Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα το 2018
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα το 2018

  • A-
  • A+

Περισσότερα από 130 θύματα από 117 περιπτώσεις ρατσιστικής βίας κατέγραψε στην Ελλάδα για το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Η έρευνα του Δικτύου αναφέρει ότι παρουσιάζεται αύξηση της ρατσιστικής βίας (102 ήταν τα περιστατικά το 2017), ιδίως κατά προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με ταυτόχρονη διεύρυνση του προφίλ των δραστών. Αύξηση καταγράφεται και στα περιστατικό όπου δράστες ήταν ένστολοι ή δημόσιοι λειτουργοί.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και, σήμερα, αποτελείται από 46 φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης, η βοηθός συντονίστρια του δικτύου εξήγησε ότι το 2017 διαπιστώθηκε η συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων εντός της ελληνικής κοινωνίας, όπως η επέκταση από τη μία του δικτύου φιλοξενίας προσφύγων στους δήμους και η ενίσχυση, από την άλλη, της ξενοφοβικής ρητορικής και κάποιων ακραίων εκδηλώσεων, ενώ το 2018 αυτή η ισορροπία φαίνεται ότι διερράγη περισσότερο.

Σύμφωνα με την κ. Σταυρινάκη η αύξηση των περιστατικών συνδέεται με την πολιτική πόλωση ως προς το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με με εθνικούς και τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κατάστασης στην Ελλάδα. 

«Παράλληλα, με την απενοχοποίηση των φοβικών αντιλήψεων για το διαφορετικό, η βία βρίσκει περισσότερη υποστήριξη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

 

Πρόσφυγες και μετανάστες τα περισσότερα θύματα

Στα 74 από τα 117 περιστατικά στο στόχαστρο βρέθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος, αλλά και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Εξάλλου, η κ. Σταυρινάκη σημείωσε την ανησυχία της για την επικείμενη λειτουργία του τεμένους στην Αθήνα, καθώς «είναι εύκολος στόχος» και εξέφρασε επίσης την πεποίθησή της ότι η Αστυνομία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Επίσης, σε έξι περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες, που, λόγω χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θεωρούνται «ξένοι». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νεαρής γυναίκας νιγηριανής καταγωγής που δέχτηκε λεκτική επίθεση από δημόσιο υπάλληλο της εφορίας εν ώρα εξυπηρέτησης, καθώς η υπάλληλος πίστευε ότι το θύμα είχε ψεύτικο ελληνικό δελτίο ταυτότητας και της φώναζε ότι «δεν είναι Ελληνίδα, αφού δεν έχει ελληνικό αίμα και να πάει πίσω στη χώρα της».

Οι επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Δεν είναι, όμως, μόνο οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας, καθώς, το Δίκτυο κατέγραψε και 27 περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένα περιστατικό βιασμού. 

Διαπιστώνεται μείωση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ και εκφράζεται η ανησυχία από τις οργανώσεις εάν τα θύματα καταγγέλλουν τις επιθέσεις, φαινόμενο που προβληματίζει τους φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα γίνονται στόχος μας ευρείας κατηγορίας δραστών, η οποία περιλαμβάνει οργανωμένες ομάδες, γείτονες, απλούς πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους, ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους. 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, υπογραμμίζοντας ότι οι τρανσφοβικές επιθέσεις συνδέονται με τη νομοθεσία για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, επισημαίνοντας ότι το διάστημα μεταξύ του αιτήματος και της μεταβολής εγγράφων είναι πολύ μεγάλο, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται στρεβλές εφαρμογές του νόμου με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Σταθερός ο αντισημιτισμός

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών. Σε εννιά περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί χώροι και σε ένα περιστατικό άτομο λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας.

Το προφίλ των δραστών

Με βάση τις μαρτυρίες των θυμάτων, η συντριπτική πλειονότητα των δραστών είναι Έλληνες άνδρες, ενώ μόνο σε εννέα περιστατικά οι δράστες ήταν ανήλικοι.

Οι δράστες ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

  • Το περασμένο έτος ενισχύθηκε περαιτέρω η δράση των ομάδων και των ακραίων.
  • Συναντώνται, επίσης, οι ευκαιριακοί δράστες, που «ξεσπούν» με αφορμή κάποια διαφωνία, και στην κατηγορία αυτή ανήκουν περιστατικά που τελούνται από επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή γείτονες προσφύγων. 
  • Η τρίτη κατηγορία αφορά σε άτομα που δεν προβαίνουν σε βία άμεσα, αλλά στην ουσία την επιδοκιμάζουν ή τη διευκολύνουν.

Περισσότεροι ένστολοι δράστες

Στην έκθεση καταγράφεται, εξάλλου, σημαντική αύξηση των περιστατικών με εμπλεκόμενους ένστολους και στη συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα κατήγγειλαν στο Δίκτυο σωματική βία σε δημόσιο χώρο, αλλά και εντός αστυνομικών τμημάτων. 

Επίσης, καταγράφηκαν περιστατικά στα οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα οποία μαρτυρούν την έλλειψη ανεκτικότητας έναντι της διαφορετικότητας και τη δημιουργία κλίματος παρενόχλησης, ιδίως για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Και γεωγραφική διεύρυνση του ρατσισμού

Εκτός από τη διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού, σημειώνεται και ευρεία διασπορά των φαινομένων σε επίπεδο περιοχών και πόλεων, αν και η πλειοψηφία των περιστατικών λαμβάνουν χώρα στην Αττική, αλλά και στους χώρους τέλεσης, καθώς τα περισσότερα γίνονται σε δημόσιους χώρους. Περιστατικά σημειώθηκαν και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, εστιατόρια και δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, εντοπίζεται βία σε δρόμους ευρείας κυκλοφορίας, κυρίως κατά τρανς ανθρώπων.

Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ εμμένει η τάση στοχοποίησης της ηλικιακής ομάδας 18-30.

Οι πρωτοβουλίες της γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στην παρουσίαση της έκθεσης έδωσε το «παρών» και η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μαρία Γιαννακάκη, κατά τον χαιρετισμό της, παρέθεσε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η γεωγραφική επέκταση του ορισμού ειδικών εισαγγελέων για το ρατσιστικό έγκλημα, η εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών στο ρατσιστικό έγκλημα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ο χαρακτηρισμός των δικογραφιών για το ρατσιστικό έγκλημα με ειδική ένδειξη.
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εκ μέρους ένστολων που κατέγραψε το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με θύματα κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄
Επιτέλους η ανοχή της Πολιτείας προς τη φασιστική δράκα του Ωραιοκάστρου εξαντλήθηκε. Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή συνέβη χθες και η Αστυνομία χρειάστηκε λιγότερο από… πέντε λεπτά για να...
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κακοποίηση ανήλικων προσφύγων στο Τμήμα
Πάνω από επτά ώρες χωρίς τροφή έμειναν πέντε παιδιά και δύο ενήλικοι στο Α.Τ. Ομονοίας. Δέχτηκαν σωματική βία και εξύβριση με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο. Τη σοβαρότατη καταγγελία κάνουν η Ενωση...
Κακοποίηση ανήλικων προσφύγων στο Τμήμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα
Η έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, «Αντιγόνη» σημειώνει, τόσο την εθελοντική δράση αλληλέγγυων πολιτών στο πλευρό των νεοεισερχόμενων...
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Θα σας σκοτώσουμε, φύγετε από την Ελλάδα»
Αλλο ένα περιστατικό ρατσιστικής και φασιστικής βίας αποκαλύπτεται καθώς, όπως καταγγέλλουν τα δύο θύματα πακιστανικής καταγωγής στην «Εφ.Συν.», επτά μαυροφορεμένοι άντρες τούς επιτέθηκαν με ρόπαλα και...
«Θα σας σκοτώσουμε, φύγετε από την Ελλάδα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δραστική μείωση των επιθέσεων κατά μεταναστών έπειτα από τις συλλήψεις στελεχών της Χ.Α.
Η μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων μετά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής είναι αισθητή και καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας για το 2014 ενώ...
Δραστική μείωση των επιθέσεων κατά μεταναστών έπειτα από τις συλλήψεις στελεχών της Χ.Α.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας