• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.9°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.7°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.2°C / 13.9°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 12.9°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 11.8°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 12.1°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  88%

Ο κίνδυνος που υπάρχει από τη χρήση και την κατανάλωση των οργανοφωσφορικών ουσιών και ιδιαίτερα του chlorpyrifos είναι πολύ σοβαρός

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε χέρια ανυποψίαστων καταναλωτών!

 • A-
 • A+

Ναι, οι σκνίπες που κατακλύζουν βεράντες και κήπους είναι ενοχλητικές και πρόβλημα μεγάλο. Ομως η χρήση φυτοφαρμάκων/εντομοκτόνων στις πόλεις πρέπει να είναι συμβατή και φιλική με την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

Αφορμή για το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι η τοξική δηλητηρίαση που υπέστην από χρήση εντομοκτόνου ακατάλληλου τόσο για χέρια ερασιτέχνη όσο και για μέσα στον αστικό ιστό.

Με αφορμή μια δηλητηρίαση

«Πότε θα φύγετε για να ψεκάσω για τις σκνίπες;». Με αυτά τα λόγια μάς προϋπάντησε η γειτόνισσά μας ένα κυριακάτικο απόγευμα καθώς μπαίναμε στο σπίτι μας.

Τα λόγια της απέσπασαν την προσοχή μου από το περιεχόμενο του σακουλιού που κρατούσε στα χέρια της. Η κουβέντα μας δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά. Ηταν όμως αρκετά, όπως φάνηκε, για να ξεκινήσει η περιπέτειά μας.

Οταν μπήκαμε στο σπίτι, τόσο το παιδί όσο και εγώ, νιώθαμε τα χείλη μας να καίνε. Δεν έδωσα σημασία.

Λίγο μετά, το παιδί άρχισε να διαμαρτύρεται για ζαλάδα και πονοκέφαλο και μου ζήτησε θερμόμετρο. Αισθανόταν να καίγεται. Εγώ διαπίστωνα μια πικρή γεύση και έντονη ξηρότητα στον λαιμό μου που με παραξένευε.

Μέχρι να κοιτάξω το παιδί, άρχισα να αισθάνομαι το κεφάλι μου βαρύ, τα μάτια μου να καίνε εσωτερικά, όπως όταν έχει κανείς υψηλό πυρετό, ενώ μια ξαφνική υπνηλία με κατέκλυσε.

Τότε θυμήθηκα το σακουλάκι που κρατούσε η γειτόνισσα και κατάλαβα. Είχε ρίξει κάποιο φάρμακο. Της τηλεφώνησα. Δεν το αρνήθηκε. Της ζήτησα την ονομασία του σκευάσματος.

Οταν το βρήκα στην επίσημη ιστοσελίδα της παρασκευάστριας εταιρείας, έμεινα εμβρόντητη. Επρόκειτο για ένα εντομοκτόνο με τη δραστική ουσία chlorpyrifos.

Στη συσκευασία του υπήρχαν οι επισημάνσεις «απαγορεύεται η πώλησή του σε ερασιτέχνες», «Βλαβερό», «Επιβλαβές για το περιβάλλον».

Κάλεσα το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Με συμβούλευσαν να κάνουμε μπάνιο και να πάμε στο νοσοκομείο. Ενημέρωσα και τους γείτονές μου. Σάστισαν. Δεν έφταιγαν, δεν έκαναν κάτι ηθελημένα. Το μόνο που έκαναν ήταν να εμπιστευτούν τον ειδικό στον οποίο απευθύνθηκαν.

Η επόμενη μέρα με βρήκε σε μεγάλη αδυναμία και με διάρροια στο νοσοκομείο. Μου εξήγησαν ότι αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα της έκθεσης σε οργανοφωσφορικές ουσίες. Η διάγνωση; Τοξική δηλητηρίαση.

Ο γιατρός, όταν του είπα τη δραστική ουσία του φαρμάκου στην οποία εκτεθήκαμε, ήταν κάθετος: «Ενημερώστε τους γείτονές σας ότι οι οργανοφωσφορικές ενώσεις είναι απαγορευμένες για χρήση στον αστικό ιστό. Να μην το ξανακάνουν».

Το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να κάνω υπομονή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Να μετακομίσουμε μέχρι να καθαριστεί το σπίτι, να πλυθούν τέντες, τοίχοι, δέντρα και φυτά. Ετσι έγινε. Η γειτόνισσα έπαθε κάτι σαν νευρικό σοκ - από τη στεναχώρια της είπαν για ό,τι έγινε- και για περίπου δύο μήνες δεν μπορούσε να μιλήσει.

Ο γιατρός τής σύστησε διακοπές στη θάλασσα γιατί ο καθαρός αέρας θα ήταν το γιατρικό της. Μήπως όμως έφτασε σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας του σκευάσματος που χρησιμοποίησε;

Αναρωτιέμαι λοιπόν. Πού βρίσκεται η ευθύνη; Σε αυτόν που πουλά ασυλλόγιστα σκευάσματα ή σε αυτόν που ανεύθυνα τα χρησιμοποιεί; Γιατί δείχνουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον άγνωστο υπάλληλο και προσπερνούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας πρωτίστως και στον περίγυρό μας και δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης σε ό,τι κι αν χρησιμοποιούμε;

«Θάβουν» τα βιολογικά, προωθούν τα τοξικά

Θελήσαμε να ανιχνεύσουμε τη «συμπεριφορά» των πωλητών στα γεωπονικά καταστήματα. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε φυτώρια της Αττικής, ζητώντας λύση για τη μελίγκρα στις λεμονιές, την ψώρα στις τριανταφυλλιές και τις σκνίπες που κατακλύζουν κήπους και βεράντες.

Σε κάποια φυτώρια πήγα με δείγματα φύλλων, σε κάποια απλώς έδινα την κλινική εικόνα του φυτού.

Στα τρία γεωπονικά καταστήματα από τα έξι που επισκέφθηκα, μου πούλησαν εντομοκτόνα με τη δραστική ουσία chlorpyrifos που είναι απαγορευμένη για χρήση από ερασιτέχνες και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Τουλάχιστον τα 2 από τα 6 φυτώρια είχαν και βιολογικά σκευάσματα. Στην ερώτηση γιατί δεν μου δίνουν κάποιο από αυτά, απάντησαν: «Δεν θα λύσεις το πρόβλημά σου με βιολογικά», «είναι πιο ακριβά», «πρέπει να ξέρεις τι κάνεις για να έχεις αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για το τι σημαίνουν οι επισημάνσεις «επιβλαβές», «επικίνδυνο για το περιβάλλον», γιατί είχα και παιδί και ζώο στο σπίτι, είπαν: «Κάθε φάρμακο έχει επίδραση στο περιβάλλον», «η Ε.Ε. έχει φροντίσει έτσι ώστε τα φάρμακα να έχουν ήπια επίδραση στο περιβάλλον», «να φροντίσετε να μην το φάει ο σκύλος γιατί θα έχει πρόβλημα».

Μόνο ένας μου έδωσε οδηγίες προστασίας. Να φορέσω μάσκα και γάντια για να ψεκάσω, να το κάνω απόγευμα ή πολύ πρωί και το παιδί να μην είναι στο σπίτι.

Κανείς δεν αναφέρθηκε στην απαραίτητη χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και άπνοια ως τις κατάλληλες συνθήκες για ψεκασμούς.

Κανείς δεν είπε ότι θα έπρεπε να βγάλω και να πλύνω τα ρούχα που θα φορούσα στη διάρκεια του ψεκασμού. Ηταν όλοι τους τόσο σίγουροι ότι οι πελάτες τους διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε φάρμακου ή απλά δεν δίνουν σημασία;

Αλλά όμως και κανείς από τους παριστάμενους πελάτες δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει για τις εμφανείς προειδοποιητικές επισημάνσεις πάνω στη συσκευασία.

Ενας μάλιστα με παρότρυνε στην αγορά του ίδιου με αυτόν οργανοφωσφορικής σύστασης σκευάσματος «αν ήθελα να σώσω τα φυτά μου, όπως αυτός, που τόσο πολλά λεφτά είχε δώσει για να τα αποκτήσει».

Μόνο στα δύο μικρότερα φυτώρια που επισκέφθηκα μου έδωσαν σκευάσματα με μόνη σήμανση «ερεθιστικό», αφού με ρώτησαν πρώτα αν ήμουν διατεθειμένη να ψεκάσω. Και μόνο ο ένας εξ αυτών όταν του ζήτησα λύση για τις σκνίπες αντέδρασε σαν να του έλεγα κάτι φυσιολογικό. «Ε, σκνίπες έχουμε όλοι μας» και δεν μου σύστησε τίποτα άλλο.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση των φυτοφαρμάκων;

Τα πρώτα σημαντικά βήματα έγιναν και από το 2014 με νομοθετική πράξη ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή πώλησης φυτοφαρμάκων σε on line σύνδεση με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων (στην ιστοσελίδα του υπουργείου).

Οι γεωπόνοι των καταστημάτων θα είναι κυρίως οι συνταγογράφοι. Ετσι θα μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση του φαρμάκου, κατά συνέπεια το είδος της δραστικής ουσίας, της ποσότητας, αλλά και σε τι είδος καλλιέργειας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Ετσι ελέγχεται ο επαγγελματίας και το γεωπονικό κατάστημα. Πράξη που μπορεί να βάλει φρένο στην πώληση και χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων που, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), «εκτιμάται ότι με το εμπόριο παράνομων και πλαστών προϊόντων υπάρχουν απώλειες στη φορολογία της τάξης των €21-30 εκατ. ετησίως σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Για την ανάσχεση του φαινομένου, δημιουργήθηκε η γραμμή καταγγελίας (800 11 39 100) αλλά και διαφημιστικά σποτ για την ενημέρωση των καταναλωτών (http://www.esyf.gr/themata.php?s=1).

Ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα προτείνουν ακόμη να δημιουργηθεί φάρμακο κατάλληλο για τον ερασιτέχνη τόσο σε δραστική ουσία (δηλ. με ήπιες εγκεκριμένες ουσίες, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αστικό ιστό) όσο και σε συσκευασία (να μπορεί να το χρησιμοποιεί 1 ή 2 φορές το πολύ).

Πηγές:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/syntagografish_farmakon030315.pdf

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/fek2310_B2014.pdfς

 

Η γνώμη του ειδικού

Μια βόμβα για το περιβάλλον

Από όλες τις δραστικές ουσίες των σκευασμάτων που ήρθαν στα χέρια μας, επικεντρωθήκαμε στον chlorpyrifos, γιατί ανήκει στα πιο οξείας τοξικότητας χημικά εντομοκτόνα για τον άνθρωπο. Απευθυνθήκαμε στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κ. Νίκο Κατσαρό.

Θεωρείτε θεμιτή τη χρήση οργανοφωσφορικών ουσιών όπως ο chlorpyrifos μέσα στις πόλεις;

Ο κίνδυνος που υπάρχει από τη χρήση και την κατανάλωση των οργανοφωσφορικών ουσιών και ιδιαίτερα του chlorpyrifos είναι πολύ σοβαρός. Διότι, κατ’ αρχήν, καταλήγει στην αποχέτευση.

Από την αποχέτευση, όποιο κι αν είναι το σημείο υποδοχής, είτε είναι η θάλασσα είτε οποιοδήποτε άλλο σημείο (π.χ. ένα ποταμάκι), εκεί δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα μείωσης του οξυγόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θαλάσσιου (υδάτινου) οικοσυστήματος αλλά και το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Επιτρέπεται να πωλούνται φάρμακα με αυτή τη δραστική ουσία για χρήση σε κήπους και βεράντες;

Σε καμιά περίπτωση, διότι το chlorpyrifos είναι αυτό καθεαυτό επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προκαλεί βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, στα νεφρά και ιδιαίτερα στο συκώτι, αλλά και νευρολογικές διαταραχές.

Και παρά το γεγονός ότι είναι βιοδιασπώμενο, εν τούτοις μπορεί να παραμείνει σε μια επιφάνεια και από εκεί να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο.

Μήπως οι όποιες αντιδράσεις του οργανισμού έχουν σχέση με εκτεταμένη έκθεση στη δραστική ουσία;

Οχι κατ’ ανάγκη εκτεταμένη. Οποιος έρχεται σε επαφή, ακόμη και περαστικός να είναι, μπορεί να έχει σοβαρά προβλήματα αλλεργίας, κυρίως δερματικής. Αν πάλι υποφέρει από άσθμα, μπορεί να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Και ανάλογα πάλι με τις καιρικές συνθήκες.

Αν φυσήξει άνεμος, μπορεί να το πάει και 150-250 μέτρα μακριά. Πολλοί μπορεί να έχουν εκτεθεί σε αυτή τη δραστική ουσία από τον γείτονά τους ή και από ίδια χρήση και να είχαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν. Δύσκολα κάποιοι αποδίδουν ευθύνες σε ένα φυτοφάρμακο.

Πώς συμπεριφέρεται η συγκεκριμένη δραστική ουσία;

Το chlorpyrifos είναι βιοδιασπώμενο (διασπάται από τον ήλιο και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση). Αλλά διασπάται μέσα σε διάστημα 15 ημερών και τα προϊόντα διασπάσεως είναι κι αυτά εξίσου τοξικά.

Επομένως, είναι ευθύνη της πολιτείας να κάνει αυστηρούς και επιτακτικούς ελέγχους ώστε αυτά τα σκευάσματα να μη χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές, όπως ορίζει ο νόμος. Και στα φυτώρια που χορηγούν αυτού του είδους το απαγορευμένο φυτοφάρμακο για τις αστικές περιοχές να επιβληθούν οι αντίστοιχες σοβαρές κυρώσεις. Διότι προσβάλλουν και το περιβάλλον και ιδίως την ανθρώπινη υγεία.

Ενδεδειγμένες δραστικές ουσίες οικολογικών σκευασμάτων του εμπορίου:

1. Αλατα λιπαρών οξέων καλίου (για τη μελίγκρα και την ψώρα κυκλοφορούν 2-3 εμπορικά σκευάσματα στην ελληνική αγορά, για χρήση ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος). Από τα πιο ήπια.

2. Φυσικό πύρεθρο (εφαρμόζεται για μελίγκρα, ψώρα και σκνίπες, κυκλοφορούν 2-3 εμπορικά σκευάσματα στην ελληνική αγορά, για χρήση ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος).

3. Θερινοί πολτοί (κυρίως για ψώρα, αλλά ενδείκνυται ψεκασμός σε στάσιμα νερά όπου υπάρχουν κουνούπια, σκνίπες κ.λπ.).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer.
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!
Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα παραγωγής τροφίμων έχει δημιουργήσει υπερ-ιούς που παρουσιάζουν αντοχή στα κυριότερα αντιβιοτικά σε ποσοστό υψηλότερο του 50%.
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξολοθρεύουμε τις κατσαρίδες μόνο με χρήση εντομοκτόνων, λένε Αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες χωρίς δυστυχώς επιτυχία.
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υγεία μέσα στη σαλάτα
Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας γι΄αυτό και η γνώση της διατροφική τους αξίας μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές
Η υγεία μέσα στη σαλάτα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νερό, αυτός ο άγνωστος!
Γνωστό και θαυματουργό από την αρχαιότητα για τα ευεργετικά του οφέλη, το νερό, αυτό το τόσο απλό αλλά και σπουδαίο αγαθό, είναι σύμφωνα με τον Πίνδαρο «το καλύτερο απ' όλα». Και, σύμφωνα με τον Διοκλή: «Το...
Νερό, αυτός ο άγνωστος!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγαπώ το περιβάλλον και προσπαθώ
Από τη μια μεταχειριζόμαστε τον πλανήτη μας σαν σκουπιδοτενεκέ και από την άλλη τού αποδίδουμε μαγικές ικανότητες ζώντος οργανισμού που ό,τι του πετάς, αυτομάτως το αφομοιώνει, το μεταβολίζει και το αποβάλλει,...
Αγαπώ το περιβάλλον και προσπαθώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας