Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συντονισμένα πυρά για το «επιτελικό κράτος»
EUROKINISSI

Συντονισμένα πυρά για το «επιτελικό κράτος»

  • A-
  • A+

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση για υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου -που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης- σχεδόν το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του ν/σ, κάνοντας λόγο για κομματικοποίηση του κράτους. 

Η έντονη κριτική

«Το νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντιδιαστολή των στόχων που διακηρύσσει η κυβέρνηση», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Η δήθεν έτοιμη κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Κατατέθηκε ένα πρόχειρο σχέδιο νόμου, ένα σχέδιο νόμου που θα κολλήσει πολλά πράγματα στη λειτουργία του κράτους, με ένα και μόνο στόχο: τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι στον αντίποδα όσων έχετε πει», είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Αντί για σύγχρονες δομές, υπερσυγκεντρώνονται πολιτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε ένα πρόσωπο, στον πρωθυπουργό. Εκεί εντάσσονται η ΕΥΠ, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διορισμός του διοικητή της δήθεν καινοτόμας αρχής διαφάνειας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως για να ισχύσουν, στο ελάχιστο, όλα όσα αναφέρει ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, πρέπει καταρχήν να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα διοριστεί μεταβατικά από τον πρωθυπουργό.

«Ακόμη και οι δημοσιεύσεις των πράξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φεύγουν από το Γενικό Γραμματέα και πάνε στον πρωθυπουργό. Πάει στον πρωθυπουργό ακόμη και ο ορισμός των πρεσβευτών εκ προσωπικοτήτων», είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκρότηση του επιτελικού κράτους», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης και χαρακτήρισε «ψευδώνυμο» τον τίτλο του νομοσχεδίου.

Τόνισε πως είναι «μύθος» ότι μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων και χαρακτήρισε «μύθο» τη διακήρυξη της κυβέρνησης ότι εμπιστεύεται τη δημόσια ιεραρχία, αφού μεταφέρονται «απαραδέκτως αρμοδιότητες στην προεδρία της κυβέρνησης».

Σημείωσε επίσης ότι «δημιουργείται μία γιγαντιαία δημόσια υπηρεσία, η Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας των δημόσιων πολιτικών, με εξαιρετικές πρόσθετες αρμοδιότητες... Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικό-κεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ένα κράτος πιο ικανό στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως είπε, το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς οι αλλαγές δεν γίνονται για το καλό όλης της κοινωνίας, αλλά επιχειρείται να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία και από την κυβέρνηση. 

«Ο όποιος εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας υπέρ του κεφαλαίου και όχι την αλλαγή του χαρακτήρα του», δήλωσε ο κ. Συντυχάκης.

«Με το νομοσχέδιο καταργούνται πολύ φορείς και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στο πρωθυπουργικό γραφείο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

«Τετρακόσιοι εβδομήντα υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 100 είναι μετακλητοί, 30 αποσπασμένοι, 340 μόνιμοι υπάλληλοι, μια πλειάδα γενικών, ειδικών γραμματέων, προϊσταμένων και 51 υπουργοί, δεν είναι το μικρό και ευέλικτο κράτος, όπως είχε προϊδεάσει τον ελληνικό λαό ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «όλες οι λειτουργίες του κράτους θα πηγάζουν και θα επιστρέφουν στον αυτοκράτορα πρωθυπουργό».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει γιατί πρέπει να αποφασίζει μόνος του ο πρωθυπουργός, ποιες συνεδριάσεις είναι απόρρητες, ώστε να μην τηρούνται πρακτικά.

«Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε στο αφήγημα του πιο ευέλικτου και μικρότερου κράτους. Καταλήγει τελικά σε ένα πιο δυσλειτουργικό κράτος, γραφειοκρατικό με την εγκαθίδρυση μιας σκληρής κομματικοποίησης του κράτους και μιας προσωποπαγούς δομής», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Τόνισε ότι υπερυγκεντρώνονται εξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την ίδια ώρα δημιουργούνται 340 νέες επιτελικές θέσεις που, από ό,τι φαίνεται, καλύπτονται με καθαρά κομματικά κριτήρια, υποκειμενικά κριτήρια που υποβαθμίζουν τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, και υπάρχουν και διατάξεις κατά παράβαση του συντάγματος για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η κ. Αδαμοπούλου μίλησε για μεγάλη αύξηση στον αριθμό των συνεργατών των υπουργών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, θα στελεχώνουν τα γραφεία νομοθετικής πρωτοβουλίας των υπουργών. «Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καθιστά πιο ευέλικτη τη δομή του κράτους, δεν εξορθολογίζει το κράτος, αλλά δημιουργείται μια παράλληλη δεύτερη δομή η οποία θα λειτουργεί πάνω στην υπάρχουσα», τόνισε επίσης.

Ανοιχτός σε βελτιώσεις ο υπουργός

Απάντηση στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι υπουργοί έχουν «πλήρη συνταγματική αρμοδιότητα επί όλων των ζητημάτων», ενώ δήλωσε ότι το κώλυμα που προβλέπεται να μην απασχοληθεί σε πολιτικά γραφεία την τελευταία 5ετία ο υπηρεσιακός γραμματέας «τίθεται για λόγους αμεροληψίας».

Γιώργος Γεραπετρίτης

EUROKINISSI

Όσο για την κριτική περί συγκεντρωτικού κράτους, υποστήριξε ότι «οι διατάξεις που φέρνουμε είναι κατεξοχήν για το κοινοβουλευτικό σύστημα. Όπου υπάρχει κοινοβουλευτικό πολίτευμα, υπάρχει ένας βαρύς κεντρικός μηχανισμός παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που είναι εγκατεστημένος στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Δήλωσε πάντως, ανοιχτός σε βελτιώσεις στο ζήτημα της μοριοδότησης της συνέντευξης για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, ενώ τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο «ό,τι κρίνεται σκόπιμο» για να εξορθολογιστεί το σύστημα διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλευτής της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. 

«Για να επιτευχθεί ο συντονισμός και η ουσιαστική διαδικασία ή θα πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι όλη μέρα στο τηλέφωνο με τον υπουργό ή θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα και των υπηρετούντων στο πρωθυπουργικό γραφείο, ουσιαστικής συνεννόησης με τα διάφορα υπουργεία. Και πράγματι φαίνεται πως ο θεσμός της συνεννόησης με τον υπουργό δεν πέτυχε ως σήμερα. Επομένως καλώς εισάγονται κάποιες διαδικασίες, αν και ο υπουργός καλό θα ήταν να μας δώσει κάποιες διευκρινίσεις και να κάνει βελτιώσεις γύρω από κάποια θέματα», είπε η χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου, για να προσθέσει τα εξής:

«Οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω νομοπαρασκευαστικών ενεργειών, σημασία έχουν τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ποιος και πώς θα παρακολουθείται η εκτέλεση του έργου ιδίως για τις δημοσιονομικές πολιτικές.»

ΒΟΥΛΗ
Με ενστάσεις από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το «επιτελικό κράτος»
Tο ν/σ συγκέντρωσε τα βέλη των ομιλητών από την αντιπολίτευση που έκαναν λόγο για υπερσυγκέντρωση εξουσιών από το Μαξίμου, ενώ στάθηκαν στο ζήτημα του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και της...
Με ενστάσεις από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το «επιτελικό κράτος»
ΒΟΥΛΗ
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Την πολιτική δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής την επεξεργασία του νομοσχεδίου...
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
ΒΟΥΛΗ
ΑΔΕΔΥ: Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου
Τη διαφωνία της με διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος δήλωσε η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας ανησυχία ότι ανοίγει ο δρόμος για την «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου».
ΑΔΕΔΥ: Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας