Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο μεγάλο μηχανουργείο, ή μάλλον το μικρό εργοστάσιο (Χατζηαναστασιάδης ΙΚΕ), κατασκευάζονται μηχανήματα εμφιάλωσης και συσκευασίας για βιομηχανίες από όλα τα Βαλκάνια.

«Εμείς εδώ φτιάχνουμε τα μηχανήματα παραγωγής μπουκαλιών και καπακιών για διάφορες συσκευασίες. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τις συσκευασίες γιαουρτιών, τα σωληνάρια βαφών, τα μπουκάλια των απορρυπαντικών, τα μπουκάλια των κρασιών και τα καπάκια τους, όπως επίσης των χυμών, που αυτή την περίοδο έχουν ζήτηση», λέει ο Θόδωρος Χατζηαναστασιάδης, καθισμένος στο γραφείο όπου καθόταν κάποτε ο πατέρας του και πριν από αυτόν ο παππούς του…

Τρίτη γενιά παράδοσης, εξήντα πέντε χρόνια κι ο Θόδωρος Χατζηαναστασιάδης είχε την τύχη ν’ αγαπήσει την οικογενειακή επιχείρηση και το αντικείμενό της.

«Το εργοστάσιο το ξεκίνησε ο παππούς μου το 1950. Στη συνέχεια μπήκε στη δουλειά ο πατέρας μου, το επέκτεινε και μετά ανέλαβα εγώ. Κι είχα την τύχη να μπω σε μια οικογενειακή επιχείρηση και να μου αρέσει η δουλειά. Το αντικείμενό της έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα. Παίρνεις ένα κομμάτι σίδερο και το κάνεις να λειτουργεί. Είναι πολύ δημιουργικό», λέει.

Γρανάζι στο γρανάζι, η λειτουργία των μηχανών δοκιμάζεται ξανά και ξανά. Εδώ, όχι μόνο κατασκευάζονται τα μηχανήματα εργοστασιακής παραγωγής, αλλά και συντηρούνται.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν με τις μηχανές είναι σαν τους γιατρούς σε 24ωρη εφημερία.

Πριν από μια δεκαετία τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι παραγγελίες έπεφταν η μία μετά την άλλη. Και τώρα όμως, παρά τη γενικότερη ύφεση, οι δουλειές ειδικά αυτή την περίοδο είναι αρκετές.

Αλλωστε τέτοια μηχανουργεία με handmade μηχανήματα για γραμμές παραγωγής υπάρχουν ελάχιστα, για την ακρίβεια δύο, όπως ενημερώνει ο κ. Χατζηαναστασιάδης.

Ανταγωνισμός και οικονομική κρίση

Βιομηχανικές εφαρμογές από ελληνικά χέρια

«Εχουμε πελάτες από τα Βαλκάνια, την Κύπρο, τη Ρωσία αλλά και την Αμερική. Η οικονομική κρίση έριξε το κόστος και μας έκανε πιο ανταγωνιστικούς, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο κύκλος των εργασιών», λέει ο ιδιοκτήτης και προσθέτει πως «λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι συναλλαγές έγιναν πιο δύσκολες».

Στο πίσω μέρος του μηχανουργείου φτιάχτηκε ένας μπαξές με κηπευτικά.

Η Νατάσα Χατζηαναστασιάδη, που εργάζεται στην εταιρεία μαζί με τον άντρα της, φροντίζει προσωπικά τον μικρό κήπο και μοιράζει τους καρπούς στους εργαζομένους.

Αλλωστε όλοι οι μάστορες εδώ είναι μια οικογένεια.

Στον χρόνο που μένει, ο Θόδωρος και η Νατάσα Χατζηαναστασιάδη ασχολούνται με τον εθελοντισμό. «Βρίσκουμε ισορροπίες επειδή όλοι περνάμε δύσκολα. Οταν μπορούμε κάπου να βοηθήσουμε το κάνουμε άμεσα, εκείνη τη στιγμή και κυρίως χωρίς να περιμένουμε ούτε ανταπόδοση ούτε ευχαριστώ».

Τα… handmade μηχανήματα μαζικής παραγωγής επισκευάζονται, συντηρούνται, δοκιμάζονται μέχρι να είναι ικανοποιημένοι όλοι.

Οι πελάτες, με τους οποίους πλέον η σχέση είναι προσωπική, και οι κατασκευαστές.

«Ακόμη και σε περίοδο κρίσης, υπάρχει δυνατότητα. Υπάρχει πείσμα, υπομονή και φιλότιμο ακόμη και σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού», λένε.