Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία, μετά την ουσιαστική κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο... σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ανακοίνωση από τα Πέντε Αστέρια ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος τού Κινήματος.
Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά τα Πέντε Αστέρια βάζουν ταφόπλακα στην όποια προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας, προσβλέποντας προφανώς σε άλλες επιλογές.
«Όλοι οι παρόντες συμφωνήσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Σαλβίνι ως πλέον μη αξιόπιστο συνεταίρο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Κινήματος. Προηγήθηκε η συνάντηση των ηγετικών στελεχών του κόμματος που εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την κατάθεση πρόταση μομφής από τον Σαλβίνι.
Ήδη τα Πέντε Αστέρια έχουν προβεί σε επαφές με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Από την πλευρά του ο Σαλβίνι επιδιώκει πάση θυσία πρόωρες εκλογές, επιθυμώντας να εμποδίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο δηλώνει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε.
Σε κάθε περίπτωση, υπόσχεται πως εάν σχηματιστεί κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, τότε η Λέγκα θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας