• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.0°C / 27.7°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%

Η Ακρόπολη από ψηλά - EUROKINISSI

Αυτοψία για τα μεγαθήρια στου Μακρυγιάννη αποφάσισε το ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Αυτοψία στα δύο ακίνητα του Μακρυγιάννη τη Δευτέρα αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έπειτα από τετράωρη συνεδρίαση μετά τις προσφυγές πολιτών κατά της ανέγερσης πολυώροφων ξενοδοχείων κάτω από την Ακρόπολη.

Το ΚΑΣ αποφάσισε να γίνει αυτοψία τόσο στο οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της εταιρείας VASACO AEKE - Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, όπου σχεδιάζεται ανέγερση εννιαώροφου κτιρίου, όσο και στο δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου που έχει σχεδόν πλήρως αποπερατωθεί.

Πολίτες προσέφυγαν στο ΚΑΣ κατά της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε προκειμένου να ανεγερθεί εννιαώροφο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου, αλλά και για πρώτη φορά το θέμα τού σχεδόν αποπερατωμένου πλέον ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου.

Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Στο θέμα με ανακοίνωσή του έχει παρέμβει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εκφράζει την έντονη ανησυχία του και διαμαρτύρεται για τη διαβλεπόμενη προοπτική αλλοίωσης του ευρύτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης.

Όπως τονίζει, η σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ ανέγερση δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Φαλήρου και η επαπειλούμενη ανέγερση εννιαώροφου κτηρίου στην οδό Μισαραλιώτου, και μάλιστα με άδεια του ΥΠΠΟΑ, «θέτουν με τον πλέον εμφανή τρόπο το πρόβλημα που δημιουργεί ο συγκεκριμένους νόμος και κυρίως τα άρθρα 10 και 11, με βάση τα οποία αυξάνονται τα ύψη των οικοδομών σε συγκεκριμένες περιοχές.

»Παρότι από το 2005 οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για την πολεοδομική πίεση που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντιθέτως ο ΝΟΚ στο άρθρο 10 προέβλεπε την εξαίρεση (από την αύξηση του ύψους) για ακίνητα “σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους ή σε περιοχές με αποκλειστική χρήση κατοικίας”, όχι όμως την εξαίρεση των ακινήτων που βρίσκονται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές γύρω από σημαντικά μνημεία, όπως είναι η περιοχή του Μακρυγιάννη».

Όπως τονίζει, η προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, εγγεγραμμένης στον Κατάλογο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO, στην εγγύτερη προς αυτήν περιοχή πρέπει να προστατευτεί ουσιωδώς, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3028/02.

Σημειώνει ότι η παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα σε συνεργασία ΥΠΠΟΑ-ΥΠΕΝ, καθώς και η παραπομπή εκ νέου των αδειοδοτήσεων στο ΚΑΣ, είναι ενέργειες σε θετική κατεύθυνση.

Επίσης, ο ΣΕΑ ζητεί:

1. Να επανεξεταστεί η αδειοδότηση του κτηρίου της οδού Φαλήρου και να αλλάξει η απόφαση του ΥΠΠΟΑ για το κτήριο της οδού Μισαραλιώτου.

2. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε µείωση υψών των κτηρίων και εναρµόνιση των επιτρεπόμενων υψών με τα μέσα ύψη στην περιοχή.

3. Να εξαιρεθούν από τα άρθρα 10 και 11 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού τα ακίνητα που βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις τις οποίες αφορούν τα άρθρα 10 και 11 του Ν. 4067/2012.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η άδεια για το δεκαώροφο «γλίστρησε» στο δρόμο για το ΚΑΣ
Το πολύκροτο θέμα των δεκαώροφων ξενοδοχείων που ξεφυτρώνουν στη σκιά της Ακρόπολης στην περιοχή του Μακρυγιάννη σπεύδει να επανεξετάσει αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την ευρεία δημοσιότητα...
Η άδεια για το δεκαώροφο «γλίστρησε» στο δρόμο για το ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
Η «Εφ.Συν.» ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, απαθανάτισε με τον φακό της τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις, στις οποίες κυριαρχεί το οπλισμένο σκυρόδεμα, και συνομίλησε με επισκέπτες για το αισθητικό αποτέλεσμα που άλλοι...
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν ξενοδοχείο πάνω στα αρχαία
Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδoς, στην περιοχή του Μετς: Παρά τις αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο-φιλέτο στην οδό Αρδηττού, στο οποίο ανακαλύφθηκε το...
Θέλουν ξενοδοχείο πάνω στα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας