβε και έκανε τη δουλειά της.

Σε κάθε περίπτωση όμως σήμερα πλέον η κυβέρνηση των αρίστων (πολιτικών και δημοσιογράφων) ξεπέρασε αυτά τα αναχρονιστικά ταμπού και δεν δίνει σημασία για τους διορισμούς ούτε σε φιλίες ούτε σε συγγένειες ούτε σε πολιτικά γραμμάτια αλλά μόνο στην αξία των προτεινόμενων για επιτελικές θέσεις. Έτσι προφανώς εξηγείται το πώς μια εβδομάδα πριν συνεδριάσει το ΣτΕ επί της προσφυγής των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε να αλλάξει ακόμα και τους δύο εισηγητές της Επιτροπής που είχαν οριστεί με ανοιχτές διαδικασίες και σύμφωνα με όλες τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ προκειμένου να τοποθετήσει νέους. 

Εντελώς δε συμπτωματικά επίσης μια από τις προτεινόμενες εισηγήτριες έχει το ίδιο επώνυμο με αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Πρόκειται προφανώς για την κόρη του κ. Α. Ράντου της οποίας -μακριά από μας κάθε αμφισβήτηση του βιογραφικού και της ικανότητάς της- αλλά όπως και να το κάνουμε είναι τουλάχιστον άκομψο πριν ακόμα οι συνάδελφοι του κ. Ράντου τοποθετηθούν επί της προσφυγής να γνωρίζουν ότι μοιραία κρίνεται με την απόφασή τους και η θέση της κόρης του αγαπητού τους αντιπορέδρου. 

Πέρα όμως από το άκομψο είναι και θεσμικά το λιγότερο μη αποδεκτό σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια συχνά κρίνονται με προσφυγές  στα Διοικητικά Εφετεία και στο ΣτΕ να μετέχει πρόσωπο πρώτου βαθμού συγγένειας με αντιπρόεδρο του ΣτΕ που προφανώς διαθέτει αυτονόητα λόγω και τη μακρόχρονης θητείας του ευρύτατη επιρροή μεταξύ των συναδέλφων του.

Ανεξάρτητα από το τί θα γίνει τελικά αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς το τι θα γινόταν στα κανάλια της σημερινής σιωπής αν κάτι ανάλογο γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε ένα μόνο απόσπασμα ανυπόγραφο από έγκυρο δικαστικό ιστολόγιο λίγο πριν την εκπαραθύρωση της Β. Θάνου: «Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι την ώθησε (σ.σ. την Β. Θάνου) να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή έκανε λόγο για "τριάκοντα αργύρια" που παρακίνησαν την πρώην πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό να φθάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσάπτοντας της ότι από καθαρή φιλαργυρία αποδέχθηκε κομματικό διορισμό».

Να σκεφτεί δε κανείς ότι όλα αυτά ειπώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ως νομικός η πρωην πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσέφερε τις νομικές της γνώσεις στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

*Ο κ. Ράντος θυμίζουμε ότι ήταν ένας από τους προτεινόμενους (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε υπερψηφίσει την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια, είχε ψηφίσει υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και είχε απορρίψει  την αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων που ζητούσαν να ανασταλεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους οι κυβερνητικοί κύκλοι για την οριστική απόφαση του ΣτΕ μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής των 4 μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί...
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σήμερα στο ΣτΕ η πρώτη πράξη στην πορεία της προσφυγής Θάνου
Στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αναμένεται σήμερα να κριθεί η προσφυγή της έκπτωτης προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, Bασιλικής Θάνου.
Σήμερα στο ΣτΕ η πρώτη πράξη στην πορεία της προσφυγής Θάνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ για τη διάλυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Χαράς ευαγγέλια για τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ της ευρύτερης επιρροής Μαρινάκη τώρα που κινδυνεύει με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρη η επιτροπή ανταγωνισμού (Ε.Α.).
Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ για τη διάλυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η έρευνα για την τραγωδία της Εύβοιας έχει πολλές γκρίζες ζώνες
Από τον τρόπο που ανακοινώθηκε χθες μέσω «καλά πληροφορημένων πηγών» η εντολή για έρευνα μετά την τραγωδία και τις καταστροφές στην Εύβοια και κυρίως από τη σπουδή να οριστεί πλήρως το περιεχόμενο της έρευνας...
Η έρευνα για την τραγωδία της Εύβοιας έχει πολλές γκρίζες ζώνες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Υπέρ του κατηγορουμένου αρκεί να μην είναι εισαγγελέας
Όταν δύο κορυφαίοι παράγοντες ενός δικαστηρίου διαφωνήσουν περί της ενοχής ή της αθωότητας ενός κατηγορουμένου σε ένα κράτος δικαίου η τελική απόφαση είναι υπέρ του κατηγορουμένου. Το ίδιο προβλέπουν άλλωστε...
Υπέρ του κατηγορουμένου αρκεί να μην είναι εισαγγελέας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χθες χημικά, σήμερα χειροκροτήματα
Τώρα που όλα κρέμονται από μία κλωστή, οι θιασώτες την ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας σωπαίνουν, τώρα οι υπέρμαχοι των ΣΔΙΤ προβάλλουν πλέον το σύνθημα: «Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Θεματοφύλακας της...
Χθες χημικά, σήμερα χειροκροτήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας